Tánc

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

2023.02.27. 09:55
Ajánlom
Az Európa Kulturális Fővárosa évadban ugyanis a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg. Az eseményen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház és zeneművészet alkotói is.

Az idén negyedévszázados jubileumára készülő fesztiválon május 15. és 21. között nyolc külföldi és számos hazai produkciót láthatunk négy színházi helyszínen és a város különböző nyílt terein. A rendezvény a tiszta tánc nyelvén megszólaló előadások mellett kínál összművészeti produkciókat is, amelyekben más művészeti ágak elemei is megjelennek. Többek között ilyen a Baro d’evel , Miet Warlop After All Springville és Hiroaki Umeda split flow, illetve Intensional Particle című darabja. E produkciókban a színház és a tánc mellett fontos szerephez jut a digitális művészet és a képzőművészet is.

HiroakiUmedasplitflow02-095156.jpg

Hiroaki Umeda split flow című előadása (Fotó/Forrás: Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál)

A szervezők táncművészeti csemegeként ajánlják a Compagnie Parc Motifs című darabját, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranáját, a FrenÁk Társulat Fiúk című előadását és a Hodworks Pirkad című performanszát. Miként az M-Stúdió Lift és főként Mészáros Máté A távolság mechanikája című darabja sem a tánc megszokott nyelvjárásai szerint fogalmaz. A jubileumi fesztivál a gyermekek számára Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkcióját kínálja.

A nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi és játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

Fejléckép: Baro d'evel Lá című előadása (fotó/forrás: Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A kortárs tánc sztárja, Lia Rodrigues koreográfiája látható a Trafóban

Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelőinek körében. Május 30-án és 31-én Bűvölet című előadásával zárja az idei színházi évadát a Trafó.
Tánc ajánló

Petőfi költészetét idézi meg a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Múzeum kertjében

A magyar ifjakhoz, avagy virág vagy te, hazám ifjúsága címmel Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzeneteit a Duna Művészegyüttes főszereplésével idézik meg június 7-én.
Tánc hír

Gálaműsorral ünnepel a táncszakma

Április 29-én este, a tánc világnapján a szakma szereplőit köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelnek, amelyen elismeréseket adnak át: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.
Tánc ajánló

Idén is megrendezik a Táncház Napját

A Hagyományok Háza tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját május 4-én a Liszt Ferenc téren. Idén is gazdag programsorozattal várják mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. 
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.