Tánc

Hip-hop, mazsorett együtt mozog

2015.04.20. 13:52
Ajánlom
Április 25-én Salgótarjánban lép fel az Ifjú Szivek Táncszínház. Kakukktojás című előadásukat az Egy szív dobban címmel megrendezésre kerülő Tánc Világnapi Gála keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kakukktojás nem hagyományos táncszínházi előadás. Ahhoz, hogy felismerjük a Kakukktojást, javasolt interaktívan kapcsolódni a táncművészekhez, akik a közismert, modern műfajokon - hip-hop, mazsorett, menüett, flamenco, lindy hop - és ritmusokon keresztül ismertetik meg a közönséget a hagyományos magyar táncokkal, ritmusokkal. A közkedvelt, népszerű modern műfajok és a néptánc párhuzamba állítása inspirálja a fiatalabb és idősebb nézőket, hogy egy különleges színházi élmény keretében közelebb kerüljenek kulturális örökségünkhöz.

Az előadás a pozsonyi bemutatót követően zajos sikert aratott a közelmúltban véget ért felvidéki turnén, igazolva Hégli Dusán koreográfus elképzelését, hogy egy táncelőadásba is sikeresen be lehet vonni a közönséget. A Kakukktojásban közreműködik Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, aki a közelmúltban csatlakozott a művészeti csoporthoz.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Székházukban működik Ifjú Szivek Táncszínház, a szlovák főváros egyetlen magyar kőszínháza, egyúttal a város magyar kulturális életének jelentős színhelye. A társulat a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be.

Előadásaikban kiválóan ötvözik a hagyományos néptáncot és a kortárs színházat, emellett produkcióikban kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Produkcióikat láthatták már New-Yorkban, Stockholmban, valamint Genfben és Sydneyben egyaránt. Az április 25-én 15 órakor kezdődő Tánc Világnapi Gála másik kiemelt fellépője a Nógrád Táncegyüttes, akik Palóc Madonnák című előadásukkal lépnek közönség elé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.
Tánc hír

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.