Tánc

Hodworks az Aerowaves kortárstánc fesztiválon

2011.11.15. 10:18
Ajánlom
A Hodworks Basse danse című produkcióját az idei év 20 legkiemelkedőbb kortárstánc előadása közé választotta az Aerowaves hálózat, így 2012-ben ez az előadás képviseli hazánkat az Aerowaves Spring Forward fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves éves találkozójára idén a horvátországi Porec-ben került sor, ahol a nemzetközi kortárs táncélet 38 neves képviselője - fesztiválszervezők és színházigazgatók- három fordulós szelekciót követően 430 jelentkezőből választották ki azt a 20 alkotót, akiknek nyertes munkáit a jövő év augusztusában láthatja majd a szakma és a nagyközönség a 2012-es Aerowaves fesztiválon Olaszországban.

Az Aerowaves hálózat 1996-ban alakult azzal a szándékkal, hogy fiatal koreográfusoknak adjon megmutatkozási és kitörési lehetőséget. Az alapítók, Európa 38 országának kortárstánc iránt elkötelezett szakemberei, évente egyszer összegyűlnek, hogy az egyre nagyobb számú jelentkezőből - az első években alig százan jelentkeznek, idén már 430 fiatal alkotó küldte be munkáit - kiválasszák azt a 20 alkotót és előadást, akiknek megmutatkozási lehetőséget biztosítanak a Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A rendszer teljesen demokratikusan működik, hiszen a szakemberek három válogatási fordulón keresztül, konszenzussal választják ki a 20 legjobbat, a saját fesztiváljaikra, színházaikba viszont szabadon hívhatják meg a pályázók közül személyes kedvenceiket. Így biztosítja az Aerowaves, hogy a jelentkezők valóban bekerülhessenek a nemzetközi forgalomba.

A számos magyar jelentkező közül a Hodworks egyedül képviseli hazánkat a 2012-es olaszországi Aerowaves Spring Forward fesztiválon. A Hód Adrienn koreografálta Basse danse harmadik helyen kiemeltként végzett a nagyon erős és sok résztvevős nemzetközi mezőnyben.

A Basse danse a szabad improvizációs mozgás és zene újszerű kapcsolatából született.  A dús és dinamikus mozgást aláfestő zene kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy a zene mind szerkezetében, mind az építkezésében összhangban legyen a mozgással. A basse danse egyszerre jelenti a XV. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. Ahogy a zene, úgy építkezik a mozgás is: az egzaltált szólókból közösség fejlődik, a szimultán mozdulatok szinkronná válnak, a mozgás szétbomlott elemei új formákat alkotnak. Magának a Basse danse előadásnak az improvizációs „testnyelvét" egy négyhónapos berlini szakmai gyakorlat során dolgozta ki közösen a társulat. John Ashford, a londoni Place Theatre korábbi vezetője és a nemzetközi Aerowaves hálózat alapító atyja és igazgatója, találóan „koncentrált figyelemelterelés"-ként írta le a koreográfia alapelvét, hiszen a táncosok éber jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy minél izgalmasabb, érdekesebb irányokba tereljék egymást.

Úgy tűnik, hogy ez az improvizációs „testnyelv" nemcsak itthon nagy siker - a darab eddig négy este ment telt ház előtt a MU Színházban -, hanem külföldön is. Alig született meg a döntés, máris érdeklődtek Finnországból, Horvátországból, Csehországból és Szlovéniából jövő évi fellépésekkel kapcsolatban.

A fesztiválról bővebben olvashatnak:

http://www.aerowaves-springforward.org/

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc szabó réka

Locarnóban is vetítik Szabó Réka „tünetes” filmjét

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható.
Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.