Tánc

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

2020.10.28. 11:55
Ajánlom
Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

Rémi Tünde és Appelshoffer János útja a Honvéd Táncszínházban (ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttes) fonódott össze. Több mint 10 évet táncoltak a társulatnál, és hamar kiderült, kettőjük között különös összhang van. Ebben bizonyára közrejátszik többéves tapasztalatuk és tehetségük is (Tünde esetében erről egy EuróPAS-, egy Harangozó-díj, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt tanúskodik, János Örökös Aranysarkantyús, és a Harangozó-díj mellett a Népművészet Ifjú Mestere díjat is elnyerte), de kétségkívül

van egy olyan szikra is köztük, ami csak lelkitársak között jöhet létre.

Ottseleszenmegallasom-102302.jpg

Ott se lészen megállásom (Fotó/Forrás: Staféta)

Elmondásuk szerint ennek az őszinteség, a nyíltság és az építő jellegű kritika a kulcsa, na meg persze a néphagyomány szeretete és tisztelete. Első közös duettjük a 2005-ös Magyar Elektra volt, ezt követően több nagy színházi szerepben és táncszínházi előadásban alkottak egy párt.

Mi a tavalyi Gondolatok táncban és versben című egész estés táncszínházi előadásuk kapcsán figyeltünk fel rájuk, ami egyfajta összefoglalása a páros elmúlt éveinek, kedvenc szerepeinek. Tünde és János a tánc, a zene és a költészet nyelvén mesél általános emberi érzelmekről és olyan meghatározó történelmi eseményekről, amelyeket ha személyesen nem is, de családi elbeszélésekből jól ismerünk. Gyakran hallani, hogy elődeink tapasztalatai sejtszinten továbböröklődnek – nem tudom, ez igaz-e, de a két művész előadását nézve

valóban „átéltem” a dédnagyanyám I. világháborús emlékeit.

A hatáshoz nagyban hozzátesz, hogy a darab során Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor és Pilinszky János legszenvedélyesebb versei hangzanak el, a zenei aláfestést pedig az Ötödik évszak zenekar helyben, forrón tálalja, ifj. Csoóri Sándor és Dresch Mihály segítségével. Éppen ezért az érdem nem csak a táncosoké, ugyanakkor az ő testükön, gesztusaikon keresztül szippant be úgy a történelemóra, hogy aztán nem ereszt.

A két művész egyébként ügyel a részletekre: János életét olyannyira átitatja a folklór életérzés, hogy a mindennapokban is mellényt és kalapot visel legszívesebben. Úgy gondolja, a részletek fontosak, hiszen minden egyes apró csat továbbörökíti a sok százéves hagyományt a viselőjének. Táncukat elnézve, efelől valóban nem maradt kétségem.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Rémi Tünde és Appelshoffer János (forrás: Staféta)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.