Tánc

Hámor József: "Egy táncosnak nagy lehetőség, ha karikírozhat"

2012.06.06. 07:02
Ajánlom
Néptáncosként indult, balett-táncos is lehetett volna belőle, végül a hazai kortárs táncélet egyik legmeghatározóbb koreográfusa és pedagógusa lett. Hámor Józsefet új, áprilisi bemutatójával, a Mein kleiner Blumengartennel párhuzamosan Imre Zoltán-díjjal tüntették ki.

- Gratulálok a díjhoz és a nemrég bemutatott új előadáshoz is!

- Köszönöm szépen. A díj meglepetés volt, nem tudtam róla. Véletlenül derült ki számomra, amikor az első színpadi próbánkon a Nemzeti Táncszínházban feljött Szögi Csaba, és kérdezte tőlem, hogy "kaptál értesítőt?" "Nem. - mondtam - Az Apeh-től?" "Nem, nem, a Müpától." De nem mondta meg végül, hogy miről van szó. Majd a premierünk másnapján hívott fel Duda Éva kollégám, hogy ünnepélyesen bejelentse a díjat.

- Eredetileg néptánc szakon végeztél a táncművészetin. Hogy jött a gondolat, hogy a kortárs irányába fordulj?

- Egész pontosan néptánc - színházi tánc tagozaton végeztem, ez volt az első ilyen tagozat. Az első év végén, amikor megkaptam a bizonyítványomat, azt láttam, hogy én, aki rengeteget néptáncoltam korábban, néptáncból kettest kaptam, balettből és modern táncból pedig ötöst. A második évet már úgy kezdtem, hogy a néptánctól teljesen a modern irányába fordultam. A táncművészeti után még nem akartam sehol sem dolgozni. Szerettem a balettot, de annyira nem, hogy az Operába menjek, bár lett volna rá lehetőségem. Sajnos a néptáncot megutáltatták velem, pont azt, amiért a táncművészetire mentem.

- 2004-ben megalapítottad a Gangaray Társulatot, és most már Maday Tímeával ketten vezetitek projekt alapon. Miért nincs állandó társulatotok?

- Nagyon szeretnék, jó lenne, de a jelenlegi támogatási rendszerben csak küszködés volna egy állandó társulatot fenntartani. Mindeközben könnyebb dolgom van amiatt, hogy azzal csinálok darabot, akivel csak szeretnék. A táncosoknak most nem tudunk fizetni, és ezt nem így szeretném, de jelenleg nincs más választásom.

- Többször dolgoztál a MU Terminállal is. Szerettél ebben a félig pedagógus szerepben lenni?

- Nagyon szerettem. Nem is tudom, hogy melyiket sorolnám az első helyre: táncolni, koreografálni vagy tanítani. Az elmúlt tizenkét évem nagyon sok tanítással telt. Büszkén mondhatom, hogy a mai kortárs táncéletben mozgó fiatalok kilencven százalékát tanítottam vagy kiképeztem valamilyen formában. A "kiképzés" alatt gondolok például erősen Katonka Zoltánra, akit Kistelekről hoztam föl Budapestre, hogy tessék, kezdj a lehetőséggel valamit. Jó döntésnek bizonyult: Zoli bizonyította, hogy itt a helye, és azóta a Közép-Európa Táncszínház táncos-koreográfusa.

- A Mein kleiner Blumengarten című előadásod kifejezetten az iróniára és a paródiára épül. Szerinted miért használják ilyen kevesen itthon a humort táncelőadásban?

- Én is azt vettem észre, mintha ezt a műfajt általában túl komolyan vennék. Nagyon sok a szenvedés, a dráma, a "vekengés". Én is hiányoltam, ezért hoztam létre ezt az előadást. A PR Evolution-nel készített első verziója az előadásnak erős vázlat volt ehhez képest, és már akkor is tudtam, hogy még kidolgozatlan a téma. Akkor a kertész figuráját Baranyai Balázs játszotta, én pedig úgymond a kertész főnöke voltam, aki kintről figyelte az ő munkáját. A kertész szólójánál akkor nagyon nevettek a nézőtéren, igaz, hogy a MU Színház fele tele volt operaházassal. Azok tudták igazán értékelni a fricskákat, akik minden nap ezt csinálják. Érdekes, mert korábbi munkáimra nálam sem jellemző ez, hogy ilyen erősen a humorra építsek. Az előző ArTeRrOr című előadásom után éreztem, hogy valami olyat kell csinálnom, amit az emberek nem várnak tőlem.

- Te lubickolsz a lányok rajongásától megrészegülő, ripacs kertész szerepében, ugye?

- Abszolút. Szerintem ez egy táncosnak tényleg nagy lehetőség, amikor karikírozhat, eltúlozhat. És itt aztán szabadjára lehet ereszteni a figurát! Nagy inspiráló erő volt számomra Markó Iván jelenléte, személye, szemöldökráncai.

- Milyen terveid vannak a következő évadra?

- Nyáron ismét lesz KET Terminál kicsit kibővítve. Tavaly Maday Timivel ketten vezettük, idén velünk dolgozik még rajtunk kívül Vlatka Mala és Katonka Zoltán. Szervezünk egy egyhetes intenzív tánckurzust is. Valamint Maday Timi szeretné a Blumengartent megcsinálni fordított verzióban, vagyis fiúkkal, amikor a kertészt lány játszaná. Tervezek ezen kívül még egy darabot, amit én rendezek majd, és a címe az lesz, hogy Razzia. Egy folytonos menekülést látunk majd a színpadon ötven percen keresztül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.