Tánc

Gyönyörök kertje élő közvetítéssel

2014.05.14. 22:23
Ajánlom
Az osztrák Liquid Loft társulat Deep Dish című előadását először láthatja Magyarországon a közönség május 16-17-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Chris Haring osztrák koreográfus társulatának előadásai mindig valamilyen új technológiai vívmányhoz, médiumhoz kapcsolódnak. A Trafóban tavaly bemutatott Talking Head című darab a közösségi médiából indult ki, a Deep Dish című produkció a mikro- és makrovilágok megjelenítésére törekszik.

Az Európa-szerte már nagy sikerrel bemutatott előadás során egy kamera veszi a színpadon lévő tárgyakat és az általa vetített kép szolgál a produkció háttereként. A darabban élőszereplők is csatlakoznak a tárgyak világához. Az előadás a Chris Haring és Michel Blazy francia képzőművész által közösen készített Perfect Garden című sorozat része. Utóbbinak a fő inspirációs forrása Bosch Gyönyörök kertje című munkája.

A Trafó Koreográfusok új utakon sorozatába illeszkedő Deep Dish-t Chris Haring és Michel Blazy hároméves közös munkája előzte meg. A darab a fikció és a realitás közt ingadozik, szürreális csendéletbe kalauzolva a nézőket. Az előadás a legkorszerűbb média eszközeit használva olyan világot épít fel, amely magával ragadja a közönséget.

A Liquid Loft társulatot 2005-ben alapította Bécsben Chris Haring koreográfus, Andreas Berger zenész, Stephanie Cumming táncos és Thomas Jelinek dramaturg. Előadásaikban és installációikban a kortárs táncot más kortárs műfajokkal ötvözik, multidiszciplináris munkákat létrehozva. Különleges vizuális nyelvével, kiváló színpad- és díszlettervével a Liquid Loft számos nemzetközi elismerést nyert, köztük a 2007-es velencei biennálén a legjobb előadásnak járó Arany Oroszlán díjat. A május 16-i előadást követően Szemerey Samu építész beszélget Chris Haring koreográfussal egy közönségtalálkozó keretében.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.