Tánc

Hip-hop, mazsorett együtt mozog

2015.04.20. 13:52
Ajánlom
Április 25-én Salgótarjánban lép fel az Ifjú Szivek Táncszínház. Kakukktojás című előadásukat az Egy szív dobban címmel megrendezésre kerülő Tánc Világnapi Gála keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kakukktojás nem hagyományos táncszínházi előadás. Ahhoz, hogy felismerjük a Kakukktojást, javasolt interaktívan kapcsolódni a táncművészekhez, akik a közismert, modern műfajokon - hip-hop, mazsorett, menüett, flamenco, lindy hop - és ritmusokon keresztül ismertetik meg a közönséget a hagyományos magyar táncokkal, ritmusokkal. A közkedvelt, népszerű modern műfajok és a néptánc párhuzamba állítása inspirálja a fiatalabb és idősebb nézőket, hogy egy különleges színházi élmény keretében közelebb kerüljenek kulturális örökségünkhöz.

Az előadás a pozsonyi bemutatót követően zajos sikert aratott a közelmúltban véget ért felvidéki turnén, igazolva Hégli Dusán koreográfus elképzelését, hogy egy táncelőadásba is sikeresen be lehet vonni a közönséget. A Kakukktojásban közreműködik Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, aki a közelmúltban csatlakozott a művészeti csoporthoz.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Székházukban működik Ifjú Szivek Táncszínház, a szlovák főváros egyetlen magyar kőszínháza, egyúttal a város magyar kulturális életének jelentős színhelye. A társulat a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be.

Előadásaikban kiválóan ötvözik a hagyományos néptáncot és a kortárs színházat, emellett produkcióikban kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Produkcióikat láthatták már New-Yorkban, Stockholmban, valamint Genfben és Sydneyben egyaránt. Az április 25-én 15 órakor kezdődő Tánc Világnapi Gála másik kiemelt fellépője a Nógrád Táncegyüttes, akik Palóc Madonnák című előadásukkal lépnek közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.