Tánc

Húszéves a trafóház, ahol gondolatokat és érzelmeket generálnak

2018.09.11. 13:55
Ajánlom
Október 16-án üt az óra: a Trafó pontosan 20 éve nem állt le egy pillanatra sem. Az "ünnepi" évad az összefogás, társadalmi felelősségvállalás, a nyitottság és elfogadás jegyében telik.

A huszadik születésnap programjai egyaránt alkalmat adnak arra, hogy magunkba nézzünk és arra, hogy közösségként összekapaszkodjunk. Heine Røsdal Avdal táncos, performer, koreográfus és videóművész október 16-17-18-án 16 órától 22 óráig várja a nézőket az A Box with holes, vagyis Lyukas doboz című installációjába, melyben a „néző” egyedül tölt el egy negyedórát. Fizikai tapasztalat és a technológia együttesen igyekszik transzponálni érzékelését, érzékeit, ezáltal, a megszokott kifelé tekintés helyett befelé irányítani figyelmét. A Trafó Galéria tárlatvezetéssel készül: az október 16-án nyíló, A sötét feltárása című évadkezdő kiállítás olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A spiritualizmus, ami az avantgárd művészet kezdeteikor a modernizmus holisztikus világképének ugyanolyan tartópillére volt, mint a tudomány legújabb vívmányai, ma újra előtérbe kerül. Október16-án 17 órától, 17-én 15 órától, 18-án pedig szintén öttől a nyitott szemlélődő nagy eséllyel botlik bele Budapest közterein Joan Catalával, aki egy fatörzzsel lepi meg közönségét. A Pelat egy olyan izgalmakkal teli, mégis költői darab, amely arra vállalkozik, hogy a tánc, a színház és az újcirkusz határait átlépve eltörölje a különbséget néző és előadó között.

Rizikós, őszinte és merész vállalkozás, amit sok megfigyelés előzött meg a testről, a mozgásról, az emberek viselkedéséről és a közösen szervezett mezőgazdasági munkáról. Szép és megható bizalmi-játék, egyben közösségi élmény, amire nagy szüksége van mindenkinek ebben az országban.

Este hét órától a Trafóklubban a Gondolat Generátor programja lesz látható, amelynek címe: #mindenkitörténet, hiszen mindenki története számít. A közösségi színház olyan saját történetekből szövődik majd össze, amelyeket a lelkes résztvevők önként meséltek el arról, hogy milyen volt húsz évesnek lenni.

A magyar premierek közül először a Hybrid produkció mutatja be szeptember 21-én, két nap ráadással Heiner Müller: Kvartett című darabját. A Kvartett Merteuil márkiné és Valmont fetisiszta szerepjátéka 18. századbeli álarcokban, ezúttal 21. századi filtereken át találkozik a közönséggel Lakatos Márk, Bocskor Bíborka és Urbanovits Krisztina főszereplésével.

Szintén a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programként jelentkezik ezután Az Ügy, amely Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletét és formájáját fel- és kihasználva egy népdalokból építkező etűdsorozattal mutat képet a jelenlegi magyar társadalomról. Az október 11-től látható ősbemutatót fémjelzi a Soharóza, Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk és Fekete Ádám.

A Faktor Terminál október 26-án Bálsój szerelem a Málenkij robot idején címmel tart bemutatót. A dokumentarista elemek felhasználásával készült előadásban egy málenkij robotra elhurcolt férfi, Váradi Miklós és otthon maradt felesége, Pogány Irén levelezésén keresztül ismerhetjük meg személyes történetüket. Végh Zsolt rendezésében az előadók ezúttal Terhes Sándor, és Schermann Márta lesznek.

A Staféta pályázat 2018-as bemutatói közül három darab is a Trafó Kortárs Művészetek Házában lesz látható. Először Pass Andrea: Eltűnő ingerek című, demenciáról szóló története kap teret október 27-én, majd a Daoud Dániel-Kliment János-Somló Dávid-Szabó Veronika szerzői négyes jelentkezik az Animal city című interaktív színházi előadással. A darab az urbán dzsungel és a benne cikázó emberek, a spontán és szervezett tömegek viselkedési és mozgásdinamikáját vizsgálja majd. A Tesz-Vesz város és a Dogville inspirálta játék először november 20-án lesz látható a Trafó nagytermében. Ebben a hónapban egy másik bemutató is várható, NIBIRU munkacímmel a Vadas Zsófia Tamara-Tóth-Márton Emil-Gryllus Ábris trió lep majd meg minket. Végül az év végén Kelemen Kristóf tér vissza a Házba Megfigyelők című legújabb munkájával. Kárpáti Péter Díszelőadás című drámáját a szerző decemberben egy egészen új koncepcióban mutatja be a Trafóklubban.

Utánjátszásra kerül: Pintér Béla: Gyévuska, Forte: Vaterland, Tünet Együttes: Burok, DPGY: Csehov, TÁP Színház: Utas és holdvilág, Sajátszínház: Éljen soká Regina!, Mundruczó Kornél/ Proton Színház: Látszatélet, Szégyen, Timothy and the Things: Vadászat, Mészáros Máté: United Space of Ambivalence, Székely Rozália: Kálvária lakópark, Fekete Ádám: A Jeditanács összeül, Eszme: Az időnk rövid története, Tünet Együttes: Az éjszaka csodái, DPGY: a Tágra zárt szemek próbája, KV Társulat/ Caryl Churchill: Földi paradicsom, Kárpáti Péter: Tótferi.

Idén 15. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált, a megnyitó vetítéséhez ebben az évadban is a Trafó Kortárs Művészetek Háza adja a helyszínt.

Külföldi világsztárok is szép számmal jelennek meg a Trafó színpadán, rögtön az évad elején. A TIME TAKES THE TIME TIME TAKES című kortárstánc előadásban olyan rejtett és állandó ritmus fedezhető majd fel, amely az idő múlását jelzi. A darab az inga mozgásához hasonló, egyszerű, de fizikailag nagyon erős, dinamikus mozdulatokra építve, komplex szerkezetek sorozatát teremti meg  és rombolja le három táncos bevonásával.  Érezhető az idő tapasztalásának észlelése, az örök jelenidejűség, amely az anyagban és a formában gyökerezik. A spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader a tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók,  munkáikat a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazás mód jellemzik.

Gravity & Other Myths (AUS): Backbone című újcirkusz előadásával bővül az English-friendly programok sora. A 2009-ben alakult adelaide-i társulat profilja az akrobatika, munkájukkal nagy elismertséget és számos díjat nyertek el Ausztrália-szerte. A csapat számára azonban a fizikai tudás és ügyesség mellett ugyanolyan fontos a színpadi őszinteség. Bohóckodás vagy színészkedés helyett az akrobatikus fizikai színház felé mozdultak el. A kiemelkedő ügyességet és erőt kívánó alkotás szeptember 27-től 29-ig lesz látható a Trafóban.

Az olasz Motus társulat MDLSX című előadásával nemcsak az önéletrajzi és az irodalmi utalásokat ütközteti, hanem a fikció és a valóság határmezsgyéin lebeg, de a nemi hovatartozás és a nemi identitás korlátjainak lerombolásán is dolgozik. Silvia Calderoni miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, működteti az előadás technikai apparátusát: operatőr, hang- és videotechnikus, egyszemélyben. Magától értetődő hitelessége felold minden dagályosságot és mesterkéltséget.

A CAFe Budapesttel közös programként szerepel a Trafó műsorában a rég látott szürrealista belga társulat: a Peeping Tom. Az ijesztően tehetséges csapat retinába égő látvánnyal, asszociatív, mutatványszerű jeleneteken keresztül vizsgálja az emlékezetet, az élet szövetének mozaikos összetételét, az emlékek raktárában kombinálódó és fejlődő eseményeket, amik végül meghatározzák, kik vagyunk. A Moeder világa egyszerre vicces és kísérteties, nyugtalanító, mégis ismerős.

CAFe_Budapest_18_10_18-19_Peeping_Tom_Moeder_c_Oleg_Degtiarov1-135418.jpg

Peeping_Tom: Moeder (Fotó/Forrás: Oleg Degtiarov)

November elején érkezik A WHS, egy kísérletezőkedvű finn cirkuszi/színházi csoport, produkcióik a vizuális színház és az újcirkusz mezsgyéjén helyezkednek el. A Búcsú kiemelkedő jellegzetessége a tökéletes illúzió megteremtése majd lerombolása, ahogy minden igazán jó fizikai színháznak. A vizuális effektek szinte észrevétlenül teremtik meg az előadás álomszerű jellegét, olyan tűpontossággal, hogy az ember egy adott ponton saját valóságérzékelésében kezd el kétkedni.

Majd a hónap közepén az ausztrál Lucy Guerin erős és elegáns koreográfiája lesz látható, a Split. Egy felöltözött és egy meztelen táncos – Melanie Lane és Lilian Streiner –, akiket a folyamatosan szűkülő tér és idő határoz meg. Képesek vagyunk-e az együttműködésre egy olyan világban, melyben folyamatosan nő a nyomás, viszont a lehetőségeink csökkennek? Az előadást számos díjra jelölték, Lilian Steiner pedig elnyerte az Ausztrália legjobb előadóművészeinek járó  Helpmann-díjat tánc kategóriában. A Split provokál, gondolkodásra ösztönzi nézőjét.

Az elmúlt évek hagyományát folytatva az egy héten át tartó és Budapest különböző helyszíneit bejáró UH Fest idén is a Trafóval közösen megrendezett estével kezdődik. 
A fesztivál nyitóestéjének vendége az amerikai moduláris szintetizátor guru Keith Fullerton Whitman, a hangművész-performer legenda John Duncan a Soharóza kórussal ad elő egy exkluzív műsort, magyar részről pedig Porteleki Áron és Bertók Márton duója lép fel. Októberben pedig szintén a fesztivál keretén belül ad koncertet a cyber ellenállás queer fekete dívája vagyis Mhysa és a moduláris szintetizátorok magyar fenegyereke Prell.

Az indiai klasszikus zene szerelmesei sem maradnak fellépők nélkül. India leghíresebb énekes testvérpárja 7 év után indul világkörüli turnéra, és először fognak fellépni Magyarországon. A Rága Bhairavtól a Rága Bhairaviig egy különleges zenei koncepciót takar, amiben a két világhírű énekes átvezet minket a különböző játékidőben megszólaló rágák érzelmi tengerein. A Padmabhushan címmel kitüntetett Pandit Rajan és Pandit Sajan Misra India legszentebb és egyik legősibb városa, Benáresz zenei iskolájának leghíresebb képviselői.

A Felabration 2018, a Fela Kuti emlékest, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel megint helyet kap a Házban. A tavaly e célból összeállt zenekar, The Mabon Dawud Republic azóta önálló repertoárral koncertezik, még idén kiadja első lemezét olyan ghánai highlife legenda közreműködésével, akivel Accrában koncerteztek. A második Felabration Budapest méltó folytatása lesz az elsőnek, új vendégekkel.

Montreal pezsgő független zenei szcénájába tehetünk betekintést november 3-án, melyen a legendás Constellation kiadó körül csoportosuló művészekből választottunk két rendkívül szuggesztív alkotót, a már 2014-ben Budapesten nagy sikerrel koncertező Colin Stetson, és Jessica Moss személyében, akik legfrissebb szólóprodukciójukat mutatják be.

Az ünnepi koncert időszakra való tekintettel jön december 28-án Szabó Benedek és a Galaxisok, másnap pedig DJ Bootsie Quartett & iamyank Live Ensemble bulira vár mindenkit a Trafó. DJ Bootsie és iamyank ízlésének és zenei érdeklődésnek igen nagy a közös halmaza, mégis erős, egyedi stílusjegyekkel rendelkezik mindkettejük munkássága: a folyamatos kísérletezés, a merengős érzetek, az akusztikus és elektronikus eszközkészlet összemosása kezdetektől jelen van mind a lemezeiken, mind pedig a színpadon. Az elmúlt évek alatt egymás rajongóiból hamar közös terveket szövő baráti viszony alakult ki. Ezen az estén nem csak először áll együtt színpadra két produkció, a két zenész részt vesz egymás produkciójában és előadják decemberben megjelenő első közös dalukat is. Erősen ajánlott mindenkinek akiben megmozgat valamit, ha azt hallja: merengő downtempo, absztrakt hiphop, electronica, ambient, cinematic. 

A Műhely Alapítvány és a Trafó bemutatja a Táncmaraton 2018-at. Az ősz beköszöntével, ha bárkit foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdjen rendszeresen táncolni, de sosem volt megfelelő az időpont számára és nem is tudta, hogy pontosan hol kezdje, itt a helye. 

A Trafó Galéria 2018-as jubileumi évadjában is az innováció és az újrafelfedezések helyszíne lesz akárcsak eddig, Budapest és Közép-Kelet Európa egyik markáns non-profit kortárs képzőművészeti kiállítóhelyeként. A galéria féléves programja reflektál mindarra a sokoldalúságra, ami a kiállítóhelyet jellemezte az elmúlt két évtizedben. Az évad első kiállítása, A sötét feltárása című nemzetközi csoportos kiállítás, ami sok év intézményi tabusítása után olyan művészeket mutat be, akik új és érzéki módon dolgoznak fel misztikus témákat. A kiállítók között találjuk a 2017-es Velencei Biennálé egyik üstökösét, Pauline Curnier Jardint, a MOME fotográfia mester szakának hallgatóját Bolla Szilviát, prágai független képzőművészeti színtér egyik meghatározó alakját, Anežka Hoškovát és az átmenetileg New Yorkba költöző Borsos Lőrinc művészpárost. Mucsi Emese és Salamon Júlia fiatal vendégkurátorok jegyzik az évad következő kiállítását, ami az 1981-től Svédországban élő Palotai Gábor képzőművész művészkönyveiből nő majd ki. December folyamán pedig a 2014 óta, a londoni Tenderpixel Galériát vezető Soós Bori rendez vendégkurátorként kiállítást a Trafóban.

(A címlapképen Joan Catala Pelat című előadása látható)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Plusz

Két ember, akik a világ legmagasabb fáit fényképezik, hogy unokáik is láthassák őket

Az egyre nagyobb mértékben végrehajtott erdőirtások miatt veszélyben vannak a világ legmagasabb fái. Steven Pearce és Jennifer Sanger elhatározták, hogy lefényképezik őket, hátha észbe kapnak az erdőirtók: hatalmas értéket készülnek elpusztítani.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.