Tánc

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

2020.10.28. 11:55
Ajánlom
Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

Rémi Tünde és Appelshoffer János útja a Honvéd Táncszínházban (ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttes) fonódott össze. Több mint 10 évet táncoltak a társulatnál, és hamar kiderült, kettőjük között különös összhang van. Ebben bizonyára közrejátszik többéves tapasztalatuk és tehetségük is (Tünde esetében erről egy EuróPAS-, egy Harangozó-díj, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt tanúskodik, János Örökös Aranysarkantyús, és a Harangozó-díj mellett a Népművészet Ifjú Mestere díjat is elnyerte), de kétségkívül

van egy olyan szikra is köztük, ami csak lelkitársak között jöhet létre.

Ottseleszenmegallasom-102302.jpg

Ott se lészen megállásom (Fotó/Forrás: Staféta)

Elmondásuk szerint ennek az őszinteség, a nyíltság és az építő jellegű kritika a kulcsa, na meg persze a néphagyomány szeretete és tisztelete. Első közös duettjük a 2005-ös Magyar Elektra volt, ezt követően több nagy színházi szerepben és táncszínházi előadásban alkottak egy párt.

Mi a tavalyi Gondolatok táncban és versben című egész estés táncszínházi előadásuk kapcsán figyeltünk fel rájuk, ami egyfajta összefoglalása a páros elmúlt éveinek, kedvenc szerepeinek. Tünde és János a tánc, a zene és a költészet nyelvén mesél általános emberi érzelmekről és olyan meghatározó történelmi eseményekről, amelyeket ha személyesen nem is, de családi elbeszélésekből jól ismerünk. Gyakran hallani, hogy elődeink tapasztalatai sejtszinten továbböröklődnek – nem tudom, ez igaz-e, de a két művész előadását nézve

valóban „átéltem” a dédnagyanyám I. világháborús emlékeit.

A hatáshoz nagyban hozzátesz, hogy a darab során Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor és Pilinszky János legszenvedélyesebb versei hangzanak el, a zenei aláfestést pedig az Ötödik évszak zenekar helyben, forrón tálalja, ifj. Csoóri Sándor és Dresch Mihály segítségével. Éppen ezért az érdem nem csak a táncosoké, ugyanakkor az ő testükön, gesztusaikon keresztül szippant be úgy a történelemóra, hogy aztán nem ereszt.

A két művész egyébként ügyel a részletekre: János életét olyannyira átitatja a folklór életérzés, hogy a mindennapokban is mellényt és kalapot visel legszívesebben. Úgy gondolja, a részletek fontosak, hiszen minden egyes apró csat továbbörökíti a sok százéves hagyományt a viselőjének. Táncukat elnézve, efelől valóban nem maradt kétségem.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Rémi Tünde és Appelshoffer János (forrás: Staféta)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Triple Crown – A magyar balett koronaékszerei

A nyüzsgő nagyvárosok szinte mágnesként vonzzák magukhoz a művészeket, így nem meglepő, hogy a metropoliszokban egymást érik a színházak és társulatok. A hazai táncszakma azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy színtere nem csupán a fővárosra koncentrálódik. Sőt, a vezető társulatok nagy része Budapest közigazgatási határain kívül találta meg otthonát. A Bartók Tavasz nézői pedig a fesztivál első évében nemcsak láthatják a hazai kortárs tánc vezető együtteseit, de mindhárman egy-egy eddig sosem látott, új produkcióval érkeznek.
Tánc videó

Táncfilmmel ünnepli a nyitást Sofia Coppola

Az Oscar-díjas filmrendező a New York City Ballet társulatáról készített rövidfilmet.
Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán.