Tánc

Húszéves a trafóház, ahol gondolatokat és érzelmeket generálnak

2018.09.11. 13:55
Ajánlom
Október 16-án üt az óra: a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Az "ünnepi" évad az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében telik.

A huszadik születésnap programjai egyaránt alkalmat adnak arra, hogy magunkba nézzünk és arra, hogy közösségként összekapaszkodjunk. Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész október 16-17-18-án 16 órától 22 óráig várja a nézőket az A Box with holes, vagyis Lyukas doboz című installációjába, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Fizikai tapasztalat és a technológia együttesen igyekszik transzponálni érzékelését, érzékeit, ezáltal, a megszokott kifelé tekintés helyett befelé irányítani figyelmét. A Trafó Galéria tárlatvezetéssel készül: az október 16-án nyíló, A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe kerül. Október16-án 17 órától, 17-én 15 órától, 18-án pedig szintén öttől a nyitott szemlélődő nagy eséllyel botlik bele Budapest közterein Joan Catalával, aki egy fatörzzsel lepi meg közönségét. A Pelat egy olyan izgalmakkal teli, mégis költői darab, amely arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között.

Rizikós, őszinte és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmi-játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van mindenkinek ebben az országban.

Este hét órától a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja lesz látható, amelynek címe: #mindenkitörténet, hiszen mindenki története számít. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként meséltek el arról, hogy milyen volt húsz évesnek lenni.

A magyar premierek közül először a Hybrid produkció mutatja be szeptember 21-én, két nap ráadással Heiner Müller: Kvartett című darabját. A Kvartett Merteuil márkiné és Valmont fetisiszta szerepjátéka 18. századbeli álarcokban, ezúttal 21. századi filtereken át találkozik a közönséggel Lakatos Márk, Bocskor Bíborka és Urbanovits Krisztina főszereplésével.

Szintén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként jelentkezik ezután Az Ügy, amely Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletét és formájáját fel- és kihasználva egy népdalokból építkező etűdsorozattal mutat képet a jelenlegi magyar társadalomról. Az október 11-től látható ősbemutatót fémjelzi a Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk és Fekete Ádám.

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Végh Zsolt rendezésében az előadók ezúttal Terhes Sándor, és Schermann Márta lesznek.

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három darab is a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daoud Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth-Márton Emil-Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Végül az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Utánjátszásra kerül: Pintér Béla: Gyévuska, Forte: Vaterland, Tünet Együttes: Burok, DPGY: Csehov, TÁP Színház: Utas és holdvilág, Sajátszínház: Éljen soká Regina!, Mundruczó Kornél/ Proton Színház: Látszatélet, Szégyen, Timothy and the Things: Vadászat, Mészáros Máté: United Space of Ambivalence, Székely Rozália: Kálvária lakópark, Fekete Ádám: A Jeditanács összeül, Eszme: Az időnk rövid története, Tünet Együttes: Az éjszaka csodái, DPGY: a Tágra zárt szemek próbája, KV Társulat/ Caryl Churchill: Földi paradicsom, Kárpáti Péter: Tótferi.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt.

Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán, rögtön az évad elején. A TIME TAKES THE TIME TIME TAKES című kortárstánc előadásban olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg  és rombolja le három táncos bevonásával.  Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók,  munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Gravity & Other Myths (AUS): Backbone című újcirkusz előadásával bővül az English-friendly programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban.

Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és a nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus, egyszemélyben. Magától értetődő hitelessége felold minden dagályosságot és mesterkéltséget.

A CAFe Budapesttel közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat: a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét, az emlékek raktárában kombinálódó és fejlődő eseményeket, amik végül meghatározzák, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős.

CAFe_Budapest_18_10_18-19_Peeping_Tom_Moeder_c_Oleg_Degtiarov1-135418.jpg

Peeping_Tom: Moeder (Fotó/Forrás: Oleg Degtiarov)

November elején érkezik A WHS, egy kísérletezőkedvű finn cirkuszi/színházi csoport, produkcióik a vizuális színház és az újcirkusz mezsgyéjén helyezkednek el. A Búcsú kiemelkedő jellegzetessége a tökéletes illúzió megteremtése majd lerombolása, ahogy minden igazán jó fizikai színháznak. A vizuális effektek szinte észrevétlenül teremtik meg az előadás álomszerű jellegét, olyan tűpontossággal, hogy az ember egy adott ponton saját valóságérzékelésében kezd el kétkedni.

Majd a hónap közepén az ausztrál Lucy Guerin erős és elegáns koreográfiája lesz látható, a Split. Egy felöltözött és egy meztelen táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner –, akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg. Képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek? Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Steiner pedig elnyerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó  Helpmann-díjat tánc kategóriában. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át tartó és Budapest különböző helyszíneit bejáró UH Fest idén is a Trafóval közösen megrendezett estével kezdődik. 
A fesztivál nyitóestéjének vendége az amerikai moduláris szintetizátor guru Keith Fullerton Whitman, a hangművész-performer legenda John Duncan a Soharóza kórussal ad elő egy exkluzív műsort, magyar részről pedig Porteleki Áron és Bertók Márton duója lép fel. Októberben pedig szintén a fesztivál keretén belül ad koncertet a cyber ellenállás queer fekete dívája vagyis Mhysa és a moduláris szintetizátorok magyar fenegyereke Prell.

Az indiai klasszikus zene szerelmesei sem maradnak fellépők nélkül. India leghíresebb énekes testvérpárja 7 év után indul világkörüli turnéra, és először fognak fellépni Magyarországon. A Rága Bhairavtól a Rága Bhairaviig egy különleges zenei koncepciót takar, amiben a két világhírű énekes átvezet minket a különböző játékidőben megszólaló rágák érzelmi tengerein. A Padmabhushan címmel kitüntetett Pandit Rajan és Pandit Sajan Misra India legszentebb és egyik legősibb városa, Benáresz zenei iskolájának leghíresebb képviselői.

A Felabration 2018, a Fela Kuti emlékest, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel megint helyet kap a Házban. A tavaly e célból összeállt zenekar, The Mabon Dawud Republic azóta önálló repertoárral koncertezik, még idén kiadja első lemezét olyan ghánai highlife legenda közreműködésével, akivel Accrában koncerteztek. A második Felabration Budapest méltó folytatása lesz az elsőnek, új vendégekkel.

Montreal pezsgő független zenei szcénájába tehetünk betekintést november 3-án, melyen a legendás Constellation kiadó körül csoportosuló művészekből választottunk két rendkívül szuggesztív alkotót, a már 2014-ben Budapesten nagy sikerrel koncertező Colin Stetson, és Jessica Moss személyében, akik legfrissebb szólóprodukciójukat mutatják be.

Az ünnepi koncert időszakra való tekintettel jön december 28-án Szabó Benedek és a Galaxisok, másnap pedig DJ Bootsie Quartett & iamyank Live Ensemble bulira vár mindenkit a Trafó. DJ Bootsie és iamyank ízlésének és zenei érdeklődésnek igen nagy a közös halmaza, mégis erős, egyedi stílusjegyekkel rendelkezik mindkettejük munkássága: a folyamatos kísérletezés, a merengős érzetek, az akusztikus és elektronikus eszközkészlet összemosása kezdetektől jelen van mind a lemezeiken, mind pedig a színpadon. Az elmúlt évek alatt egymás rajongóiból hamar közös terveket szövő baráti viszony alakult ki. Ezen az estén nem csak először áll együtt színpadra két produkció, a két zenész részt vesz egymás produkciójában és előadják decemberben megjelenő első közös dalukat is. Erősen ajánlott mindenkinek akiben megmozgat valamit, ha azt hallja: merengő downtempo, absztrakt hiphop, electronica, ambient, cinematic. 

A Műhely Alapítvány és a Trafó bemutatja a Táncmaraton 2018-at. Az ősz beköszöntével, ha bárkit foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni, de sosem volt megfelelő az időpont számára és nem is tudta, hogy pontosan hol kezdje, itt a helye. 

A Trafó Galéria 2018-as jubileumi évadjában is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz akárcsak eddig, Budapest és Közép-Kelet Európa egyik markáns non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként. A galéria féléves programja reflektál mindarra a sokoldalúságra, ami a kiállítóhelyet jellemezte az elmúlt két évtizedben. Az évad első kiállítása, A sötét feltárása című nemzetközi csoportos kiállítás, ami sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A kiállítók között találjuk a 2017-es Velencei Biennálé egyik üstökösét, Pauline Curnier Jardint, a MOME fotográfia mester szakának hallgatóját Bolla Szilviát, prágai független képzőművészeti színtér egyik meghatározó alakját, Anežka Hoškovát és az átmenetileg New Yorkba költöző Borsos Lőrinc művészpárost. Mucsi Emese és Salamon Júlia fiatal vendégkurátorok jegyzik az évad következő kiállítását, ami az 1981-től Svédországban élő Palotai Gábor képzőművész művészkönyveiből nő majd ki. December folyamán pedig a 2014 óta, a londoni Tenderpixel Galériát vezető Soós Bori rendez vendégkurátorként kiállítást a Trafóban.

(A címlapképen Joan Catala Pelat című előadása látható)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.
Tánc ajánló

Külföldi és hazai táncművészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban

Nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani az idei Budapest Táncfesztivál programkínálatából. Ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a 2021-es Budapest Táncfesztiválon.