Tánc

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

2023.02.27. 09:55
Ajánlom
Az Európa Kulturális Fővárosa évadban ugyanis a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg. Az eseményen a táncé a főszerep, de képviseltetik magukat a táncművészethez kapcsolódó bábszínház és zeneművészet alkotói is.

Az idén negyedévszázados jubileumára készülő fesztiválon május 15. és 21. között nyolc külföldi és számos hazai produkciót láthatunk négy színházi helyszínen és a város különböző nyílt terein. A rendezvény a tiszta tánc nyelvén megszólaló előadások mellett kínál összművészeti produkciókat is, amelyekben más művészeti ágak elemei is megjelennek. Többek között ilyen a Baro d’evel , Miet Warlop After All Springville és Hiroaki Umeda split flow, illetve Intensional Particle című darabja. E produkciókban a színház és a tánc mellett fontos szerephez jut a digitális művészet és a képzőművészet is.

HiroakiUmedasplitflow02-095156.jpg

Hiroaki Umeda split flow című előadása (Fotó/Forrás: Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál)

A szervezők táncművészeti csemegeként ajánlják a Compagnie Parc Motifs című darabját, a Szegedi Kortárs Balett Carmina Buranáját, a FrenÁk Társulat Fiúk című előadását és a Hodworks Pirkad című performanszát. Miként az M-Stúdió Lift és főként Mészáros Máté A távolság mechanikája című darabja sem a tánc megszokott nyelvjárásai szerint fogalmaz. A jubileumi fesztivál a gyermekek számára Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat Kerekutca mesejáték című produkcióját kínálja.

A nagyszínházi, stúdiószínházi, utcaszínházi és játszótéri előadások mellett Lajkó Félix hegedűkoncertje és az Anima Sound System Mihály című, a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihályt rap-stílusban bemutató produkciója színesíti a kínálatot.

Fejléckép: Baro d'evel Lá című előadása (fotó/forrás: Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Tájképek – Idősebb táncművészekkel készít előadást Juhász Zsolt

A Tájképek című darabban a tánc különböző területeiről érkező, hosszú évek óta a szakmában dolgozó művészek szerepelnek. A Duna Táncműhely táncelőadását március 25-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban.   
Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.