Tánc

Három nap a táncnak szentelve

2014.04.28. 15:23
Ajánlom
Április 27-29. között rendezvénysorozattal ünnepli a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészeti Főiskola.

A programokat április 27-én a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Filharmonikus Zenekar és Oratóriumkórus koncertje nyitotta a Művészetek Palotájában a Táncművészeti Főiskola hallgatóinak közreműködésével. Az orosz nemzeti romantika jegyében összeállított közös esten az intézmény szinte valamennyi klasszikus balett évfolyama fellépett. Színre került Borisz Aszafjev nagyívű, sokszereplős táncjátéka a Bahcsiszeráji szökőkút egy részlete, valamint Harangozó Gyula egyik legismertebb koreográfiája, a Polovec - táncok. Borogyin Igor-herceg című operájának győzelmi jelenete ezúttal önálló táncbetétként volt látható. A koncert zárásaként szintén Harangozó művet mutattak be az idei vizsgakoncert műsorából: a bécsi miliőben játszódó vidám, idilli, humoros táncjáték, a Johann Strauss zenéjére készült Térzene.

Komplex szakmai programokkal folytatódik a Táncünnep április 28-án, a főiskolán, amelybe bekapcsolódnak a győri, és a pécsi partnerintézmények is. A Győri Tánc és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőinek, mestereinek részvételével szakmai tanácskozást tartanak a tehetséggondozásról, a hazai táncoktatás fejlesztési terveiről, valamint a továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségekről. A szakmai napon mindhárom intézmény hallgatói bemutatkoznak. Részleteket adnak elő egyebek mellett a klasszikus balett repertoár neves darabjaiból (Bajadér, A kalóz, Csipkerózsika, Polovec táncok). A kortárs alkotók közül Kulcsár Noémi, Juhász Kata, Pataki Klári egy-egy műve is látható lesz.

A Tánc Világnapján, április 29-én az MTF két végzős hallgatója, Farkas Máté és Balázsi Gergő veheti át az „Évad legjobb végzős növendéke" díjat. Az elismerést a Magyar Táncművészek Szövetsége évente ítéli oda. Balázsi Gergő áprilisban a lengyelországi Szczecinben megrendezett Golden Pointe Shoes 2014. nemzetközi balettversenyen Nagy Díjat nyert. A rendezvényre az európai balettiskolák a legígéretesebb végzős hallgatókat nevezik. Az MTF először nominált indulókat, Balázsi Gergő mellett a szintén végzős Földi Leát is, aki első díjat kapott. Felkészítő tanáruk, Dózsa Imre, a IX. évfolyam vezetője (Professzor Emeritus) pedig a „Legjobb balettmester" címet kapta. A Tánc Világnapi gálán a Müpában mindkét növendék fellép versenydarabjukkal: Petipa A kalóz című balett jól ismert pas de deux-jével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.