Tánc

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

2023.09.04. 15:00
Ajánlom
Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.

A Nemzeti Táncszínház közleményében úgy fogalmaz: Bozsik Yvette, a társulat alapítója és vezetője a kortárs táncélet egyik legformabontóbb alkotója, aki klasszikus képzettségének, abszurd humorának és spirituális látásmódjának köszönhetően az elmúlt évtizedekben létrehozta saját, unikális formanyelvét.

A jubileum alkalmából szervezett szeptemberi rendezvénysorozatot egy rendhagyó esttel nyitják meg: a Mesterek és tanítványok című előadás Stravinsky Tavaszi áldozata köré épül, melyet a harmincéves társulat egykori és jelenlegi táncművészei, valamint a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tánctagozatának végzett diákjai is előadnak, két különböző verzióban.

byt_30_kreativ-145507.jpg

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat (Fotó/Forrás: Nemzeti Táncszínház)

A minifesztiválon is látható lesz a Bohóc kerestetik című, Matei Visniec azonos című drámája alapján készült groteszk táncszínházi előadás, amely Bozsik Yvette és állandó alkotótársa, Vati Tamás főszereplésével készült.

Az abszurd humor és dráma vegyül cirkuszi elemekkel, bohócjátékkal, a commedia dell'arte motívumaival, akrobatikus és lazzi elemekkel színesítve a két idősödő bohóc sorsát bemutató produkcióban.

A szervezők emlékeztetnek, a Kossuth-díjas Bozsik Yvette számára mindig fontos volt a bátorság, az újítás és az útkeresés. Európában az elsők között készített csecsemőszínházi produkciót és több gyermekeknek szóló mesét álmodott színpadra, így a fesztivál elmaradhatatlan része egy gyermekelőadás is: a jól ismert mese, a Csizmás kandúr.

A tájékoztatás szerint az eseménysorozatot a társulat legújabb bemutatója, a Tayos zárja, amely a butoh tánc eszközeivel, expresszív képekkel mutat be egy a civilizációtól távol eső univerzumot, amelyben emberek és állatok, furcsa lények és kreatúrák keresztezik egymást.

A három utóbbi darab egyedülálló zenéjét Philippe Heritier, a társulattal kezdetektől együttműködő svájci zeneszerző komponálta.

Az ünnepi időszakot végül október 29-én zárják: Lélektáncosok - A Bozsik Yvette Társulat 30 éve címmel tekintheti meg a közönség Iványi Marcell rendező és Tóth Zsolt operatőr dokumentumfilmjét a társulatról. A filmvetítést követően a közelmúltban felújított, Lajkó Félix zenéjére készült Lakodalom című előadást tűzi műsorra a Nemzeti Táncszínház, miközben az intézmény előterének kivetítőin Horváth Judit fotói lesznek láthatók az elmúlt évek produkcióiról, próbáiról.

Fejléckép: Bozsik Yvette (Fotó/Forrás: Bozsik Yvette Társulat Facebook-oldala)

„A gyermek szent és tanító” – interjú Bozsik Yvette-tel

Kapcsolódó

„A gyermek szent és tanító” – interjú Bozsik Yvette-tel

A János vitéz, a Marica grófnő és a Hegedűs a háztetőn után Bozsik Yvette ezúttal a legfiatalabbaknak készít előadást, Páncélvárrá változtatva a Budapesti Operettszínház stúdiószínpadát. Rozsda lovag története nem ismeretlen a gyerekek számára, az „újrahasznosított” mesealak hőstettein ugyanis generációk nőttek fel. A rendezővel a Kálmán Imre Teátrumban készülő előadásról, a szereplőkről és a környezettudatosságról beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.
Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.