Tánc

Háromdimenziós tánc-flash

2014.06.27. 09:07
Ajánlom
Ryan Enn Hughes fotográfus három dimenzióban, repülés közben, a levegőben fotózta a táncosokat. Az eredmény lenyűgöző lett, olyasféle, amiről Degas is csak álmodott.

A gyönyörű balerinákat megörökítő Degas olyan festményeket is készített, amelyeken különböző szemszögből illetve időbeli egymásutániságban ábrázolt egy mozdulatot. Mai szemmel nézve ez a technika tulajdonképpen a fázisfotózás megelőlegzésének is tekinthető. Ugyanezzel próbálkozott Eadweard Muybridge is, aki aprólékos stop-motion technikával próbálta elcsípni a mozgásban lévő testek dinamikáját. Nem kevésbé fontos François Willème francia fotográfus kísérlete, akinek „fotószobrai" a három dimenziós fotózás előfutárai azzal, hogy tárgyakat és modelleket helyezett egy huszonnégy kamerával körülkerített térbe. Igen időigényes az az eljárás, amivel egy fotóban három képet össze lehet sűríteni, ez pedig megmagyarázza, hogy eleddig miért nem sikerült megvalósítani a „fotó-szobrászat" koncepcióját. Most azonban Ryan Enn Hughes a modern technológia összes lélegzetelállító trükkjének bevetésével kifejlesztette a 360 fokos módszert, amivel pillanatfelvételeket készített két csapat táncosról: a Northbuck Krump hip-hop táncegyüttes tagjairól, illetve a kanadai nemzeti balettiskola tanulóiról.

Hughes ugyanabból a felvetésből indult ki, mint amiből Willème, azzal a különbséggel, hogy ő a táncosokat már negyvennyolc kamerával vette körbe, amelyek felvételei az akció csúcspontját (egy ugrást vagy arabeszket) ábrázoló képben találkoztak. A végeredményt Hughes a fotográfia és a mozgókép keresztútjaként jellemzi, ami hasonló az animált slideshow-hoz: az egyes képek effektekkel vannak felturbózva, majd bele vannak szorítva a táncmozdulat felvételébe. Amit Hughes olyan elbűvölően csinált Degas után, az nem pusztán a mozgás utánzása, arra bármelyik konvencionális videó képes. Megörökítette a mozgás intenzitását és közvetlenségét a lehető legérzékletesebbé téve a mozdulat fizikalitását.

Ami a legimponálóbb a 360 fokos kísérletben, az a táncosok idealizációjának elhagyása. Ellentétben a lágy vonalakat hangsúlyozó, légies tökéletességet sugárzó táncfelvételekkel, itt a mozdulat keménységét is érzékeli a néző. Habár a mozdulatokról készült felvételek itt is meg vannak komponálva, dizájnolva, néhány ezek közül azt a hatást kelti, mintha a mozdulatot végző ember bőre alá tekintenénk. Mindez egy huszonegyedik századi variánsa Degas minden idők leghaladóbb, táncosokról készült festményeinek: három-négy pozíció egy képbe gyűjtésének. Egy élénk lenyomat, nem pedig egy makulátlan felvétel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.