Tánc

Három nap a táncnak szentelve

2014.04.28. 15:23
Ajánlom
Április 27-29. között rendezvénysorozattal ünnepli a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészeti Főiskola.

A programokat április 27-én a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Filharmonikus Zenekar és Oratóriumkórus koncertje nyitotta a Művészetek Palotájában a Táncművészeti Főiskola hallgatóinak közreműködésével. Az orosz nemzeti romantika jegyében összeállított közös esten az intézmény szinte valamennyi klasszikus balett évfolyama fellépett. Színre került Borisz Aszafjev nagyívű, sokszereplős táncjátéka a Bahcsiszeráji szökőkút egy részlete, valamint Harangozó Gyula egyik legismertebb koreográfiája, a Polovec - táncok. Borogyin Igor-herceg című operájának győzelmi jelenete ezúttal önálló táncbetétként volt látható. A koncert zárásaként szintén Harangozó művet mutattak be az idei vizsgakoncert műsorából: a bécsi miliőben játszódó vidám, idilli, humoros táncjáték, a Johann Strauss zenéjére készült Térzene.

Komplex szakmai programokkal folytatódik a Táncünnep április 28-án, a főiskolán, amelybe bekapcsolódnak a győri, és a pécsi partnerintézmények is. A Győri Tánc és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőinek, mestereinek részvételével szakmai tanácskozást tartanak a tehetséggondozásról, a hazai táncoktatás fejlesztési terveiről, valamint a továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségekről. A szakmai napon mindhárom intézmény hallgatói bemutatkoznak. Részleteket adnak elő egyebek mellett a klasszikus balett repertoár neves darabjaiból (Bajadér, A kalóz, Csipkerózsika, Polovec táncok). A kortárs alkotók közül Kulcsár Noémi, Juhász Kata, Pataki Klári egy-egy műve is látható lesz.

A Tánc Világnapján, április 29-én az MTF két végzős hallgatója, Farkas Máté és Balázsi Gergő veheti át az „Évad legjobb végzős növendéke" díjat. Az elismerést a Magyar Táncművészek Szövetsége évente ítéli oda. Balázsi Gergő áprilisban a lengyelországi Szczecinben megrendezett Golden Pointe Shoes 2014. nemzetközi balettversenyen Nagy Díjat nyert. A rendezvényre az európai balettiskolák a legígéretesebb végzős hallgatókat nevezik. Az MTF először nominált indulókat, Balázsi Gergő mellett a szintén végzős Földi Leát is, aki első díjat kapott. Felkészítő tanáruk, Dózsa Imre, a IX. évfolyam vezetője (Professzor Emeritus) pedig a „Legjobb balettmester" címet kapta. A Tánc Világnapi gálán a Müpában mindkét növendék fellép versenydarabjukkal: Petipa A kalóz című balett jól ismert pas de deux-jével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Tisztújítást tartottak a Magyar Táncművészek Szövetségében

A Magyar Táncművészek Szövetségének közgyűlésén ötödik alkalommal választotta meg a tagság újabb három évre elnöknek Mihályi Gábort, a Magyar Állami Népi Együttes vezetőjét és társelnöknek Kiss Jánost, a győri Magyar Táncfesztivál igazgatóját - adta hírül a szakmai és érdekvédelmi szövetség.
Tánc magazin

Nevetve sírni, sírva nevetni – Cacti a Nemzeti Balett előadásában

A kaktuszok nem sírnak. Legalábbis egyikünk sem találkozott még könnyező tüskékkel – vagy mégis? A világhírű svéd koreográfus, Alexander Ekman Cacti című darabja csontig-velőig hatoló őszinteséggel mutatja be a kortárs tánc világát, humoros és fájdalmasan pontos képet adva arról, mennyire fontos számunkra a művészet „értelmezése”. Néha lényegesebb, mint a művészet maga. Ekman legsikeresebb koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett tolmácsolásában érkezik Budapestre.
Tánc ajánló

Alexander Ekman svéd koreográfus indítja az Opera új évadát

A világhírű alkotó egyik legnépszerűbb műve, a Cacti a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház első bemutatója szeptember 11-én látható az Eiffel Műhelyházban.
Tánc hír

Átadták az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

Augusztus 31-én a Trafóban immár 15. alkalommal hirdették ki a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő díjat, valamint a színházi alkotókat méltató elismerést.
Tánc gyász

Elhunyt Rab István balettművész

Az 1953 disszidált táncművész 90 éves korában hunyt el, Amerikában – írja a New York Times-ra hivatkozva a Színház Online.