Tánc

Húszéves a tánctörténeti hungarikum

2016.04.06. 13:47
Ajánlom
A tánctörténeti szempontból is jelentős hagyományokkal rendelkező Magyar Mozdulatművészeti Társulat idén ünnepli huszadik születésnapját, és a jeles alkalomból az elmúlt évek nagy sikerű előadásaiból válogatnak, és kiállítást is szerveznek hétvégén.

A Bethlen Téri Színházban megtartandó programok április 9. és 11. között zajlanak; a társulat húsz évéből rendeznek fotókiállítást, a tárlaton több mint húsz fotós műveiből válogatnak.

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat (Fotó/Forrás: Meggyesi Mónika)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jubileumi estjén többek közt az In memoriam Dienes Valéria és az Évszakok című előadásokból láthatnak részleteket a nézők. Másnap egy gyermekeknek szóló mozdulatművészeti mesejáték lesz műsoron, majd a költészet napjához igazítva Babits-esttel zárul a program.

"Mint a régi, titkos társaságok"

A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. 

Bár a Magyar Mozdulatművészeti Társulat még „csak” 20 éves, de 104 év örökségét gondozza: a mozdulatművészetet (orkesztikát) és a magyar hagyományú modern táncművészetet.

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat, amelynek elméleti- tudományos hátterét Dienes Valéria dolgozta ki 1912-ben. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként alakult meg 1995-ben, Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt két évtizedben a társulat több mint 20 darabot mutatott be, amelyek hetven táncművész, öt koreográfus és húsz alkotó - fotó-, videó-, vizuálisművész, jelmeztervező, zeneszerző, író és dramaturg - közreműködésével született meg.

A társulat több rangos elismerést begyűjtött, egyebek között a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért díját is elnyerte. Az együttes rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a világ számos városában megfordult.

A Bethlen téri előadások a Mozdulatművészet hónapja elnevezésű programsorozatba illeszkednek, amelyet az első magyar moderntánc-bemutatóra (1917. április 1.) és Dienes Valéria születésnapjára (1879. május 25.) emlékezve hirdettek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.