Tánc

Húszéves a tánctörténeti hungarikum

2016.04.06. 13:47
Ajánlom
A tánctörténeti szempontból is jelentős hagyományokkal rendelkező Magyar Mozdulatművészeti Társulat idén ünnepli huszadik születésnapját, és a jeles alkalomból az elmúlt évek nagy sikerű előadásaiból válogatnak, és kiállítást is szerveznek hétvégén.

A Bethlen Téri Színházban megtartandó programok április 9. és 11. között zajlanak; a társulat húsz évéből rendeznek fotókiállítást, a tárlaton több mint húsz fotós műveiből válogatnak.

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat (Fotó/Forrás: Meggyesi Mónika)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jubileumi estjén többek közt az In memoriam Dienes Valéria és az Évszakok című előadásokból láthatnak részleteket a nézők. Másnap egy gyermekeknek szóló mozdulatművészeti mesejáték lesz műsoron, majd a költészet napjához igazítva Babits-esttel zárul a program.

"Mint a régi, titkos társaságok"

A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. 

Bár a Magyar Mozdulatművészeti Társulat még „csak” 20 éves, de 104 év örökségét gondozza: a mozdulatművészetet (orkesztikát) és a magyar hagyományú modern táncművészetet.

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat, amelynek elméleti- tudományos hátterét Dienes Valéria dolgozta ki 1912-ben. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként alakult meg 1995-ben, Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt két évtizedben a társulat több mint 20 darabot mutatott be, amelyek hetven táncművész, öt koreográfus és húsz alkotó - fotó-, videó-, vizuálisművész, jelmeztervező, zeneszerző, író és dramaturg - közreműködésével született meg.

A társulat több rangos elismerést begyűjtött, egyebek között a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért díját is elnyerte. Az együttes rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a világ számos városában megfordult.

A Bethlen téri előadások a Mozdulatművészet hónapja elnevezésű programsorozatba illeszkednek, amelyet az első magyar moderntánc-bemutatóra (1917. április 1.) és Dienes Valéria születésnapjára (1879. május 25.) emlékezve hirdettek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Jazz/World

Zeneművet írt a „napalmos lánynak”, most végre élőben is előadhatta neki

1972-ben járta be a világot a vietnámi háború legsokkolóbb fotója, amin gyerekek menekülnek a bombázás elől. Tiszteletükre Hannibal Lokumbe még 1973-ban szvitet komponált, amit most élőben is előadhatott a képen meztelenül szereplő lánynak, Kim Phuc Phan Thi-nek.
Klasszikus

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Vizuál

Megfilmesítik a Mester és Margaritát

Bulgakov regényének mozis változatát A nagy Gatsby-t is rendező Baz Luhrmann forgatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Budapesten is bemutatkozik a győri Anna Karenina

Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője másodszor adaptálta táncszínpadra az Anna Kareninát, amit a győri bemutató után december 21-én a Müpában is előadnak.
Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.