Tánc

Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

2008.04.04. 00:00
Ajánlom
Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol nagy sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új, nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

Részlet a Magyar Concerto című előadásból

2008. március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem” – a magyar kultúra Kínában című magyar évad keretében Hongkongban mutatták be a Magyar Concerto–Hommage á Bartók Béla című műsorukat. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett két előadáson felül a szervezők egy harmadik előadást is kértek. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén pedig már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták ugyancsak nagy sikerrel.

Kínában a gazdasági fellendülésnek köszönhetően egymás után épülnek a hatalmas kulturális központok, és kezd kibontakozni a kultúra piaca. Ennek köszönhető, hogy a magyar évadra érkezett együttest meghívták a dél-kínai Guangdong tartományba is, ahol háromszor mutatták be a Naplegenda című műsort. Ez a keleti rokonságot zászlójára tűző előadás a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból álló valóságos táncvihar. Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjére Mihályi Gábor művészeti vezető és alkotótársai fergeteges koreográfiája ragadta magával a közönséget.

Nagyon érdekes volt, ahogy a visszafogottságáról ismert kínai közönség reagált a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira. A shenzeni egyetem 2500 fiatalból álló közönsége – akár egy rockkoncerten – végigtombolta az előadást, míg a dongguani (alig 5 millió lakosú kínai „kisváros”) közönség hangulata fokozatosan fejlődött fel az ovációtól kísért vastapsig. A legnagyobb sikert március 15-én az első hongkongi előadáson aratták. Még a szervező Fesztivál Központ is meglepődött a sikeren, hiszen ők is csak ritkán látnak állva tapsoló kínai közönséget. Az előadást rövid ünnepi fogadás követte Bogyay Katalain szakállamtitkár, valamint a hongkongi magyar konzul jelenlétében.

Kínában utoljára 2005-ben volt az együttes, akkor a Pannon Freskóval. Azt megelőzően 1999-ben négy előadással jártak ott, de igazán nagy turnéjuk mindössze egyszer volt, 1952-ben, amikor két hónap alatt negyven előadást adtak a kínai közönségnek. Hongkongban eddig mindössze egyszer léptek fel. 1991-ben, igaz, akkor még brit fennhatóság alá tartozott a több mint 260 szigetből álló ország.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.