Tánc

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

2020.10.28. 11:55
Ajánlom
Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrincz Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Magyar Nemzeti Balett előadásaiban nyújtott alakítás

Rémi Tünde és Appelshoffer János útja a Honvéd Táncszínházban (ma már Magyar Nemzeti Táncegyüttes) fonódott össze. Több mint 10 évet táncoltak a társulatnál, és hamar kiderült, kettőjük között különös összhang van. Ebben bizonyára közrejátszik többéves tapasztalatuk és tehetségük is (Tünde esetében erről egy EuróPAS-, egy Harangozó-díj, valamint a Magyar Ezüst Érdemkereszt tanúskodik, János Örökös Aranysarkantyús, és a Harangozó-díj mellett a Népművészet Ifjú Mestere díjat is elnyerte), de kétségkívül

van egy olyan szikra is köztük, ami csak lelkitársak között jöhet létre.

Ottseleszenmegallasom-102302.jpg

Ott se lészen megállásom (Fotó/Forrás: Staféta)

Elmondásuk szerint ennek az őszinteség, a nyíltság és az építő jellegű kritika a kulcsa, na meg persze a néphagyomány szeretete és tisztelete. Első közös duettjük a 2005-ös Magyar Elektra volt, ezt követően több nagy színházi szerepben és táncszínházi előadásban alkottak egy párt.

Mi a tavalyi Gondolatok táncban és versben című egész estés táncszínházi előadásuk kapcsán figyeltünk fel rájuk, ami egyfajta összefoglalása a páros elmúlt éveinek, kedvenc szerepeinek. Tünde és János a tánc, a zene és a költészet nyelvén mesél általános emberi érzelmekről és olyan meghatározó történelmi eseményekről, amelyeket ha személyesen nem is, de családi elbeszélésekből jól ismerünk. Gyakran hallani, hogy elődeink tapasztalatai sejtszinten továbböröklődnek – nem tudom, ez igaz-e, de a két művész előadását nézve

valóban „átéltem” a dédnagyanyám I. világháborús emlékeit.

A hatáshoz nagyban hozzátesz, hogy a darab során Kosztolányi Dezső, Ady Endre, Áprily Lajos, Kányádi Sándor és Pilinszky János legszenvedélyesebb versei hangzanak el, a zenei aláfestést pedig az Ötödik évszak zenekar helyben, forrón tálalja, ifj. Csoóri Sándor és Dresch Mihály segítségével. Éppen ezért az érdem nem csak a táncosoké, ugyanakkor az ő testükön, gesztusaikon keresztül szippant be úgy a történelemóra, hogy aztán nem ereszt.

A két művész egyébként ügyel a részletekre: János életét olyannyira átitatja a folklór életérzés, hogy a mindennapokban is mellényt és kalapot visel legszívesebben. Úgy gondolja, a részletek fontosak, hiszen minden egyes apró csat továbbörökíti a sok százéves hagyományt a viselőjének. Táncukat elnézve, efelől valóban nem maradt kétségem.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Rémi Tünde és Appelshoffer János (forrás: Staféta)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.