Tánc

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

2020.10.28. 11:55
Ajánlom
Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

Rémi Tünde és Appelshoffer János útja a Honvéd Táncszínházban (ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttes) fonódott össze. Több mint 10 évet táncoltak a társulatnál, és hamar kiderült, kettőjük között különös összhang van. Ebben bizonyára közrejátszik többéves tapasztalatuk és tehetségük is (Tünde esetében erről egy EuróPAS-, egy Harangozó-díj, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt tanúskodik, János Örökös Aranysarkantyús, és a Harangozó-díj mellett a Népművészet Ifjú Mestere díjat is elnyerte), de kétségkívül

van egy olyan szikra is köztük, ami csak lelkitársak között jöhet létre.

Ottseleszenmegallasom-102302.jpg

Ott se lészen megállásom (Fotó/Forrás: Staféta)

Elmondásuk szerint ennek az őszinteség, a nyíltság és az építő jellegű kritika a kulcsa, na meg persze a néphagyomány szeretete és tisztelete. Első közös duettjük a 2005-ös Magyar Elektra volt, ezt követően több nagy színházi szerepben és táncszínházi előadásban alkottak egy párt.

Mi a tavalyi Gondolatok táncban és versben című egész estés táncszínházi előadásuk kapcsán figyeltünk fel rájuk, ami egyfajta összefoglalása a páros elmúlt éveinek, kedvenc szerepeinek. Tünde és János a tánc, a zene és a költészet nyelvén mesél általános emberi érzelmekről és olyan meghatározó történelmi eseményekről, amelyeket ha személyesen nem is, de családi elbeszélésekből jól ismerünk. Gyakran hallani, hogy elődeink tapasztalatai sejtszinten továbböröklődnek – nem tudom, ez igaz-e, de a két művész előadását nézve

valóban „átéltem” a dédnagyanyám I. világháborús emlékeit.

A hatáshoz nagyban hozzátesz, hogy a darab során Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor és Pilinszky János legszenvedélyesebb versei hangzanak el, a zenei aláfestést pedig az Ötödik évszak zenekar helyben, forrón tálalja, ifj. Csoóri Sándor és Dresch Mihály segítségével. Éppen ezért az érdem nem csak a táncosoké, ugyanakkor az ő testükön, gesztusaikon keresztül szippant be úgy a történelemóra, hogy aztán nem ereszt.

A két művész egyébként ügyel a részletekre: János életét olyannyira átitatja a folklór életérzés, hogy a mindennapokban is mellényt és kalapot visel legszívesebben. Úgy gondolja, a részletek fontosak, hiszen minden egyes apró csat továbbörökíti a sok százéves hagyományt a viselőjének. Táncukat elnézve, efelől valóban nem maradt kétségem.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Rémi Tünde és Appelshoffer János (forrás: Staféta)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.