Tánc

Hatalmas sikert aratott a Bartók magyar és arab gyűjtéseiből született előadás, a Tiszta forrás világpremierje Dubajban

2022.03.22. 15:45
Ajánlom
Az arab és magyar zene összefonódásán keresztül mutatta be Bartók Béla életművének meghatározó darabjait a Tiszta forrás című összművészeti előadás a Dubai Millennium Amphitheatre színpadán, a világkiállítás magyar hetének csúcspontjaként. A produkciót szűnni nem akaró taps és álló ováció ünnepelte, ráadásul az előadás magyarországi bemutatójára sem kell sokat várni!

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja, népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Ráadásul Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi, így többek közt az észak-afrikai, török vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta, értékes zenei anyagot hagyva örökségül napjaink művészeinek.

220408_Tiszta_forras_004_c_Csibi_Szilvia_Mupa_web-154401.jpg

Jelenet a Tiszta forrás című előadásból (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz)

Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap a Tisza forrás című a produkcióban, melynek bemutatójára a világkiállításon a Magyar Pavilon szervezésében került sor, a Nemzeti Nap kiemelt kulturális eseményeként. A különleges előadás többek közt a magyar-marokkói énekesnő, dalszerző Guessous Mesi, és a hozzá csatlakozó kiváló muzsikusok, Szlama László, Saïd Tichiti, Smuk Tamás, Ölvedi Gábor, valamint a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a táncművészet kapcsolatára.

A produkcióban az autentikus népzenei előadásmód mellett fontos szerepet kap úgy a klasszikus zenére, mint a jazzre jellemző szemlélet.

220408_Tiszta_forras_001_c_Csibi_Szilvia_Mupa_web-154400.jpg

Jelenet a Tiszta forrás című előadásból (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz)

Bartók Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának részletei például jazz-zenekarra hangszerelt változatban szólalnak meg a Modern Art Orchestra alkotóinak köszönhetően, és balettzeneként elevenedik meg Bartók Táncszvitjének néhány ikonikus tétele is. A Tiszta forrás elsőként vállalkozott arra, hogy olyan összművészeti produkciót állítson színpadra, mely Bartók arab népzenéhez kötődő munkásságát helyezi középpontba: az előadás alkotói a különböző népek zenéjének kölcsönhatására, a különböző kultúrák közötti párbeszéd természetességére igyekeznek felhívni a figyelmet, és ehhez olyan átélhető, izgalmas formát kerestek, melyben sokféle műfaj alkot szerves egységet.

Az előadás magyarországi bemutatójára 2022. április 8-án kerül sor a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

További információ a hazai bemutatóról ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz

Idén már Debrecen, Győr és Miskolc is bekapcsolódik a Bartók Tavasz programjaiba

Kapcsolódó

Idén már Debrecen, Győr és Miskolc is bekapcsolódik a Bartók Tavasz programjaiba

A latin jazz-legenda Arturo Sandoval, a mexikói tenor, Ramón Vargas, a vertikális tánc úttörői, a Bandaloop, a hazai könnyűzene legizgalmasabb képviselői, a Győri, a Szegedi Kortárs és a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik részesei – - ízelítő ez csupán a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos kínálatából. Április 21 és május 5. között Debrecen, Miskolc és Győr is csatlakozik az április elsején kezdődő Bartók Tavaszhoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Formabontó táncos produkciót mutat be a Margaret Island

Október 14-én kezdődik a Margaret Island Szabadon szép a tánc elnevezésű országos turnéja a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, amely során több hazai városba is ellátogatnak.
Tánc ajánló

Örök értékek kortárs megfogalmazásban – a Feledi Project előadása a Liszt Ünnepen

Kozmikus tér / Teremtett világ / Missa duodecima – a Feledi Project új bemutatóinak már a címéből is sejthető, hogy a hétköznapi világon túli tartományt látogathatjuk meg, ha helyet foglalunk az előadáson, október 20-án a Müpa Fesztivál Színházában.
Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.