Tánc

Hány piruettet tud Aleszja Popova?

2012.04.20. 12:09
Ajánlom
Aleszja Popova balettművész, a Magyar Állami Operaház első magántáncosa három videóban is megmutatja, hány piruettet tud egyszerre egy profi balerina, és hogyan javítja rekordját évről évre. Önök szerint hányat forgott Aleszja 2012-ben? VIDEÓ

Kijevben született, édesanyja magyar, édesapja ukrán. 1984 óta él Magyarországon. 1993-ban szerződött az Operaházhoz, melynek 1997-től magántáncosa, 2002-től pedig vezető magántáncosa lett. Számos országban vendégszerepelt (Finnország, Svédország, Bulgária, Törökország, Oroszország, Olaszország, Franciaország, Dél-Korea, Kína, Németország, Kanada, Chile, Lengyelország). Tanulmányait Győrben kezdte, Markó Iván és Ludmilla Cserkaszova irányításával.

A Győri Balett produkcióiban már gyermekkorában is többször fellépett. 1989-től a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol 1993-ban szerzett diplomát. 2003-ban elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola balett-pedagógus szakát is. 2008-ban a Testnevelési Egyetem egészségtan szakán diplomázott.

Aleszja Popova számos kitüntetés és díj birtokosa: Imre Zoltán-díj (1994), Harangozó Gyula-díj (1997), Legjobb női szólista díja (Győr, 1998), Europas díj (1999), Nívódíj (az 1999/2000-es évad legjobb táncosnője, 2000), Érdemes Művész (2003), Kossuth-díj (2004), Osváth Júlia-díj (2010).

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.