Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

2019.05.24. 08:45
Ajánlom
Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

A balett az egyik legkompetitívebb műfaj, technikailag és előadói szempontból is sok összetevős a siker. Téged folyamatosan visszaigazol a szakma. Ez megnyugtat?

Mérföldköveknek tekintem ezeket a díjakat. Én legelőször „Az évad legjobb végzőse” díjat kaptam meg a Táncművészek Szövetségétől, majd „Az évad legjobb pályakezdője”, most pedig „Az évad legjobb férfi táncművésze” elismerést, és ezek nekem is fontos visszajelzések a szakmától, hogy jó úton haladok.

A befektetett munka megtérül, és ez nagyon jó érzéssel tölt el.

tanc_vilagnapja_dijazas_foto_mihaly_laszlo_resize-134617.jpg

A Tánc Világnapi gála díjátadóján (Fotó/Forrás: Mihály László)

Több darabban szerepelsz párhuzamosan, legutóbb A vágy villamosa Allenjét és a Sylvia című balett Amynthas-át táncoltad. Feltételezem, hogy a munka mennyiségével és felelősségével egyenes arányosságban nő a lelki megterhelés is. Te hogyan kezeled a stresszt?

Az utóbbi két évadban mindig szereztem sérülést, de ebben a szezonban hál’ Istennek még nem. Ebben az is közrejátszik, hogy jobban odafigyelek magamra. Vitaminokat szedek, igyekszem sokat pihenni és hasznosan eltölteni a szabadidőmet. Nagyon fontos, hogy ésszel, tudatosan próbálok, tehát a próbákon nem minden lépést csinálok meg 100%-os erőbedobással. Néha kicsit visszaveszek az energiából, nehogy lesérüljek. Lelkileg pedig rengeteget segít a családom, a feleségem, Felméry Lili és az ő családja. Nélkülük nagyon nehéz lenne.

Állítólag egyre kevesebb fiú jelentkezik a Táncművészeti Egyetemre. Téged mi vonzott ebben a szakmában?

Mindig is kevesebb volt a fiú jelentkező, ez természetes. Én sem gondoltam kilencévesen, hogy balettozni szeretnék, engem is a foci érdekelt akkoriban. Szerintem a fiúk 90%-a szülői ráhatásra kezdi el a táncot, de ha valaki ráérez erre a műfajra, és szenvedélyévé válik, akkor egy nagyon szép hivatás és jövő elé néz. A bátyám is a Táncművészeti Főiskolára járt, így általa korán beleláthattam ebbe a világba. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán. Vannak olyan negatív sztereotípiák, miszerint a balett nem férfias szakma.

Én szívesen odaállítanék férfiakat a balettrúd mellé, hogy próbálják ki. Rendkívül nagy erőt és kitartást igényel a balett, és úgy gondolom, hogy ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi.

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk című darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

A balettképzés keménységéről is sokat hallunk, Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje kapcsán is felmerült ez a téma. Te nem érzékeled azt, hogy elvett tőled valamit a balett, amit soha nem kaphatsz vissza?

Nekem semmi hiányérzetem nincs. Örülök, hogy tánccal töltöttem a gyerekkoromat, mert

nagyon jó jellemformáló ereje van, embert farag belőlünk a balett.

Alázatosság nélkül nem működik ez a szakma.

Az viszont hamar eldől, hogy kiből lehet herceg, vagy egyáltalán szólista. Te hogyan éled meg a danseur noble szerepkört? Esetleg szeretnél majd intrikusabb szerepeket is táncolni?

Nagyon szívesen táncolnék nem-herceg szerepeket is. Persze nem gondolnám, hogy Spartacus én vagyok alkatilag. Anyeginhez is fiatal vagyok még, főleg, hogy az utolsó pas de deux-ben már egy idősödő, őszülő karakterré válik. Tehát vannak szerepek, amikhez még érni kell, de minden kihívásnak szívesen állok elébe.

Vannak szerepálmaid?

Rengeteg van, de kettőt nagyon szeretnék eltáncolni: az egyik pont az Anyegin, a másik pedig Rómeó. 

A feleséged, Felméry Lili táncolta már ezek párját, Júliát és Tatjánát is. Legutóbb pedig Seregi László Sylvia című balettkomédiájának férfi és női főszerepét táncoltátok, de nem ugyanabban a szereposztásban.

Nyilván nagyon örültünk volna, ha együtt táncolunk, de az igazgató úr így gondolta jónak. Remélem, jövőre el tudjuk táncolni együtt is.

balazsi_felmery_sleeping_beauty2_photo_by-attila_nagy-133830.jpg

Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Ez a darab azt is karikírozza, hogy milyen élet folyik egy balett-társulat színfalai mögött. Mennyire fest reális képet a Sylvia a balett-életről?

Nyomokban tartalmaz igazi társulati életet, a balettóra jelenet például abszolút reális. A mester és a balerina közti zaklató viszony viszont nem sűrűn adódik az életben, de nyilván van valóságalapja.

Te Amyntast, az egyik abszolút férfi főszereplőt táncoltad ebben a darabban. Ez a karakter milyen kihívásokat rejt?

Egy fiatal, szerelmes balettos diákot alakítottam. Amynthas szinte le se jön a színről, úgyhogy

fizikailag és technikailag is rendkívül nagy kihívás ez a szerep. Hiába táncoltam már tavaly, ugyanúgy a nulláról kellett kezdenem a szerep technikai felépítését.

Mostanra már persze tudom a trükköket, hogy hol tudok egy kicsit pihenni, vagy fellazulni. Szerencsére, mivel nagyon élvezhető darab, és minden pillanatát élvezem a megformálásnak, nem azon jár az agyam, hogy hogy fogom kibírni fizikailag, de az előadás után azért megérzem a hatását.

Hogy alakul a nyarad?

Június 17-én fejezem be a szezont a győri Magyar Táncfesztiválon, ahol a Tökéletesség szédítő ereje című William Forsythe-darabot mutatjuk be az együttessel. Ezután elkezdünk próbálni a partneremmel egy koreai balettgálára, ami nagyon jó lehetőségnek ígérkezik – itt egy Csipkerózsika és Kalóz-pas de deux-t, illetve egy Diana és Acteon kettőst mutatunk be. Július 9-én utazunk ki, és 19-én jövünk haza, augusztus elsején pedig már indul a következő szezon.  

Felméry Lili:

Kapcsolódó

Felméry Lili: "Egy balerina sosem veszíti el a törékenységét"

A Magyar Nemzeti Balett szeptember 12. és 15. között Girls in Focus – Lányok a fókuszban címmel mutat be balettestet a Müpában, ami három koreográfus négy darabján keresztül a különböző női szerepeket vizsgálja. Felméry Lilit, a társulat magántáncosát kérdeztük a balett és a nőiség kapcsolatáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Táncold körbe Magyarországot online!

A Balaton és a Dráva folyó között, ahogy az öregek mondják, Somogyország dombos, erdőkben, mezőkben gazdag vidékén találjuk a magyar tánckincs legrégiesebb táncait. Ezen a héten a térség három táncával, az ugróssal, a kanásztánccal, valamint a lassú és friss csárdással ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével.
Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!