Tánc

Ifjú táncosok vizsgáznak az Operában

2012.06.28. 11:24
Ajánlom
Magyarországi bemutatóval és Kenneth MacMillan Concertójával vizsgázik a Magyar Állami Operaház színpadán június 30-án a Magyar Táncművészeti Főiskola idei végzős klasszikus balett évfolyama.

Leo Mujic Ahonnan az álom jön című, Monteverdi, Vitali és Andreis zenéjére készült darabja magyar bemutató - közölte a főiskola sajtómunkatársa. A belgrádi születésű, nemzetközileg jegyzett táncművész-koreográfus nem ismeretlen a hazai balettszínpadokon, több darabját már bemutatták Magyarországon, például a Change Backet 2010-ben a Pécsi Balett előadásában. Mujic szólistaként a világ minden táján számos neves koreográfussal dolgozott együtt, művei pedig a kortárs balett figyelemre méltó alkotásai. Kenneth MacMillan világhírű skót koreográfus Frederick Ashtont követte a londoni Royal Ballet igazgatói székében. Sosztakovics zenéjére három tételben alkotta meg a Concertót, amely az idei vizsgakoncert teljes első részét kitölti. 

A neoklasszikus darab nagy technikai felkészültséget igényel a hallgatóktól, amelyhez sokoldalú segítséget nyújtott a betanításban szerepet vállaló Julie Lincoln, a MacMillan művészeti hagyaték gondozója. A vizsgaelőadás a fiatal táncosok technikai felkészültségén túl művészi sokoldalúságukat is bemutatja: azt, hogy a klasszikus és neoklasszikus koreográfiákat táncolva hogyan teszik élővé az évszázados értékeket, valamint azt, hogy a klasszikus balett formanyelvéből építkező mai alkotók darabjait milyen módon tolmácsolják a közönségnek, sőt azt is, hogy egy-egy koreográfus nekik készült vadonatúj alkotásait miképpen tudják szinte az alkotás pillanatában a színpadra állítani. A vizsgakoncertet záró modern blokkban Mujic munkája előtt a legsikeresebb klasszikus repertoárdarabok kerülnek színre: például Ashton A rosszul őrzött lány, Pártay Lilla Anna Karenina, Vaganova Esmeralda, Petipa A hattyúk tava című balettjének részletei. A klasszikus balett szakirány 17 végzőse közül már most, a színpadi vizsgák előtt 15-nek biztos szerződése van. Elsősorban a hazai nagy együttesek jelezték érdeklődésüket irántuk, ketten pedig a bécsi operaház balettkarába kerülnek.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Vizuál

Peruban is szerették Vörös Eszter Márquez-filmjét

Tovább folytatódik A Nagy Parranda – Történetek Gabriel García Márquezről című film sikersorozata. Vörös Eszter sajátos zenei és személyes nézőpontból készült dokumentumfilmje legutóbb Peruban nyert fődíjat. 
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.