Tánc

Ifj. Nereus Lajos artistaművész kapta a Karádi-díjat

2023.08.11. 13:00
Ajánlom
Harmadik alkalommal ítélték oda a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által alapított elismerést. A díjat a Fővárosi Nagycirkusz augusztus 10-ei A Sztyeppe illata című díszelőadásán adták át Ifj. Nereus Lajosnak.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla végakaratának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát, 2021. augusztus 10-én alapította meg a Karádi-díjat, amelyet minden évben, augusztusban egy díszelőadás keretében az év kiemelkedő magyar artistájának ad át. A jelölés során a zsűrinek az alábbi szempontokat kell figyelembe vennie:

az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet.

A Tihany Életmű- és a Porond Ifjú Csillaga-díjakkal egyenrangú Karádi-díjat az év kiemelkedő magyar artistaművészeként Ifj. Nereus Lajos vehette át – adta hírül a Fővárosi Nagycirkusz. „Izgulok. Előadások előtt nem szoktam ennyire izgulni! Szívből köszönöm a nomináló zsűrinek ezt a megtiszteltetést! Hatalmas köszönetet szeretnék mondani a szakmának, a kollégáimnak, pályatársaimnak, a barátaimnak. Szeretlek benneteket!” – idézte a közlemény a díjazottat, aki meghatódva vette át az elismerést.

nereus3-125915.jpg

Ifj. Nereus Lajos a Karádi-díj átvétele után (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz )

A Karádi-díjat dr. Borsós Beáta, a Fővárosi Nagycirkusz stratégiai igazgatója és Eötvös Susy, artistaművész, a Fővárosi Nagycirkusz munkatársa, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnökségi tagja adta át. A nomináló zsűri tagjai: Kristóf Krisztián Hortobágyi-díjas és Guinness Rekorder zsonglőr, artistaművész, Kőműves Tibor artistaművész, a Baross Imre Artista és Előadó-művészeti Akadémia szakoktató tanára, Ifj. Simet László Érdemes Művész, Hortobágyi Károly-díjjal, valamint a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett artistaművész és Fekete Péter, Jászai-díjas rendező, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója öt artistaművészt javasoltak az idei Karádi-díjra.

A díjra Ifj. Nereus Lajos mellett Axt Ibolya légtornász és kézegyensúlyozó, Földváry Balázs, cyr wheel és rhönrád artista, Fülemen Tamás russian cradle fogó, valamint Illés Renátó artistaművész, koreográfus volt esélyes.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el, örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.

Fejléckép: Ifj. Nereus Lajos (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Tánc hír

Európa egyik legelismertebb balettversenyének előszobájába került a Táncművészeti Egyetem fiatal hallgatója

Benedetta Maria Carrara, a Magyar Táncművészeti Egyetem ötödik évfolyamos klasszikus balett hallgatója ott lesz a Prix de Lausanne nyári kurzusán és a verseny előválogatóján.
Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.
Tánc hír

Neves nemzetközi együttesek tartottak kurzusokat a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak

Életre szóló élménnyel gazdagodhattak az intézmény növendékei a közelmúltban, miután nívós finn, olasz és kubai együttesek munkájába pillanthattak bele workshopok keretében.
Tánc ajánló

Egy hét a tánc és a zene jegyében – jön a Duna Karnevál

Idén június 7. és 14. között rendezik meg Budapest leglátványosabb nemzetközi forgatagát, a Duna Karnevált. A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő kavalkád ismét különleges színfoltja lesz Budapest kulturális életének.