Tánc

Húszéves a tánctörténeti hungarikum

2016.04.06. 13:47
Ajánlom
A tánctörténeti szempontból is jelentős hagyományokkal rendelkező Magyar Mozdulatművészeti Társulat idén ünnepli huszadik születésnapját, és a jeles alkalomból az elmúlt évek nagy sikerű előadásaiból válogatnak, és kiállítást is szerveznek hétvégén.

A Bethlen Téri Színházban megtartandó programok április 9. és 11. között zajlanak; a társulat húsz évéből rendeznek fotókiállítást, a tárlaton több mint húsz fotós műveiből válogatnak.

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat (Fotó/Forrás: Meggyesi Mónika)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jubileumi estjén többek közt az In memoriam Dienes Valéria és az Évszakok című előadásokból láthatnak részleteket a nézők. Másnap egy gyermekeknek szóló mozdulatművészeti mesejáték lesz műsoron, majd a költészet napjához igazítva Babits-esttel zárul a program.

"Mint a régi, titkos társaságok"

A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. 

Bár a Magyar Mozdulatművészeti Társulat még „csak” 20 éves, de 104 év örökségét gondozza: a mozdulatművészetet (orkesztikát) és a magyar hagyományú modern táncművészetet.

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat, amelynek elméleti- tudományos hátterét Dienes Valéria dolgozta ki 1912-ben. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként alakult meg 1995-ben, Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt két évtizedben a társulat több mint 20 darabot mutatott be, amelyek hetven táncművész, öt koreográfus és húsz alkotó - fotó-, videó-, vizuálisművész, jelmeztervező, zeneszerző, író és dramaturg - közreműködésével született meg.

A társulat több rangos elismerést begyűjtött, egyebek között a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért díját is elnyerte. Az együttes rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a világ számos városában megfordult.

A Bethlen téri előadások a Mozdulatművészet hónapja elnevezésű programsorozatba illeszkednek, amelyet az első magyar moderntánc-bemutatóra (1917. április 1.) és Dienes Valéria születésnapjára (1879. május 25.) emlékezve hirdettek meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.
Tánc ajánló

Online látható A diótörő az Opera előadásában

December 24-én délutántól 26-án éjfélig ingyenesen megtekintheti a közönség A diótörő 2016-os előadásának felvételét a Magyar Állami Operaház Facebook-oldalán.