Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

2019.02.15. 15:35
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.

„Ne kérdezzék meg, hogy kihívás volt-e megépíteni ezt az épületet, mert nem volt az: »antikihívás« volt”

- jegyezte meg sajátos humorral Zoboki Gábor, a terveket készítő ZDA – Zoboki Építésziroda vezetője arra utalva, milyen hálás feladat volt a táncszakma elvárásai szerint megújítani a 19. század végén épült GANZ Művek háromhajós trafógyárát. Hozzátette: "ebben az épületben már akkor benne volt a Nemzeti Táncszínház, amikor megépült. Mi most csak megláttuk benne". A Nemzeti Táncszínháznak négy éve kellett elhagynia a Budai Várban található Karmelita kolostort, azóta különböző befogadó színházakban- és terekben bonyolították le előadásaikat. Ez az átmeneti időszak zárul le a napokban, amikor végre a táncosok és a közönség közösen mozgásba hozza ezeket a tereket a ma kezdődő Budapest Táncfesztiválon. A tervezők – Zoboki Gábor, Orlovits Balázs, Lente András – szándéka szerint ugyanis

ez az épület nem csupán előadótérként, de vibráló, hívogató közösségi térként fog funkcionálni, ahová barátságos hangulata miatt napközben is érdemes lesz betérni.

A képre kattintva galéria nyílik!

A tágas, napfényes előteret is a multifunkcionalitás jegyében tervezték meg: egyszerre működik kávézóként és olyan előadótérként, ahol kisebb előadásokat, közösségi eseményeket, táncházakat, gyermekfoglalkozásokat lehet tartani. Ehhez pedig nézőtérként is kapcsolódik a Müpa vonulós lépcsőjére emlékeztető, elegáns közlekedőtér. Az előtér fölött egy színháztechnikai rács található, ami profi színházi világítást tesz lehetővé. Mint azt Orlovits Balázs építész kiemelte, ez az üvegpavilon szerű, átmeneti tér „a táncművészet és a mindennapi élet olyan »metszéke«, amiből mindenki csak profitálni tud”.

Tovább haladva láthattuk, hogy az előtér fölött építészeti bravúrként lebeg a kisterem. Zoboki Gábor elárulta,

komoly tartószerkezeti feladat volt az 1500 tonnás, 120 főt befogadó kistermet úgy megtervezni, hogy senki se érezze azt, hogy az a fejére esik.

A kisterem kívülről valóban egy táncmozdulat dinamizmusát, a könnyedség érzetét kelti, belülről viszont a Müpa Fesztiválszínházának otthonosságát sugározza.

Ez a tér a kísérletezés tere, ezért úgy gondoltuk, ennek kell a legfexibilisebbnek lennie, ami a legtöbb fajta színháztechnikai megoldásra alkalmas

– mondta Orlovits Balázs. Szándékuk szerint az egész teret egy egységként lehet értelmezni, ahol a néző sokkal inkább résztvevője, mintsem megfigyelője a színdarabnak. A színpad és nézőtér közti határt eltávolítható függönyökkel és takarásokkal, valamint a színpad kiemelésének megszüntetésével mosták el. Azt pedig, hogy a táncosok lába is látható legyen, a szokásosnál meredekebb nézőtérrel biztosították. A fekete előadótér, és az otthonos nézőtér között – amelyen egy magyar cég díjazott székei kaptak helyet – az oldalsó falak izgalmas, színátmenetes faburkolata is folyamatot képez, aminek nem utolsó sorban akusztikai funkciója is van. A színpad alatt pedig olyan borovi táncpadló húzódik, ami a szokásosnál nagyobb lengést biztosít, ezáltal kíméletesebb a táncosok ízületeivel szemben.

A balett-terembe is bepillanthattunk, ahol a kisterem bútorszerű hangulatával ellentétben az ipari jelleg erősítése volt a cél. A tervezők meghagyták az egykor kézműves módszerrel készített szegecselt acélszerkezeteket, amiket ma már lehetetlen lenne rekonstruálni. Zoboki Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy

a táncművészetben ma már világszerte luxus kategóriának számít az ehhez hasonló próbaterem, ahol természetes, szórt fény érkezik felülről,

és ahol így sokkal kellemesebb körülmények között alkothatnak a táncosok, mint a sötét, zárt próbatermekben. Mivel kibontották a korábbi mennyezetet, hatalmas belmagasságot kaptak, ami újcirkuszi előadások próbáira is alkalmassá teszi a teret azzal együtt, hogy a levegőakrobatikához szükséges függesztési pontokat helyeztek el a tetőszerkezeten.

Végül a nagytermet vettük szemügyre, aminek hangulata elsőre a Trafóra emlékeztet – nem véletlenül. Zoboki Gábor elárulta, itt egy olyan mobil teret álmodtak meg, ami a székek eltávolításával könnyedén koncertteremmé, egybefüggő előadótérré rendezhető át, ráadásul az előtérrel is egybe lehet nyitni. Ez tehát sokkal többet tud, mint egy 19. századi kukucskáló színpad. A karzattal együtt a nézőtér összesen 368 nézőt tud befogadni, ami nagyobb, mint a Trafó nézőtere, de kisebb, mint a Müpa Fesztiválszínháza, ami egy fontos szempont volt, hiszen nem akartak ugyanakkora előadóteret építeni, mint amilyen már létezik. Az egész mennyezetet – beleértve a nézőtér fölöttit is – zsinórpadlással látták el, ami végtelen számú világítás- és hangtechnikai lehetőséget biztosít. Szemben a Fesztiválszínházzal, itt nem építették be a színpadot forgó- és süllyedő szerkezettel, hanem a jó minőségű, ízületkímélő táncpadló kialakítására törekedtek. A sajtóbejárás végén az újságírók is nyomot hagyhattak a jövő táncos nemzedéke számára: az egyik oszlop bársony takarása alá ki-ki feljegyezhette jókívánságát. Ertl Péter például azt az ígéretet véste fel lendületes betűkkel:

Bepörgetjük! 

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Kapcsolódó

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

"A legfontosabb szempont, hogy mire van szüksége egy táncművésznek" - Interjú Ertl Péterrel

Négy év bizonytalanság után elkészült a Nemzeti Táncszínház új otthona a Millenáris Parkban, amit az intézmény nemzetközi rendezvényén, a február 16-án induló Budapest Táncfesztiválon avatnak fel. Ertl Péter igazgatót emellett a tao-változásokról is kérdeztük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Kerekes Vica: „Olyan, mintha több száz éve lennék itt a Földön” 

Bemutatták Szász Attila új, romantikus történelmi thrillerét, az Apró meséket. A II. világháború utáni zűrzavaros időkben játszódó szerelmi háromszög női főszereplőjével, Kerekes Vicával beszélgettünk szerepekről, visszatérésről és az erőszakos jelenetek megéléséről is. 
Színház

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Klasszikus

Egy piros játékzongorával kezdődött a karrierje

A Zeneakadémia nagytermében ad szólóestet Nyikolaj Luganszkij, az ünnepelt orosz zongoraművész.
Plusz

Kiderült, hogy a hanghullámoknak is van tömegük

Eddig a fizika egyik alapvetése volt, hogy a hangnak nincs tömege, de kiderült, hogy van, és hat rá a gravitáció is.
Plusz

Látott már kottaírógépet?

Az 1950-es évekbeli találmány soha nem terjedt el széles körben, furcsa alakjával azonban ma már zene- és dizájntörténeti ritkaság.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.
Tánc hír

A cirkusz fogja megmenteni a kortárstánc képzést?

Nemrég a kortárs táncművész és -pedagógusképzés beszüntetéséről adott ki közleményt az Angelus Iván vezetésével működő Budapest Kortárstánc Főiskola. Most azonban együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft-vel egy új képzés beindításával kapcsolatban.
Tánc hír

Vági Bence Európa legnagyobb utazócirkusz-társulatát rendezi

A világhírű Circus Krone a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat művészeti vezetőjét kérte fel, hogy közösen gondolják újra a cirkuszművészetet egy nagyszabású, formabontó előadásban.
Tánc ajánló

A látszatvalósággal számol le a Hodworks új előadása, a Délibáb

„Ellenmű, fricska, vitairat, pamflet, látlelet, emlékmű – ilyen és ezekhez hasonló fogalmak repkednek az ember fejében a Hodworks bemutatóját, a Délibábot nézve” - írja Halász Tamás kritikus a Hodworks legújabb előadásáról, amely legközelebb március 17-én látható a MU Színházban.