Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

2019.05.24. 08:45
Ajánlom
Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

A balett az egyik legkompetitívebb műfaj, technikailag és előadói szempontból is sok összetevős a siker. Téged folyamatosan visszaigazol a szakma. Ez megnyugtat?

Mérföldköveknek tekintem ezeket a díjakat. Én legelőször „Az évad legjobb végzőse” díjat kaptam meg a Táncművészek Szövetségétől, majd „Az évad legjobb pályakezdője”, most pedig „Az évad legjobb férfi táncművésze” elismerést, és ezek nekem is fontos visszajelzések a szakmától, hogy jó úton haladok.

A befektetett munka megtérül, és ez nagyon jó érzéssel tölt el.

tanc_vilagnapja_dijazas_foto_mihaly_laszlo_resize-134617.jpg

A Tánc Világnapi gála díjátadóján (Fotó/Forrás: Mihály László)

Több darabban szerepelsz párhuzamosan, legutóbb A vágy villamosa Allenjét és a Sylvia című balett Amynthas-át táncoltad. Feltételezem, hogy a munka mennyiségével és felelősségével egyenes arányosságban nő a lelki megterhelés is. Te hogyan kezeled a stresszt?

Az utóbbi két évadban mindig szereztem sérülést, de ebben a szezonban hál’ Istennek még nem. Ebben az is közrejátszik, hogy jobban odafigyelek magamra. Vitaminokat szedek, igyekszem sokat pihenni és hasznosan eltölteni a szabadidőmet. Nagyon fontos, hogy ésszel, tudatosan próbálok, tehát a próbákon nem minden lépést csinálok meg 100%-os erőbedobással. Néha kicsit visszaveszek az energiából, nehogy lesérüljek. Lelkileg pedig rengeteget segít a családom, a feleségem, Felméry Lili és az ő családja. Nélkülük nagyon nehéz lenne.

Állítólag egyre kevesebb fiú jelentkezik a Táncművészeti Egyetemre. Téged mi vonzott ebben a szakmában?

Mindig is kevesebb volt a fiú jelentkező, ez természetes. Én sem gondoltam kilencévesen, hogy balettozni szeretnék, engem is a foci érdekelt akkoriban. Szerintem a fiúk 90%-a szülői ráhatásra kezdi el a táncot, de ha valaki ráérez erre a műfajra, és szenvedélyévé válik, akkor egy nagyon szép hivatás és jövő elé néz. A bátyám is a Táncművészeti Főiskolára járt, így általa korán beleláthattam ebbe a világba. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán. Vannak olyan negatív sztereotípiák, miszerint a balett nem férfias szakma.

Én szívesen odaállítanék férfiakat a balettrúd mellé, hogy próbálják ki. Rendkívül nagy erőt és kitartást igényel a balett, és úgy gondolom, hogy ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi.

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk című darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

A balettképzés keménységéről is sokat hallunk, Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje kapcsán is felmerült ez a téma. Te nem érzékeled azt, hogy elvett tőled valamit a balett, amit soha nem kaphatsz vissza?

Nekem semmi hiányérzetem nincs. Örülök, hogy tánccal töltöttem a gyerekkoromat, mert

nagyon jó jellemformáló ereje van, embert farag belőlünk a balett.

Alázatosság nélkül nem működik ez a szakma.

Az viszont hamar eldől, hogy kiből lehet herceg, vagy egyáltalán szólista. Te hogyan éled meg a danseur noble szerepkört? Esetleg szeretnél majd intrikusabb szerepeket is táncolni?

Nagyon szívesen táncolnék nem-herceg szerepeket is. Persze nem gondolnám, hogy Spartacus én vagyok alkatilag. Anyeginhez is fiatal vagyok még, főleg, hogy az utolsó pas de deux-ben már egy idősödő, őszülő karakterré válik. Tehát vannak szerepek, amikhez még érni kell, de minden kihívásnak szívesen állok elébe.

Vannak szerepálmaid?

Rengeteg van, de kettőt nagyon szeretnék eltáncolni: az egyik pont az Anyegin, a másik pedig Rómeó. 

A feleséged, Felméry Lili táncolta már ezek párját, Júliát és Tatjánát is. Legutóbb pedig Seregi László Sylvia című balettkomédiájának férfi és női főszerepét táncoltátok, de nem ugyanabban a szereposztásban.

Nyilván nagyon örültünk volna, ha együtt táncolunk, de az igazgató úr így gondolta jónak. Remélem, jövőre el tudjuk táncolni együtt is.

balazsi_felmery_sleeping_beauty2_photo_by-attila_nagy-133830.jpg

Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Ez a darab azt is karikírozza, hogy milyen élet folyik egy balett-társulat színfalai mögött. Mennyire fest reális képet a Sylvia a balett-életről?

Nyomokban tartalmaz igazi társulati életet, a balettóra jelenet például abszolút reális. A mester és a balerina közti zaklató viszony viszont nem sűrűn adódik az életben, de nyilván van valóságalapja.

Te Amyntast, az egyik abszolút férfi főszereplőt táncoltad ebben a darabban. Ez a karakter milyen kihívásokat rejt?

Egy fiatal, szerelmes balettos diákot alakítottam. Amynthas szinte le se jön a színről, úgyhogy

fizikailag és technikailag is rendkívül nagy kihívás ez a szerep. Hiába táncoltam már tavaly, ugyanúgy a nulláról kellett kezdenem a szerep technikai felépítését.

Mostanra már persze tudom a trükköket, hogy hol tudok egy kicsit pihenni, vagy fellazulni. Szerencsére, mivel nagyon élvezhető darab, és minden pillanatát élvezem a megformálásnak, nem azon jár az agyam, hogy hogy fogom kibírni fizikailag, de az előadás után azért megérzem a hatását.

Hogy alakul a nyarad?

Június 17-én fejezem be a szezont a győri Magyar Táncfesztiválon, ahol a Tökéletesség szédítő ereje című William Forsythe-darabot mutatjuk be az együttessel. Ezután elkezdünk próbálni a partneremmel egy koreai balettgálára, ami nagyon jó lehetőségnek ígérkezik – itt egy Csipkerózsika és Kalóz-pas de deux-t, illetve egy Diana és Acteon kettőst mutatunk be. Július 9-én utazunk ki, és 19-én jövünk haza, augusztus elsején pedig már indul a következő szezon.  

Felméry Lili:

Kapcsolódó

Felméry Lili: "Egy balerina sosem veszíti el a törékenységét"

A Magyar Nemzeti Balett szeptember 12. és 15. között Girls in Focus – Lányok a fókuszban címmel mutat be balettestet a Müpában, ami három koreográfus négy darabján keresztül a különböző női szerepeket vizsgálja. Felméry Lilit, a társulat magántáncosát kérdeztük a balett és a nőiség kapcsolatáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.