Tánc

Hatalmas sikert aratott a Bartók magyar és arab gyűjtéseiből született előadás, a Tiszta forrás világpremierje Dubajban

2022.03.22. 15:45
Ajánlom
Az arab és magyar zene összefonódásán keresztül mutatta be Bartók Béla életművének meghatározó darabjait a Tiszta forrás című összművészeti előadás a Dubai Millennium Amphitheatre színpadán, a világkiállítás magyar hetének csúcspontjaként. A produkciót szűnni nem akaró taps és álló ováció ünnepelte, ráadásul az előadás magyarországi bemutatójára sem kell sokat várni!

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja, népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.

Ráadásul Bartókot nemcsak a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi, így többek közt az észak-afrikai, török vidékek zenéje is élénken foglalkoztatta, értékes zenei anyagot hagyva örökségül napjaink művészeinek.

220408_Tiszta_forras_004_c_Csibi_Szilvia_Mupa_web-154401.jpg

Jelenet a Tiszta forrás című előadásból (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz)

Az észak-afrikai arab gyűjtés különösen hangsúlyos szerepet kap a Tisza forrás című a produkcióban, melynek bemutatójára a világkiállításon a Magyar Pavilon szervezésében került sor, a Nemzeti Nap kiemelt kulturális eseményeként. A különleges előadás többek közt a magyar-marokkói énekesnő, dalszerző Guessous Mesi, és a hozzá csatlakozó kiváló muzsikusok, Szlama László, Saïd Tichiti, Smuk Tamás, Ölvedi Gábor, valamint a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatta be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a táncművészet kapcsolatára.

A produkcióban az autentikus népzenei előadásmód mellett fontos szerepet kap úgy a klasszikus zenére, mint a jazzre jellemző szemlélet.

220408_Tiszta_forras_001_c_Csibi_Szilvia_Mupa_web-154400.jpg

Jelenet a Tiszta forrás című előadásból (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz)

Bartók Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának részletei például jazz-zenekarra hangszerelt változatban szólalnak meg a Modern Art Orchestra alkotóinak köszönhetően, és balettzeneként elevenedik meg Bartók Táncszvitjének néhány ikonikus tétele is. A Tiszta forrás elsőként vállalkozott arra, hogy olyan összművészeti produkciót állítson színpadra, mely Bartók arab népzenéhez kötődő munkásságát helyezi középpontba: az előadás alkotói a különböző népek zenéjének kölcsönhatására, a különböző kultúrák közötti párbeszéd természetességére igyekeznek felhívni a figyelmet, és ehhez olyan átélhető, izgalmas formát kerestek, melyben sokféle műfaj alkot szerves egységet.

Az előadás magyarországi bemutatójára 2022. április 8-án kerül sor a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

További információ a hazai bemutatóról ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Csibi Szilvia / Müpa / Bartók Tavasz

Idén már Debrecen, Győr és Miskolc is bekapcsolódik a Bartók Tavasz programjaiba

Kapcsolódó

Idén már Debrecen, Győr és Miskolc is bekapcsolódik a Bartók Tavasz programjaiba

A latin jazz-legenda Arturo Sandoval, a mexikói tenor, Ramón Vargas, a vertikális tánc úttörői, a Bandaloop, a hazai könnyűzene legizgalmasabb képviselői, a Győri, a Szegedi Kortárs és a Pécsi Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Ritmo Piknik részesei – - ízelítő ez csupán a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos kínálatából. Április 21 és május 5. között Debrecen, Miskolc és Győr is csatlakozik az április elsején kezdődő Bartók Tavaszhoz.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A fenntarthatóságról szól a Duda Éva Társulat összművészeti fesztiválja

A június 10. és 12. között megrendezésre kerülő ZÖME FESZT az első olyan magyarországi összművészeti és közösségi fesztivál, amely kifejezetten a fenntarthatóságot helyezi középpontba.
Tánc hír

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.
Tánc hír

Barta Dóra nyerte el a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta idén a szakmai kuratórium. Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia előadása előtt adták át a Magyar Állami Operaház színpadán.
Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.