Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

2019.05.24. 08:45
Ajánlom
Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.

A balett az egyik legkompetitívebb műfaj, technikailag és előadói szempontból is sok összetevős a siker. Téged folyamatosan visszaigazol a szakma. Ez megnyugtat?

Mérföldköveknek tekintem ezeket a díjakat. Én legelőször „Az évad legjobb végzőse” díjat kaptam meg a Táncművészek Szövetségétől, majd „Az évad legjobb pályakezdője”, most pedig „Az évad legjobb férfi táncművésze” elismerést, és ezek nekem is fontos visszajelzések a szakmától, hogy jó úton haladok.

A befektetett munka megtérül, és ez nagyon jó érzéssel tölt el.

tanc_vilagnapja_dijazas_foto_mihaly_laszlo_resize-134617.jpg

A Tánc Világnapi gála díjátadóján (Fotó/Forrás: Mihály László)

Több darabban szerepelsz párhuzamosan, legutóbb A vágy villamosa Allenjét és a Sylvia című balett Amynthas-át táncoltad. Feltételezem, hogy a munka mennyiségével és felelősségével egyenes arányosságban nő a lelki megterhelés is. Te hogyan kezeled a stresszt?

Az utóbbi két évadban mindig szereztem sérülést, de ebben a szezonban hál’ Istennek még nem. Ebben az is közrejátszik, hogy jobban odafigyelek magamra. Vitaminokat szedek, igyekszem sokat pihenni és hasznosan eltölteni a szabadidőmet. Nagyon fontos, hogy ésszel, tudatosan próbálok, tehát a próbákon nem minden lépést csinálok meg 100%-os erőbedobással. Néha kicsit visszaveszek az energiából, nehogy lesérüljek. Lelkileg pedig rengeteget segít a családom, a feleségem, Felméry Lili és az ő családja. Nélkülük nagyon nehéz lenne.

Állítólag egyre kevesebb fiú jelentkezik a Táncművészeti Egyetemre. Téged mi vonzott ebben a szakmában?

Mindig is kevesebb volt a fiú jelentkező, ez természetes. Én sem gondoltam kilencévesen, hogy balettozni szeretnék, engem is a foci érdekelt akkoriban. Szerintem a fiúk 90%-a szülői ráhatásra kezdi el a táncot, de ha valaki ráérez erre a műfajra, és szenvedélyévé válik, akkor egy nagyon szép hivatás és jövő elé néz. A bátyám is a Táncművészeti Főiskolára járt, így általa korán beleláthattam ebbe a világba. Engem a férfiak nagy ugrásai fogtak meg igazán. Vannak olyan negatív sztereotípiák, miszerint a balett nem férfias szakma.

Én szívesen odaállítanék férfiakat a balettrúd mellé, hogy próbálják ki. Rendkívül nagy erőt és kitartást igényel a balett, és úgy gondolom, hogy ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi.

tema_es_variaciok_foto_nagy_attila_resize-133831.jpg

Balázsi Gergő a Téma és variációk című darabban (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

A balettképzés keménységéről is sokat hallunk, Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje kapcsán is felmerült ez a téma. Te nem érzékeled azt, hogy elvett tőled valamit a balett, amit soha nem kaphatsz vissza?

Nekem semmi hiányérzetem nincs. Örülök, hogy tánccal töltöttem a gyerekkoromat, mert

nagyon jó jellemformáló ereje van, embert farag belőlünk a balett.

Alázatosság nélkül nem működik ez a szakma.

Az viszont hamar eldől, hogy kiből lehet herceg, vagy egyáltalán szólista. Te hogyan éled meg a danseur noble szerepkört? Esetleg szeretnél majd intrikusabb szerepeket is táncolni?

Nagyon szívesen táncolnék nem-herceg szerepeket is. Persze nem gondolnám, hogy Spartacus én vagyok alkatilag. Anyeginhez is fiatal vagyok még, főleg, hogy az utolsó pas de deux-ben már egy idősödő, őszülő karakterré válik. Tehát vannak szerepek, amikhez még érni kell, de minden kihívásnak szívesen állok elébe.

Vannak szerepálmaid?

Rengeteg van, de kettőt nagyon szeretnék eltáncolni: az egyik pont az Anyegin, a másik pedig Rómeó. 

A feleséged, Felméry Lili táncolta már ezek párját, Júliát és Tatjánát is. Legutóbb pedig Seregi László Sylvia című balettkomédiájának férfi és női főszerepét táncoltátok, de nem ugyanabban a szereposztásban.

Nyilván nagyon örültünk volna, ha együtt táncolunk, de az igazgató úr így gondolta jónak. Remélem, jövőre el tudjuk táncolni együtt is.

balazsi_felmery_sleeping_beauty2_photo_by-attila_nagy-133830.jpg

Felméry Lilivel a Csipkerózsikában (Fotó/Forrás: Nagy Attila )

Ez a darab azt is karikírozza, hogy milyen élet folyik egy balett-társulat színfalai mögött. Mennyire fest reális képet a Sylvia a balett-életről?

Nyomokban tartalmaz igazi társulati életet, a balettóra jelenet például abszolút reális. A mester és a balerina közti zaklató viszony viszont nem sűrűn adódik az életben, de nyilván van valóságalapja.

Te Amyntast, az egyik abszolút férfi főszereplőt táncoltad ebben a darabban. Ez a karakter milyen kihívásokat rejt?

Egy fiatal, szerelmes balettos diákot alakítottam. Amynthas szinte le se jön a színről, úgyhogy

fizikailag és technikailag is rendkívül nagy kihívás ez a szerep. Hiába táncoltam már tavaly, ugyanúgy a nulláról kellett kezdenem a szerep technikai felépítését.

Mostanra már persze tudom a trükköket, hogy hol tudok egy kicsit pihenni, vagy fellazulni. Szerencsére, mivel nagyon élvezhető darab, és minden pillanatát élvezem a megformálásnak, nem azon jár az agyam, hogy hogy fogom kibírni fizikailag, de az előadás után azért megérzem a hatását.

Hogy alakul a nyarad?

Június 17-én fejezem be a szezont a győri Magyar Táncfesztiválon, ahol a Tökéletesség szédítő ereje című William Forsythe-darabot mutatjuk be az együttessel. Ezután elkezdünk próbálni a partneremmel egy koreai balettgálára, ami nagyon jó lehetőségnek ígérkezik – itt egy Csipkerózsika és Kalóz-pas de deux-t, illetve egy Diana és Acteon kettőst mutatunk be. Július 9-én utazunk ki, és 19-én jövünk haza, augusztus elsején pedig már indul a következő szezon.  

Felméry Lili:

Kapcsolódó

Felméry Lili: "Egy balerina sosem veszíti el a törékenységét"

A Magyar Nemzeti Balett szeptember 12. és 15. között Girls in Focus – Lányok a fókuszban címmel mutat be balettestet a Müpában, ami három koreográfus négy darabján keresztül a különböző női szerepeket vizsgálja. Felméry Lilit, a társulat magántáncosát kérdeztük a balett és a nőiség kapcsolatáról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.