Tánc

Hodworks az Aerowaves kortárstánc fesztiválon

2011.11.15. 10:18
Ajánlom
A Hodworks Basse danse című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta az Aerowaves hálózat, így 2012-ben ez az előadás képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves éves találkozójára idén a horvátországi Porec-ben került sor, ahol a nemzetközi kortárs táncélet 38 neves képviselője - fesztiválszervezők és színházigazgatók- három fordulós szelekciót követően 430 jelentkezőből választották ki azt a 20 alkotót, akiknek nyertes munkáit a jövő év augusztusában láthatja majd a szakma és a nagyközönség a 2012-es Aerowaves fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves hálózat 1996-ban alakult azzal a szándékkal, hogy fiatal koreográfusoknak adjon megmutatkozási és kitörési lehetőséget. Az alapítók, Európa 38 országának kortárstánc iránt elkötelezett szakemberei, évente egyszer összegyűlnek, hogy az egyre nagyobb számú jelentkezőből - az első években alig százan jelentkeznek, idén már 430 fiatal alkotó küldte be munkáit - kiválasszák azt a 20 alkotót és előadást, akiknek megmutatkozási lehetőséget biztosítanak a Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A rendszer teljesen demokratikusan működik, hiszen a szakemberek három válogatási fordulón keresztül, konszenzussal választják ki a 20 legjobbat, a saját fesztiváljaikra, színházaikba viszont szabadon hívhatják meg a pályázók közül személyes kedvenceiket. Így biztosítja az Aerowaves, hogy a jelentkezők valóban bekerülhessenek a nemzetközi forgalomba.

A számos magyar jelentkező közül a Hodworks egyedül képviseli hazánkat a 2012-es olaszországi Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A Hód Adrienn koreografálta Basse danse harmadik helyen kiemeltként végzett a nagyon erős és sok résztvevős nemzetközi mezőnyben.

A Basse danse a szabad improvizációs mozgás és zene újszerű kapcsolatából született.  A dús és dinamikus mozgást aláfestő zene kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a zene mind szerkezetében, mind az építkezésében összhangban legyen a mozgással. A basse danse egyszerre jelenti a XV. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. Ahogy a zene, úgy építkezik a mozgás is: az egzaltált szólókból közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak. Magának a Basse danse előadásnak az improvizációs „testnyelvét" egy négyhónapos berlini szakmai gyakorlat során dolgozta ki közösen a társulat. John Ashford, a londoni Place Theatre korábbi vezetője és a nemzetközi Aerowaves hálózat alapító atyja és igazgatója, találóan „koncentrált figyelemelterelés"-ként írta le a koreográfia alapelvét, hiszen a táncosok éber jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy minél izgalmasabb, érdekesebb irányokba tereljék egymást.

Úgy tűnik, hogy ez az improvizációs „testnyelv" nemcsak itthon nagy siker - a darab eddig négy este ment telt ház előtt a MU Színházban -, hanem külföldön is. Alig született meg a döntés, máris érdeklődtek Finnországból, Horvátországból, Csehországból és Szlovéniából jövő évi fellépésekkel kapcsolatban.

A fesztiválról bővebben olvashatnak:

http://www.aerowaves-springforward.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.