Tánc

Ifjú táncosok vizsgáznak az Operában

2012.06.28. 11:24
Ajánlom
Magyarországi bemutatóval és Kenneth MacMillan Concertójával vizsgázik a Magyar Állami Operaház színpadán június 30-án a Magyar Táncművészeti Főiskola idei végzős klasszikus balett évfolyama.

Leo Mujic Ahonnan az álom jön című, Monteverdi, Vitali és Andreis zenéjére készült darabja magyar bemutató - közölte a főiskola sajtómunkatársa. A belgrádi születésű, nemzetközileg jegyzett táncművész-koreográfus nem ismeretlen a hazai balettszínpadokon, több darabját már bemutatták Magyarországon, például a Change Backet 2010-ben a Pécsi Balett előadásában. Mujic szólistaként a világ minden táján számos neves koreográfussal dolgozott együtt, művei pedig a kortárs balett figyelemre méltó alkotásai. Kenneth MacMillan világhírű skót koreográfus Frederick Ashtont követte a londoni Royal Ballet igazgatói székében. Sosztakovics zenéjére három tételben alkotta meg a Concertót, amely az idei vizsgakoncert teljes első részét kitölti. 

A neoklasszikus darab nagy technikai felkészültséget igényel a hallgatóktól, amelyhez sokoldalú segítséget nyújtott a betanításban szerepet vállaló Julie Lincoln, a MacMillan művészeti hagyaték gondozója. A vizsgaelőadás a fiatal táncosok technikai felkészültségén túl művészi sokoldalúságukat is bemutatja: azt, hogy a klasszikus és neoklasszikus koreográfiákat táncolva hogyan teszik élővé az évszázados értékeket, valamint azt, hogy a klasszikus balett formanyelvéből építkező mai alkotók darabjait milyen módon tolmácsolják a közönségnek, sőt azt is, hogy egy-egy koreográfus nekik készült vadonatúj alkotásait miképpen tudják szinte az alkotás pillanatában a színpadra állítani. A vizsgakoncertet záró modern blokkban Mujic munkája előtt a legsikeresebb klasszikus repertoárdarabok kerülnek színre: például Ashton A rosszul őrzött lány, Pártay Lilla Anna Karenina, Vaganova Esmeralda, Petipa A hattyúk tava című balettjének részletei. A klasszikus balett szakirány 17 végzőse közül már most, a színpadi vizsgák előtt 15-nek biztos szerződése van. Elsősorban a hazai nagy együttesek jelezték érdeklődésüket irántuk, ketten pedig a bécsi operaház balettkarába kerülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Tánc magazin

Kezek és lábak nélkül – Breaktáncosok, akinek szárnyakat ad a tánc

Az ILL-ABILITIES egy montreali székhelyű tánccsoport, ami nyolc olyan kiváló breaktáncost egyesít a világ különböző tájairól, akik testi hátrányukat leküzdve kerültek az élvonalba.