Tánc

Ifjú táncosok vizsgáznak az Operában

2012.06.28. 11:24
Ajánlom
Magyarországi bemutatóval és Kenneth MacMillan Concertójával vizsgázik a Magyar Állami Operaház színpadán június 30-án a Magyar Táncművészeti Főiskola idei végzős klasszikus balett évfolyama.

Leo Mujic Ahonnan az álom jön című, Monteverdi, Vitali és Andreis zenéjére készült darabja magyar bemutató - közölte a főiskola sajtómunkatársa. A belgrádi születésű, nemzetközileg jegyzett táncművész-koreográfus nem ismeretlen a hazai balettszínpadokon, több darabját már bemutatták Magyarországon, például a Change Backet 2010-ben a Pécsi Balett előadásában. Mujic szólistaként a világ minden táján számos neves koreográfussal dolgozott együtt, művei pedig a kortárs balett figyelemre méltó alkotásai. Kenneth MacMillan világhírű skót koreográfus Frederick Ashtont követte a londoni Royal Ballet igazgatói székében. Sosztakovics zenéjére három tételben alkotta meg a Concertót, amely az idei vizsgakoncert teljes első részét kitölti. 

A neoklasszikus darab nagy technikai felkészültséget igényel a hallgatóktól, amelyhez sokoldalú segítséget nyújtott a betanításban szerepet vállaló Julie Lincoln, a MacMillan művészeti hagyaték gondozója. A vizsgaelőadás a fiatal táncosok technikai felkészültségén túl művészi sokoldalúságukat is bemutatja: azt, hogy a klasszikus és neoklasszikus koreográfiákat táncolva hogyan teszik élővé az évszázados értékeket, valamint azt, hogy a klasszikus balett formanyelvéből építkező mai alkotók darabjait milyen módon tolmácsolják a közönségnek, sőt azt is, hogy egy-egy koreográfus nekik készült vadonatúj alkotásait miképpen tudják szinte az alkotás pillanatában a színpadra állítani. A vizsgakoncertet záró modern blokkban Mujic munkája előtt a legsikeresebb klasszikus repertoárdarabok kerülnek színre: például Ashton A rosszul őrzött lány, Pártay Lilla Anna Karenina, Vaganova Esmeralda, Petipa A hattyúk tava című balettjének részletei. A klasszikus balett szakirány 17 végzőse közül már most, a színpadi vizsgák előtt 15-nek biztos szerződése van. Elsősorban a hazai nagy együttesek jelezték érdeklődésüket irántuk, ketten pedig a bécsi operaház balettkarába kerülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.