Tánc

Húszéves a tánctörténeti hungarikum

2016.04.06. 13:47
Ajánlom
A tánctörténeti szempontból is jelentős hagyományokkal rendelkező Magyar Mozdulatművészeti Társulat idén ünnepli huszadik születésnapját, és a jeles alkalomból az elmúlt évek nagy sikerű előadásaiból válogatnak, és kiállítást is szerveznek hétvégén.

A Bethlen Téri Színházban megtartandó programok április 9. és 11. között zajlanak; a társulat húsz évéből rendeznek fotókiállítást, a tárlaton több mint húsz fotós műveiből válogatnak.

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat

Fenyves Márk - Magyar Mozdulatművészeti Társulat (Fotó/Forrás: Meggyesi Mónika)

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jubileumi estjén többek közt az In memoriam Dienes Valéria és az Évszakok című előadásokból láthatnak részleteket a nézők. Másnap egy gyermekeknek szóló mozdulatművészeti mesejáték lesz műsoron, majd a költészet napjához igazítva Babits-esttel zárul a program.

"Mint a régi, titkos társaságok"

A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. 

Bár a Magyar Mozdulatművészeti Társulat még „csak” 20 éves, de 104 év örökségét gondozza: a mozdulatművészetet (orkesztikát) és a magyar hagyományú modern táncművészetet.

A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat, amelynek elméleti- tudományos hátterét Dienes Valéria dolgozta ki 1912-ben. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat Fenyves Márk és Pálosi István 1991 óta folyó kutatási, pedagógiai és művészeti munkásságának fontos állomásaként alakult meg 1995-ben, Még 1 Mozdulatszínház néven. Az elmúlt két évtizedben a társulat több mint 20 darabot mutatott be, amelyek hetven táncművész, öt koreográfus és húsz alkotó - fotó-, videó-, vizuálisművész, jelmeztervező, zeneszerző, író és dramaturg - közreműködésével született meg.

A társulat több rangos elismerést begyűjtött, egyebek között a Magyar Táncművészek Szövetségének Táncművészetért díját is elnyerte. Az együttes rengeteg fesztiválon, szakmai fórumon és a világ számos városában megfordult.

A Bethlen téri előadások a Mozdulatművészet hónapja elnevezésű programsorozatba illeszkednek, amelyet az első magyar moderntánc-bemutatóra (1917. április 1.) és Dienes Valéria születésnapjára (1879. május 25.) emlékezve hirdettek meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.
Színház

Ragályi Elemér, Cserhalmi György, Molnár Piroska és további hetven művész emelt szót az SZFE ügyében

Az Emmy- és Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, Ragályi Elemér kezdeményezésére született nyílt levél aláírói arra kérik Semjén Zsoltot, hogy vonja vissza a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényjavaslatot. FRISSÍTVE!
Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Vizuál

Hét kedvenc Walter Matthau vígjátékunk

Ezt a hét filmet bármikor újranéznénk. Szubjektív lista szigorúan időrendben és nem rangsorolva – hisz utóbbi gyakorlatilag lehetetlen. Az apropó pedig: húsz éve, 2000. július 1-jén hunyt el az Oscar-díjas amerikai színész, a 20. század népszerű filmkomikusa, Walter Matthau.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Cirkusz az Éjszakában zárja a Müpa online közvetítéssorozatát

A Recirquel előadása június 28-án 19 órától első alkalommal látható teljes egészében online.
Tánc ajánló

Hazai és nemzetközi néptánc kavalkáddal készül a Nemzeti Táncszínház

A flamenco, a tangó, a kortárs és a hagyományőrző magyar táncok töltik be a Millenárist július 16. és 23. között a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein, a TáncParkon.
Tánc interjú

Misztikus terek, avagy visszatérés a képzőművészethez – Gergye Krisztián festményeiből nyílik kiállítás Kőszegen

A hazai kortárs színház- és táncművészet kiemelkedő alkotója ezúttal új oldalát mutatja meg: festőként lép elő a Levitációk című tárlaton, amelyen főként a karantén idején született alkotásaiból láthatunk válogatást. A Kőszegi Várszínház kiállításának megnyitóját június 21-én, vasárnap 18.00 órakor tartják a Jurisics-vár lovagtermében.
Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.