Tánc

Hazaérkezett Kínából a Magyar Állami Népi Együttes

2008.04.04. 00:00
Ajánlom
Nemrég tért haza Kínából a Magyar Állami Népi Együttes, ahol nagy sikerrel mutatták be a Naplegendát és a Magyar Concertót. Az együttes idén már megjárta a szícíliai Agrigentót, jövő héttől indítják új, nyugdíjasbérletüket és havi 15-20 előadás mellett készülnek nagyszabású októberi bemutatójukra.

Részlet a Magyar Concerto című előadásból

2008. március 5-én két hétre Kínába utazott a Magyar Állami Népi Együttes. A „Szabadság, szerelem” – a magyar kultúra Kínában című magyar évad keretében Hongkongban mutatták be a Magyar Concerto–Hommage á Bartók Béla című műsorukat. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett két előadáson felül a szervezők egy harmadik előadást is kértek. Az együttes tavaly ezzel a műsorral három és fél hónapon keresztül turnézott Észak-Amerikában, az idén pedig már a szicíliai Agrigentóban is bemutatták ugyancsak nagy sikerrel.

Kínában a gazdasági fellendülésnek köszönhetően egymás után épülnek a hatalmas kulturális központok, és kezd kibontakozni a kultúra piaca. Ennek köszönhető, hogy a magyar évadra érkezett együttest meghívták a dél-kínai Guangdong tartományba is, ahol háromszor mutatták be a Naplegenda című műsort. Ez a keleti rokonságot zászlójára tűző előadás a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból álló valóságos táncvihar. Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjére Mihályi Gábor művészeti vezető és alkotótársai fergeteges koreográfiája ragadta magával a közönséget.

Nagyon érdekes volt, ahogy a visszafogottságáról ismert kínai közönség reagált a Magyar Állami Népi Együttes előadásaira. A shenzeni egyetem 2500 fiatalból álló közönsége – akár egy rockkoncerten – végigtombolta az előadást, míg a dongguani (alig 5 millió lakosú kínai „kisváros”) közönség hangulata fokozatosan fejlődött fel az ovációtól kísért vastapsig. A legnagyobb sikert március 15-én az első hongkongi előadáson aratták. Még a szervező Fesztivál Központ is meglepődött a sikeren, hiszen ők is csak ritkán látnak állva tapsoló kínai közönséget. Az előadást rövid ünnepi fogadás követte Bogyay Katalain szakállamtitkár, valamint a hongkongi magyar konzul jelenlétében.

Kínában utoljára 2005-ben volt az együttes, akkor a Pannon Freskóval. Azt megelőzően 1999-ben négy előadással jártak ott, de igazán nagy turnéjuk mindössze egyszer volt, 1952-ben, amikor két hónap alatt negyven előadást adtak a kínai közönségnek. Hongkongban eddig mindössze egyszer léptek fel. 1991-ben, igaz, akkor még brit fennhatóság alá tartozott a több mint 260 szigetből álló ország.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.