Tánc

Hip-hop, mazsorett együtt mozog

2015.04.20. 13:52
Ajánlom
Április 25-én Salgótarjánban lép fel az Ifjú Szivek Táncszínház. Kakukktojás című előadásukat az Egy szív dobban címmel megrendezésre kerülő Tánc Világnapi Gála keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kakukktojás nem hagyományos táncszínházi előadás. Ahhoz, hogy felismerjük a Kakukktojást, javasolt interaktívan kapcsolódni a táncművészekhez, akik a közismert, modern műfajokon - hip-hop, mazsorett, menüett, flamenco, lindy hop - és ritmusokon keresztül ismertetik meg a közönséget a hagyományos magyar táncokkal, ritmusokkal. A közkedvelt, népszerű modern műfajok és a néptánc párhuzamba állítása inspirálja a fiatalabb és idősebb nézőket, hogy egy különleges színházi élmény keretében közelebb kerüljenek kulturális örökségünkhöz.

Az előadás a pozsonyi bemutatót követően zajos sikert aratott a közelmúltban véget ért felvidéki turnén, igazolva Hégli Dusán koreográfus elképzelését, hogy egy táncelőadásba is sikeresen be lehet vonni a közönséget. A Kakukktojásban közreműködik Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, aki a közelmúltban csatlakozott a művészeti csoporthoz.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Székházukban működik Ifjú Szivek Táncszínház, a szlovák főváros egyetlen magyar kőszínháza, egyúttal a város magyar kulturális életének jelentős színhelye. A társulat a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be.

Előadásaikban kiválóan ötvözik a hagyományos néptáncot és a kortárs színházat, emellett produkcióikban kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Produkcióikat láthatták már New-Yorkban, Stockholmban, valamint Genfben és Sydneyben egyaránt. Az április 25-én 15 órakor kezdődő Tánc Világnapi Gála másik kiemelt fellépője a Nógrád Táncegyüttes, akik Palóc Madonnák című előadásukkal lépnek közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Plusz

Lángolt a Notre-Dame

Hétfő délután a fa tetőszerkezet kapott lángra a renoválás alatt álló katedrális - valószínűleg éppen a felújítással összefüggésben. A tűz gyorsan terjedt az egész épületben. Egy torony és a tetőszerkezet egy része is beomlott. A párizsiak döbbent csendben vagy vallásos énekeket énekelve álltak az utcán és figyelték az eseményeket.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Tánc hír

Egyik napról a másikra megszűnik az Experidance Társulat

19 év munka után feloszlik a Román Sándor vezette ExperiDance Production – írta meg a Táncélet.
Tánc magazin

A táncot nem kell lefordítani szavakra - Merce Cunningham 100 éve született

Bízott a véletlenben, a mozdulat kifejezőerejében, a tiszta táncban. 1919. április 16-án született Merce Cunningham amerikai táncművész és koreográfus, a modern tánc megújítója.
Tánc ajánló

A Bohéméletet táncolják el Tatabányán

Újabb operaklasszikust állít táncszínpadra április 17-én az Inversedance Társulat.
Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban - Ismét színpadon a Varidance: Terminál című darabja

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet legkarakteresebb együttesétől.