Tánc

Horváth Csaba: "A mozdulatban keresem mindennek az igazságát"

2011.07.08. 09:06
Ajánlom
Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője, színpadra állította a Troilus és Cressidát a Shakespeare Fesztiválon, a Gyulai Várszínházban, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen új szakirányt indított, valamint a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (Őszi Fesztivál) művészeti vezetője lett. Mindezekről kérdeztük a koreográfus-rendezőt.

- 2005-ben alakult a Forte Társulat. Milyen pillanatot jelöl ez a dátum a formáció életében és azóta milyen stádiumokon ment keresztül?

- Miután nyolc év művészeti vezetés után elhagytam a Közép-Európa Táncszínházat, megalapítottam a Forte Társulatot. A társulat az első két évben csak projektszerűen működött, de mindig is abban hittem, hogy csak egy hosszabb távon együttdolgozó közösség tud igazán erőteljes színházat létrehozni. Ezért állandó társulatot hoztam létre fiatal színészekkel. Időközben kibővült a társulat, és nem csak színészek, hanem táncosok is a tagjai. Mi azonban nem foglalkozunk a kategóriákkal, azzal, ki a színész, ki a táncos. Az gondolom, egy előadónak gyakorolnia kell a táncot, zenélést, éneklést és a prózai színészet egyaránt.

A Trafóban minden évben van bemutatótok, míg a másik központi játszóhelyetek a József Attila Színház volt. A teátrum bizonytalan helyzetében van még itt jövője a Forte Társulatnak?

- Valószínűleg nincs. Mióta az igazgatóváltás megtörtént, le is mondtam arról, hogy a József Attila Színházban dolgozunk majd. Egyik előadásunk sem maradt repertoáron, így nem tudom, hogy a jövő évadban tudjuk-e azt az elődásszámot tartani, amit az idén. Azért vidéken, külföldön és Budapesten is egyre több lehetőségünk adódik. A Godot-ra várva című előadásunkkal például többször is voltunk külföldön és számos vidéki nagyvárosban. Legutóbb Magyarkanizsán, a Josef Nadj Regionális Kreatív Műhelyben, az Infant Fesztiválon, Újvidéken, valamint Veszprémben a Tánc Fesztiválján, ahol Kádas József és Krisztik Csaba, a legjobb előadó díját, míg az előadás fődíjat nyert. Sajnos alapvetően sok munka és kevés előadás jellemzi a társulatot, de dolgozunk rajta, hogy ne így legyen, és egy lehetséges új székhely kapcsán már tárgyalásokat folytatunk.

- Mitől más, mitől erős a Forte Társulat? Hol tartotok a formai kísérletezésben? Egy kikristályosodott stílus, műfaj felé haladtok vagy műről műre más-más forma kerekedik a zene, tánc, próza hármasából?

- Teljes mértékben a mű határozza meg az előadások nyelvezetét. Természetesen a mozgás vagy fizikalitás minden előadásban jelentős szerepet kap, mert én a mozdulatokban keresem mindennek az igazságát. Nincsenek lefektetett szabályok. Attól erős, hogy a neve Forte, attól más, hogy minden előadás más, és igyekszünk elkerülni a konvenciókat.

- Talán attól erős a Forte, hogy az előadói erőnlét, fizikalitás határait keresitek?

- Nem, erre soha nem törekedtem, a "kegyetlen" színház eszméje messze áll tőlem.

- A Troilus és Cressida az idei gyulai Shakespeare Fesztivál nyitódarabja. Miért pont ezt a Shakespeare-művet választottad?

- Mert ez egy disszonáns mű. Sok kérdésre nincs benne válasz. Sok esetben következetlenek a motívumai. Szándékolt káosz uralja, akárcsak korunkat. Trójában játszódik, ahol egyrészt háború van, másrészt pedig politikai cselszövések sorozata követi egymást. Ki-ki a saját önös érdekeit próbálja meg érvényesíteni, és ez terméketlen talaja a szerelemnek, a költészetnek. Troilus és Cressida között éppen hogy felcsillan a szerelem, mikor a politika és a háború mindent tönkretesz és a lány alku tárgya lesz.

- A zene fontos szerepet kap az előadásban.

- A színészek élőben zenélnek és a cappella énekelnek, a dráma egyes részeit pedig dalban adják elő. Ebben Matkó Tamás fiatal zeneszerző a munkatársam.

- A Nemzeti Színház színészei László Zsolt és Tompos Kátya, valamint a Forte Társulat tagjai és vendégművészek lesznek az előadók. Miért a két színészt hívtad vendégszerepelni?

- Kátyával nem dolgoztam korábban, nem ismertük egymást, a hangja és a lénye tetszett meg, úgy gondoltam, Cressida hozzá illő szerep. László Zsolthoz régi barátság fűz, dolgoztunk már együtt több produkcióban is és kerülgetjük egymást pár éve, hogy összejöjjön egy közös munka. Most ezzel az előadással adódott a lehetőség.

- A Forte Társulattal folytatott kísérleteken kívül egy másik fontos kísérleti tevékenységbe is belefogtál évekkel ezelőtt. Elindítottad a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a színházrendező-fizikai színházi koreográfus osztályt. Hogyan épült fel eddig a tanterv?

- Nagyon sok az elmélet: művészettörténet, esztétika, zeneelmélet, de tanulnak színész- és táncmesterséget, koreográfusi, rendezői gyakorlataik vannak, tehát nagyon terhelt az osztály. Óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt két évben. Most volt az év végi vizsgájuk, ahol Beethoven-hegedűszonátákat koreografáltak és táncoltak, illetve kisebb lélegzetű Beckett-darabokat rendeztek és játszottak is.

- Az osztállyal dolgozol majd nyár utolsó heteiben a Zsámbéki Színházi Bázison. Az Amit a hegyen hallani című előadás milyen kísérletet takar?

- Liszt életének izgalmas stációit próbálják meg színházi miliőben megfogalmazni. Műhelymunka lesz, egy hetet lesznek Zsámbékon, így egy nyitott próbafolyamatot nézhet meg a közönség. Egyáltalán nem akarok beleszólni, azt akarom, hogy most iskolán kívül, szabadon dolgozzanak. Dobják el az agyukat és csináljanak mindenféle őrültséget.

- Idén májusban neveztek ki a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetőjévé Kovalik Balázs operarendezőtől vetted át ezt a tisztséget, hogyan zajlott a kinevezés?

- Váratlan felkérés volt, nem ismertük korábban egymást Vitézy Zsófiával, a Budapesti Fesztiválközpont vezetőjével. Gondolkoztam néhány napot, aztán igent mondtam. Nagy feladat, de jó háttércsapat van mögöttem. Ahhoz azonban, hogy az ember igazán koncepciózusan felépíthessen egy fesztiválprogramot, hosszabb idő szükséges.

- Lesz-e olyan program az idei fesztiválon, ami már előre meg volt szervezve?

- Természetesen két Trafóba érkező előadás, a kanadai RUBBERBANDance Group Loan Sharking című koreográfiája és a Dél-Afrikából, Johannesburgból érkező báb- és animációs előadás, a Woyzeck a Highvelden. Mindkettőt láttam DVD-n, nagyon izgalmasak.

- Nevet is változtatott a Budapesti Őszi Fesztivál, ezután Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál néven fut. Az új név mennyiben tükrözi a koncepciódat?

- A budapesti kávéházi élet pezsgését idézi. Kortárs költők pesti kabaréját, felolvasószínházat, táncot, koncerteket viszünk - elsősorban a fiatalokat megszólítva - a romkocsmahálózat kultikus helyeire, és néhány illusztris kávéházba is. A koncepcióm másik meghatározó eleme külföldi és hazai színvonalas jazzegyüttesek, -előadók bemutatása a fesztiválon. Dresch Mihálynak lesz lemezbemutató koncertje a Bárka Színházban, Lukács Miklósnak, Balogh Kálmánnak és Farkas Rózsának pedig egy közös cimbalomestje a Merlinben. Meghívtunk egy lengyel elektro-jazz együttest is, akik vizuális koncertet mutatnak be. A fesztivál talán legfontosabb zenei eseménye sajnálatos módon szomorú aktualitást kapott. Még volt szerencsém beszélni és egyeztetni a hetekben elhunyt Szabados György zeneszerzővel, akinek Babits-oratóriumát és az Időzene című szimfonikus kórusművét is előadja a Dohnányi Zenekar a Művészetek Palotájában. Fizikai színházi előadások sem maradnak ki a programból, vendégszerepel például a lengyel Dada von Bzdulow nevű társulat, illetve a müncheni Kammerspiele egyik előadása, melyet Jack London A vadon szava című írásából Alvis Hermanis rendezett. Nagy Józsefnek két előadását is meghívtam, az egyik az Orléans-ban készült Cherry Brandy című koreográfia, melynek témája a Gulág, a másik, rövidebb lélegzetvételű előadást most próbálják Magyarkanizsán, Megnevezhetetlen címmel, melynek a fesztiválon lesz a bemutatója. Ha ilyen felelősségteljes feladatot vállal az ember, akkor vállalja fel a saját ízlését, így ez a válogatás most az én ízlésemet tükrözi.

- Összefoglalni is nehéz mi mindennel foglalkozol. Honnan van energiád minderre?

- Jól vagyok, megszületett a kislányom, a második gyermekem, aki most három hónapos. Horváth Lujza a lényegi energiaforrásom.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.