Tánc

Háromdimenziós tánc-flash

2014.06.27. 09:07
Ajánlom
Ryan Enn Hughes fotográfus három dimenzióban, repülés közben, a levegőben fotózta a táncosokat. Az eredmény lenyűgöző lett, olyasféle, amiről Degas is csak álmodott.

A gyönyörű balerinákat megörökítő Degas olyan festményeket is készített, amelyeken különböző szemszögből illetve időbeli egymásutániságban ábrázolt egy mozdulatot. Mai szemmel nézve ez a technika tulajdonképpen a fázisfotózás megelőlegzésének is tekinthető. Ugyanezzel próbálkozott Eadweard Muybridge is, aki aprólékos stop-motion technikával próbálta elcsípni a mozgásban lévő testek dinamikáját. Nem kevésbé fontos François Willème francia fotográfus kísérlete, akinek „fotószobrai" a három dimenziós fotózás előfutárai azzal, hogy tárgyakat és modelleket helyezett egy huszonnégy kamerával körülkerített térbe. Igen időigényes az az eljárás, amivel egy fotóban három képet össze lehet sűríteni, ez pedig megmagyarázza, hogy eleddig miért nem sikerült megvalósítani a „fotó-szobrászat" koncepcióját. Most azonban Ryan Enn Hughes a modern technológia összes lélegzetelállító trükkjének bevetésével kifejlesztette a 360 fokos módszert, amivel pillanatfelvételeket készített két csapat táncosról: a Northbuck Krump hip-hop táncegyüttes tagjairól, illetve a kanadai nemzeti balettiskola tanulóiról.

Hughes ugyanabból a felvetésből indult ki, mint amiből Willème, azzal a különbséggel, hogy ő a táncosokat már negyvennyolc kamerával vette körbe, amelyek felvételei az akció csúcspontját (egy ugrást vagy arabeszket) ábrázoló képben találkoztak. A végeredményt Hughes a fotográfia és a mozgókép keresztútjaként jellemzi, ami hasonló az animált slideshow-hoz: az egyes képek effektekkel vannak felturbózva, majd bele vannak szorítva a táncmozdulat felvételébe. Amit Hughes olyan elbűvölően csinált Degas után, az nem pusztán a mozgás utánzása, arra bármelyik konvencionális videó képes. Megörökítette a mozgás intenzitását és közvetlenségét a lehető legérzékletesebbé téve a mozdulat fizikalitását.

Ami a legimponálóbb a 360 fokos kísérletben, az a táncosok idealizációjának elhagyása. Ellentétben a lágy vonalakat hangsúlyozó, légies tökéletességet sugárzó táncfelvételekkel, itt a mozdulat keménységét is érzékeli a néző. Habár a mozdulatokról készült felvételek itt is meg vannak komponálva, dizájnolva, néhány ezek közül azt a hatást kelti, mintha a mozdulatot végző ember bőre alá tekintenénk. Mindez egy huszonegyedik századi variánsa Degas minden idők leghaladóbb, táncosokról készült festményeinek: három-négy pozíció egy képbe gyűjtésének. Egy élénk lenyomat, nem pedig egy makulátlan felvétel.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.