Tánc

Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

2008.04.04. 00:00
Ajánlom
Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol nagy sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új, nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

Részlet a Magyar Concerto című előadásból

2008. március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem” – a magyar kultúra Kínában című magyar évad keretében Hongkongban mutatták be a Magyar Concerto–Hommage á Bartók Béla című műsorukat. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett két előadáson felül a szervezők egy harmadik előadást is kértek. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén pedig már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták ugyancsak nagy sikerrel.

Kínában a gazdasági fellendülésnek köszönhetően egymás után épülnek a hatalmas kulturális központok, és kezd kibontakozni a kultúra piaca. Ennek köszönhető, hogy a magyar évadra érkezett együttest meghívták a dél-kínai Guangdong tartományba is, ahol háromszor mutatták be a Naplegenda című műsort. Ez a keleti rokonságot zászlójára tűző előadás a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból álló valóságos táncvihar. Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjére Mihályi Gábor művészeti vezető és alkotótársai fergeteges koreográfiája ragadta magával a közönséget.

Nagyon érdekes volt, ahogy a visszafogottságáról ismert kínai közönség reagált a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira. A shenzeni egyetem 2500 fiatalból álló közönsége – akár egy rockkoncerten – végigtombolta az előadást, míg a dongguani (alig 5 millió lakosú kínai „kisváros”) közönség hangulata fokozatosan fejlődött fel az ovációtól kísért vastapsig. A legnagyobb sikert március 15-én az első hongkongi előadáson aratták. Még a szervező Fesztivál Központ is meglepődött a sikeren, hiszen ők is csak ritkán látnak állva tapsoló kínai közönséget. Az előadást rövid ünnepi fogadás követte Bogyay Katalain szakállamtitkár, valamint a hongkongi magyar konzul jelenlétében.

Kínában utoljára 2005-ben volt az együttes, akkor a Pannon Freskóval. Azt megelőzően 1999-ben négy előadással jártak ott, de igazán nagy turnéjuk mindössze egyszer volt, 1952-ben, amikor két hónap alatt negyven előadást adtak a kínai közönségnek. Hongkongban eddig mindössze egyszer léptek fel. 1991-ben, igaz, akkor még brit fennhatóság alá tartozott a több mint 260 szigetből álló ország.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Lapokba zárt mozdulatok

Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője különleges kísérletre vállalkozott: több évtizedes alkotói munkásságának legfontosabb előadásait gyűjtötte kötetbe, librettókon és fotókon keresztül elevenítve fel egy-egy ikonikus darabot.
Tánc hír

Több mint 40 francia városban mutatják be a Recirquel előadását

Történetének eddigi leghosszabb turnéjára indul 2021 novemberében a Recirquel: a számos nemzetközi díjjal jutalmazott My Landet összesen 47 alkalommal mutatják be Franciaország-szerte.
Tánc hír

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Tánc ajánló

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.
Tánc interjú

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Duda Éva több mint két évtizede a hazai kortárs táncélet meghatározó alakja, saját társulatával rendszeresen képviselteti magát rangos magyar és nemzetközi fesztiválokon. Legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és a tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.