Tánc

Hagyomány, nemzetköziség, szabadság

2008.08.05. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok kiemelkedő eseményeként és a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál záróestjének keretében mutatják be a Benyovszky Móric életét feldolgozó nagyszabású táncművet. A több száz táncos láb összehangolt dobogásáért Zsuráfszky Zoltán a felelős.

Zsuráfszky Zoltán

Fidelio Súgó: Hogyan készül a koreográfus egy ekkora horderejű, rendezőileg is komoly kihívást jelentő feladatra?

Zsuráfszky Zoltán: A felkérést egy-két évvel a bemutató előtt megkapom, tehát van kellő idő a darab átgondolására. Én választom meg a témát is, és úgy érzem, Benyovszky életével most valami egészen izgalmas történetet találtunk meg. A kutatómunkához, az anyaggyűjtéshez már jó egy éve hozzáfogtam, ahogyan a Szarka testvérek is a zene megírásához. Körülbelül fél éve kezdődött a díszletek, kellékek gyártása.

FS: Ritkaság és bizonyára nagy felelősség, amikor egy koreográfus egyszerre ennyi hivatásos táncossal – köztük különböző országokból érkezett vendégművészekkel – dolgozhat együtt. Milyen nehézségekkel találja magát szemben?

ZSZ: A Szabadtéri Játékokra tervezett nagyszabású, néptáncelemekben bővelkedő táncjáték egyszeri és –ebben a formájában – megismételhetetlen produkció. Ezen a két estén a néptáncfesztivál összes résztvevője nemzetiségtől függetlenül együtt táncol, s ez már önmagában felemelő, nagyszerű érzés. Alkotótársaimmal együtt hónapok óta készülünk erre az alkalomra és ezért túlságosan nagy hiba – úgy vélem – nem csúszhat a számításainkba. Már a harmadik szegedi felkérésnek teszek eleget a Sámántánc és az alsóvárosi Búcsú (Boldogasszony-vendégség) után, és tapasztalataim is megsokasodtak ezalatt. Az előadás rendező-koreográfusaként a legfőbb nehézséget az okozza számomra, hogy a próbákra jutó idő meglehetősen korlátozott, mindössze néhány nap. A nemzetköziség azonban nem idegen tőlem, hiszen Benyovszkyhoz hasonlóan magam is sok országban megfordultam és ismerkedtem táncművészetükkel is…

FS: A különböző népek táncainak összeállításában kért külső segítséget olyan koreográfusoktól, akik kifejezetten az adott ország táncaival foglalkoznak, vagy Ön állította össze a mozgásanyagot?

ZSZ: Nem, ilyen formában nem vettem igénybe más koreográfusok segítségét. Utazásaim során rengeteg hagyományos néptánccal találkoztam és mindig igyekeztem elmélyülni az adott ország tánckultúrájában, itt Európában, épp úgy, mint például Japánban. A Benyovszky táncai inkább stilizáltak, az adott nép karakterét hordozzák, miközben keverednek a magyar néptánc elemeivel is. Legfőképpen a minden szereplőt megmozgató nagyjelenetekben.

FS: Az előadás szervezőelemét a világutazó különböző országokban megélt élményei adják. Hogyan valósul meg ez a színpadon?

ZSZ: Térben távoli földrajzi helyekre kalauzol bennünket a gróf története, és ez egybecseng a fesztivál nemzeti sokszínűségével. A különböző népek táncai a színpadon a gróf útjainak állomásait mutatják: lesz lengyel és szlovák lakodalmas, kamcsatkai eljegyzési lakoma, és bizonyára unikális élmény lesz az afrikai néptánccsoport madagaszkári képe. A fináléban, a nyitóképben, a nagyobb drámai jelenetekben mindannyian együtt fognak táncolni – ezeket a koreográfiai részeket kell betanítanom és tökéletesen begyakoroltatnom a rövid próbafolyamat során. A Szarka Tamással kigondolt ötleteink alapján, hatalmas, hajót mintázó díszlet fogja majd vizuálisan is egységbe az előadást.

FS: Ez lesz az első közös munkája a Ghymessel?

ZSZ: Nem, már korábban is dolgoztunk együtt. A mostani két este azonban nyomatékosan szól az együttesről, hiszen fennállásuknak 25. évfordulóját ünneplik. A Benyovszky teljes zenei anyagát Szarka Tamás szerezte, a szövegeket is ő írta, és a két estén az együttes élőben zenél. Úgy gondolom. nehéz lenne méltóbb jubileumot elképzelni, mint a Dóm téri színpadon közönség elé lépni, több száz táncos kíséretében.

FS: Egy ilyen nagy munkával elkészített produkció valóban csak két estét élhet meg?

ZSZ: Sajnálatos módon, igen, mivel a felkérés mindössze erre a két estére szól. Viszont a zenei anyag, a táncforgatókönyv megmarad, és vannak olyan terveim, hogy kisebb létszámra és térre átformálva kőszínházba is bevigyük az előadást.

FS: Mit jelent az Ön számára Benyovszky Móric?

ZSZ: Lengyel nagyszüleim által személyesebben megérint a történet. A különleges, bonyodalmakkal teli életút, és annak a cselekményes táncjátékban való megjelenítése, megmutatása koreográfusként és rendezőként foglalkoztat. Benyovszky vakmerő bátorsága és szabadságvágya példaértékű és tiszteletet keltő emberi tulajdonság.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.