Tánc

Gyönyörök kertje élő közvetítéssel

2014.05.14. 22:23
Ajánlom
Az osztrák Liquid Loft társulat Deep Dish című előadását először láthatja Magyarországon a közönség május 16-17-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Chris Haring osztrák koreográfus társulatának előadásai mindig valamilyen új technológiai vívmányhoz, médiumhoz kapcsolódnak. A Trafóban tavaly bemutatott Talking Head című darab a közösségi médiából indult ki, a Deep Dish című produkció a mikro- és makrovilágok megjelenítésére törekszik.

Az Európa-szerte már nagy sikerrel bemutatott előadás során egy kamera veszi a színpadon lévő tárgyakat és az általa vetített kép szolgál a produkció háttereként. A darabban élőszereplők is csatlakoznak a tárgyak világához. Az előadás a Chris Haring és Michel Blazy francia képzőművész által közösen készített Perfect Garden című sorozat része. Utóbbinak a fő inspirációs forrása Bosch Gyönyörök kertje című munkája.

A Trafó Koreográfusok új utakon sorozatába illeszkedő Deep Dish-t Chris Haring és Michel Blazy hároméves közös munkája előzte meg. A darab a fikció és a realitás közt ingadozik, szürreális csendéletbe kalauzolva a nézőket. Az előadás a legkorszerűbb média eszközeit használva olyan világot épít fel, amely magával ragadja a közönséget.

A Liquid Loft társulatot 2005-ben alapította Bécsben Chris Haring koreográfus, Andreas Berger zenész, Stephanie Cumming táncos és Thomas Jelinek dramaturg. Előadásaikban és installációikban a kortárs táncot más kortárs műfajokkal ötvözik, multidiszciplináris munkákat létrehozva. Különleges vizuális nyelvével, kiváló színpad- és díszlettervével a Liquid Loft számos nemzetközi elismerést nyert, köztük a 2007-es velencei biennálén a legjobb előadásnak járó Arany Oroszlán díjat. A május 16-i előadást követően Szemerey Samu építész beszélget Chris Haring koreográfussal egy közönségtalálkozó keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Jazz/World

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.