Tánc

Hip-hop, mazsorett együtt mozog

2015.04.20. 13:52
Ajánlom
Április 25-én Salgótarjánban lép fel az Ifjú Szivek Táncszínház. Kakukktojás című előadásukat az Egy szív dobban címmel megrendezésre kerülő Tánc Világnapi Gála keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kakukktojás nem hagyományos táncszínházi előadás. Ahhoz, hogy felismerjük a Kakukktojást, javasolt interaktívan kapcsolódni a táncművészekhez, akik a közismert, modern műfajokon - hip-hop, mazsorett, menüett, flamenco, lindy hop - és ritmusokon keresztül ismertetik meg a közönséget a hagyományos magyar táncokkal, ritmusokkal. A közkedvelt, népszerű modern műfajok és a néptánc párhuzamba állítása inspirálja a fiatalabb és idősebb nézőket, hogy egy különleges színházi élmény keretében közelebb kerüljenek kulturális örökségünkhöz.

Az előadás a pozsonyi bemutatót követően zajos sikert aratott a közelmúltban véget ért felvidéki turnén, igazolva Hégli Dusán koreográfus elképzelését, hogy egy táncelőadásba is sikeresen be lehet vonni a közönséget. A Kakukktojásban közreműködik Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, aki a közelmúltban csatlakozott a művészeti csoporthoz.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Székházukban működik Ifjú Szivek Táncszínház, a szlovák főváros egyetlen magyar kőszínháza, egyúttal a város magyar kulturális életének jelentős színhelye. A társulat a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be.

Előadásaikban kiválóan ötvözik a hagyományos néptáncot és a kortárs színházat, emellett produkcióikban kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Produkcióikat láthatták már New-Yorkban, Stockholmban, valamint Genfben és Sydneyben egyaránt. Az április 25-én 15 órakor kezdődő Tánc Világnapi Gála másik kiemelt fellépője a Nógrád Táncegyüttes, akik Palóc Madonnák című előadásukkal lépnek közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.