Tánc

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

2024.05.30. 12:40
Ajánlom
A június 19-23. között zajló eseménysorozaton hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett. A 19. Magyar Táncfesztivál részeként Body Science címmel Papp Tibor különleges fotókiállítása lesz látható a színház csillárszintjén, a Műhely folyóirat tematikus számának anyagaiból pedig a Pódiumszínpadon tekinthető meg Önarckép címmel kiállítás és lapszámbemutató.

A Magyar Táncfesztivál története 1998-ra nyúlik vissza, amikor még kétévente rendezték meg a találkozót. Kiss János fesztiváligazgató így emlékezik az indulásra: „Fontosnak tartottuk, hogy legyen néptánc, kortárs tánc, balett és szerettük volna, hogy jelen legyenek a társművészetek is. Akkora volt a siker, hogy 2007-ben azt javasolták a város vezetői, hogy csináljuk évente. Egyre többen akartak fellépni, egyre nagyobb rangot nyert a fesztiválunk, amely ma is az értékek felmutatásáról szól.”

Az idei eseménysorozat nyitóestjén, június 19-én a Bartók Tavasz és a Müpa jóvoltából a Tiszta forrás című előadást láthatja a közönség a Győri Nemzeti Színházban, amelyben színpadra lép a Magyar Állami Népi Együttes, a Győri Balett és Guessous Mesi és Zenekara is, majd az est második részében a Törökországból érkező Ankarai Állami Modern Táncegyüttes egy látványos Anatóliai mesével mutatkozik be.

bozsik-yvette-tarsulat-az-estely-original-235644-110854.jpg

Az estély című előadás jelenete (Fotó/Forrás: Győri Balett)

A fesztivál egyik kuriózuma a harmincéves Bozsik Yvette Társulat Az estély című előadása, amelyet Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás című darabja ihletett, a mű magával ragadó alkotás a színház és a tánc metszéspontjában. A június 19-én látható produkciót eredetileg 1993-ban mutatták be, és a társulat fennállásának 30. évfordulójára újították fel. Bozsik Yvette és Vati Tamás eredeti karakterüket játsszák, a harmadik szerepet Samantha Kettle alakítja.

Szabadon!

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a színház előtti téren minden este 21 órától ingyenes szabadtéri programokkal várják a közönséget. Estéről estére hol a magyar néptáncé, hol a latin táncoké lesz a főszerep: rumba, salsa, bachata és az elmaradhatatlan kubai bár várja vendégeit. Fellép az Orlando és Leidy Style Dance Club a Mai Rumba kubai zenekar kíséretében, az El Paso Táncstúdió, Futó Károly és a Dimenzio TSE, Kubai Salsa Klub, a Lippentő Táncegyüttes a Fitos Dezső Társulat táncművészeivel, valamint Guessous Mesi és zenekara.

Orlanso-es-Leidy-Foto-ZEROZ-scaledjpg-110854.webp

Az Orlando és Leidy Style Dance Club foglalkozása (Fotó/Forrás: ZEROZ / Győri Balett)

A Duda Éva Társulat június 21-én Frida, az élet múzsája címmel Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadással érkezik, amely egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve. A fesztivál kortárs vonalát erősíti a TranzDanz Hermész című, különleges előadása június 20-án, amelynek címszerepét Tókos Attila formálja meg, aki szerepe szerint egy ambivalens, sem angyali, sem démonikus, de mindkettőt magában hordozó, emberszerű lényt alakít.

Duda_Eva_Tarsulat_2023_Fotokredit_Leko_Tamas_2-145025.jpg

A Frida, az élet múzsája előadásának jelenete (Fotó/Forrás: Lékó Tamás / Duda Éva Társulat)

Egyedi nézőpontú, izgalmas előadással érkezik a mustrára az InverseDance Company, akik Fodor Zoltán Ébredj, kedvesem című koreográfiáját, valamint Bódi Bianka a görög mitológia Narkisszoszról szóló történetéből inspirálódott Öntudatlan én című darabját mutatják be június 22-én. A néptánc jelenlétét az idei fesztiválom a Magyar Állami Népi Együttes mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos előadása is erősíti június 22-én. Merész vállalkozás a Móricz Zsigmond műveire készült Barbárok című táncköltemény, amelyben Móricz szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek „életre” a két koreográfus, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán szemet gyönyörködtető és egyben elgondolkodtató alkotásában. Június 23-án a Nagyvárad Táncegyüttes érkezik Boris Vian A Birodalomépítők avagy a SCHMÜRZ című drámája alapján készült, furcsa atmoszférájú, A SCHMÜRZ című fizikai színházi előadásával, amely egyfajta megtisztulásélményt nyújtó alkotás.

A házigazda Győri Balett három bemutatót időzített a fesztiválra. A Sorsok című estjükön június 21-én két új alkotást láthat a közönség, amelyben az együttes táncművészei mutatkoznak be koreográfusként. Sebestyén Bálint állítja színpadra a Metro című egyfelvonásos táncszínházi előadást, amely egy földalatti közösségről szól, akik hisznek abban, hogy a föld fölé kerülhetnek. Daichi Uematsu, aki először mutatkozik be koreográfusként, az est második felében Next to you/Melletted című művében azon gondolkodik el, hogy bár egy ember 30 ezer másik emberrel is találkozhat élete során, csak nagyon kevesekkel osztja meg valódi érzéseit.

A fesztivál zárónapján, június 23-án a gyermekeknek a Győri Balett Stúdiójában tartanak előadást a Győri Balett táncművészei. Velekei László koreográfiájában a Kockásfülű nyúl születésnapi története elevenedik meg. Marék Veronika rajzfilmből is ismert tanulságos történetét ezúttal tánclépések segítségével mesélik el.

Fejléckép: Tókos Attila a Hermész című előadásban (fotó/forrás: Győri Balett)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.