Tánc

Idén is megrendezik a Táncház Napját

2024.04.26. 09:55
Ajánlom
A Hagyományok Háza tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját május 4-én a Liszt Ferenc téren. Idén is gazdag programsorozattal várják mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. 

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

1972. május 6-án rendezték meg az első városi táncházat Budapesten a Liszt Ferenc téri Könyvklubban. A térre nyíló hatalmas ablakok előtt meg-megálltak a járókelők, az üvegre tapadva bámultak befelé, nem értették mi zajlik bent. „Táncház – úgy mint Széken” – állt a meghívón. A talpalávalót Sebő Ferenc, Halmos Béla és Éri Péter húzta, a termet a Bihari Együttes nevében bérelték. A programnak óriási visszhangja volt, cikkeztek róla, beszédtéma lett. A következő évben a Fővárosi Művelődési Házbeli táncházról már így ír Jávorszky Béla Szilárd A magyar folk története című kötetben: „Senki sem számolt azzal, hogy rockzenei mércével mérhető érdeklődés lesz iránta, a bejárat előtt kígyózó sorokkal, vécéablakon bemászással, dulakodással, üvegtöréssel, csörömpöléssel.

A rendőrök időnként szirénázva szaladtak oda, mert legalább kétszer annyian akartak bejutni, mint amennyi hely volt."

A többi pedig, ahogy szokták mondani, már történelem.

E jeles napra, a magyarországi táncházmozgalom elindulására emlékezünk minden év májusának első szombatján. Idén sem lesz másképp – az első városi táncház megrendezésének 52. évfordulóján, május 4-én, valamint azt megelőzően, május 2-án ismét izgalmas programokkal hívják fel a figyelmet a népzene és a néptánc összetartó erejére.

A központi rendezvényt az előző években bevált helyszínen, a Liszt Ferenc tér Zeneakadémia előtt részén tartják, ahol egész délután élőzenével kísért tánc- és énektanítással, valamint kiadványárusítással várják az érdeklődőket, a gyerekek számára pedig kézműves foglalkozásokkal is készülnek. A Táncház Napjára való hangolódásban egy előrendezvény segít:

május 2-án 17 órától ínyenc, moldvai villámcsődületet tartanak a Deák Ferenc téren, ahol a Korinda Zenekar húzza majd a talpalávalót.

Május 4-én 14 órától 18.30-ig szatmári, széki, mezőkölpényi, kalotaszegi, moldvai, mezőségi és gömöri tánctanításon vehetnek részt az érdeklődők, muzsikálni a Triolina Folk, a Korinda és az Üsztürü zenekarok fognak. Kézműveskedésre is lehetőség nyílik: Dobinszki Csillával nemezelhetünk, Borbényi Éva a fonások és sodrások technikájának elsajátításában segít majd, Csiki Lóránt pedig a hangszerkészítés rejtelmeibe avatja be a kicsiket.

Az Írók Boltjában 16 órától az idén ötvenéves Vujicsics Együttes tagjaival, Eredics Gáborral és Borbély Mihállyal beszélget Sztanó Hédi.

A „Játszd a kólót!” című programon közösen idézik majd fel a jubiláló együttes pályájának mérföldköveit.

Este fél 8-kor a Zeneakadémia is megtelik népzenével, a Hagyományok Háza Generációk erdélyi népzenére címmel tart gálaműsort, melyet Kelemen László és Árendás Péter szerkeszt.

A napot a Hagyományok Házában hétről hétre megrendezésre kerülő táncházzal zárják, ahol a Kollégák zenekar és a Naszály zenekar muzsikál majd egészen hajnalig.

További információk a Hagyományok Háza oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Táncház Napja (Fotó/Forrás: Dusa Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Tánc hír

Európa egyik legelismertebb balettversenyének előszobájába került a Táncművészeti Egyetem fiatal hallgatója

Benedetta Maria Carrara, a Magyar Táncművészeti Egyetem ötödik évfolyamos klasszikus balett hallgatója ott lesz a Prix de Lausanne nyári kurzusán és a verseny előválogatóján.
Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.
Tánc hír

Neves nemzetközi együttesek tartottak kurzusokat a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak

Életre szóló élménnyel gazdagodhattak az intézmény növendékei a közelmúltban, miután nívós finn, olasz és kubai együttesek munkájába pillanthattak bele workshopok keretében.
Tánc ajánló

Egy hét a tánc és a zene jegyében – jön a Duna Karnevál

Idén június 7. és 14. között rendezik meg Budapest leglátványosabb nemzetközi forgatagát, a Duna Karnevált. A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő kavalkád ismét különleges színfoltja lesz Budapest kulturális életének.