Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

2023.01.30. 15:55
Ajánlom
A tavalyinál jóval nagyobb érdeklődés mellett, több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A szombati felvételin nagy volt nyüzsgés az MTE zuglói campusán. A megnövekedett felvételizői létszám nagyjából felét adták a balettművész előkészítőre érkező 12 évnél nem idősebb gyermekek, és kicsit több mint a felét a moderntánc és színházi tánc szakirány iránt érdeklődők, akik nem lehettek idősebbek 16 évesnél.

Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora elmondta, hogy „a tavalyinál fokozottabb érdeklődés azért is fontos, mert így nagyobb a merítés. Emellett azonban igazán örömteli volt, hogy

a felvételire érkező gyermekek között sok volt az ügyes, tehetséges fiatal, ami erős évfolyam indítását teszi lehetővé.

MTE_Balett_felvetteli_00039-1024x643-140449.jpg

Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A rektor megjegyzete, annak ellenére, hogy a felvételt nyert gyerekekkel már egy erős osztály indítható, lesz még egy felvételi kör, így azok is lehetőséget kaphatnak a bejutásra az MTE felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, akik ezúttal nem tudtak itt lenni, mert lemaradtak vagy nem értesültek a lehetőségről.

A második felvételi körre várhatóan tavasszal, április végén, május elején kerül majd sor, erről hamarosan pontosan tájékoztatja az egyetem az érdeklődőket.

MTE_Balett_felvetteli_00092-1024x684-140614.jpg

MTE_Balett_felvetteli_00092-1024x684-140614.jpg (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Az összesen kilencéves balettművészképzés a hivatásos táncművész pályára készít fel, ebből az első hat év az előkészítő, melyet három év felsőoktatási alapképzés követ, ami egyetemi BA-oklevéllel zárul. Ide elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek – és majd jelentkezhetnek a tavaszi második felvételi körre is -, akik a 2022/23-as tanévben fejezik be az általános iskola 4. osztályát és nem idősebbek 12 évesnél.

A növendékek a mindennapos (rendszeres színpadi fellépéseket is magába foglaló) szakmai gyakorlati képzéssel párhuzamosan közismereti tanulmányaikat az egyetem nyolcosztályos Nádasi Ferenc Gimnáziumában végzik. A Columbus utcai campuson igény esetén kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani és az egyetem az étkezés költségeihez is hozzá tud járulni.

MTE_Balett_felvetteli_00004-1024x684-140744.jpg

Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A moderntánc és színházi tánc szakirányra elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek, akik a 2022/2023-as tanévben fejezik be az általános iskola 8. osztályát, illetve ennek megfelelő tanulmányaikat, és nem idősebbek 16 évesnél. Ez az osztály az előkészítő évfolyamok idejére most közösen indul: BA felvételi a színházi tánc szakirányra 2024-ben, a moderntánc szakirányra 2025-ben lesz.

További részletek ide kattintva, információ pedig a [email protected] e-mail címen kérhető.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Kapcsolódó

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.
Tánc hír

Neves nemzetközi együttesek tartottak kurzusokat a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak

Életre szóló élménnyel gazdagodhattak az intézmény növendékei a közelmúltban, miután nívós finn, olasz és kubai együttesek munkájába pillanthattak bele workshopok keretében.
Tánc ajánló

Egy hét a tánc és a zene jegyében – jön a Duna Karnevál

Idén június 7. és 14. között rendezik meg Budapest leglátványosabb nemzetközi forgatagát, a Duna Karnevált. A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő kavalkád ismét különleges színfoltja lesz Budapest kulturális életének.
Tánc ajánló

A kortárs tánc sztárja, Lia Rodrigues koreográfiája látható a Trafóban

Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelőinek körében. Május 30-án és 31-én Bűvölet című előadásával zárja az idei színházi évadát a Trafó.
Tánc ajánló

Petőfi költészetét idézi meg a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Múzeum kertjében

A magyar ifjakhoz, avagy virág vagy te, hazám ifjúsága címmel Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzeneteit a Duna Művészegyüttes főszereplésével idézik meg június 7-én.