Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

2023.01.30. 15:55
Ajánlom
A tavalyinál jóval nagyobb érdeklődés mellett, több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A szombati felvételin nagy volt nyüzsgés az MTE zuglói campusán. A megnövekedett felvételizői létszám nagyjából felét adták a balettművész előkészítőre érkező 12 évnél nem idősebb gyermekek, és kicsit több mint a felét a moderntánc és színházi tánc szakirány iránt érdeklődők, akik nem lehettek idősebbek 16 évesnél.

Fodorné Molnár Márta, egyetemi tanár, az MTE rektora elmondta, hogy „a tavalyinál fokozottabb érdeklődés azért is fontos, mert így nagyobb a merítés. Emellett azonban igazán örömteli volt, hogy

a felvételire érkező gyermekek között sok volt az ügyes, tehetséges fiatal, ami erős évfolyam indítását teszi lehetővé.

MTE_Balett_felvetteli_00039-1024x643-140449.jpg

Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A rektor megjegyzete, annak ellenére, hogy a felvételt nyert gyerekekkel már egy erős osztály indítható, lesz még egy felvételi kör, így azok is lehetőséget kaphatnak a bejutásra az MTE felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, akik ezúttal nem tudtak itt lenni, mert lemaradtak vagy nem értesültek a lehetőségről.

A második felvételi körre várhatóan tavasszal, április végén, május elején kerül majd sor, erről hamarosan pontosan tájékoztatja az egyetem az érdeklődőket.

MTE_Balett_felvetteli_00092-1024x684-140614.jpg

MTE_Balett_felvetteli_00092-1024x684-140614.jpg (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Az összesen kilencéves balettművészképzés a hivatásos táncművész pályára készít fel, ebből az első hat év az előkészítő, melyet három év felsőoktatási alapképzés követ, ami egyetemi BA-oklevéllel zárul. Ide elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek – és majd jelentkezhetnek a tavaszi második felvételi körre is -, akik a 2022/23-as tanévben fejezik be az általános iskola 4. osztályát és nem idősebbek 12 évesnél.

A növendékek a mindennapos (rendszeres színpadi fellépéseket is magába foglaló) szakmai gyakorlati képzéssel párhuzamosan közismereti tanulmányaikat az egyetem nyolcosztályos Nádasi Ferenc Gimnáziumában végzik. A Columbus utcai campuson igény esetén kollégiumi elhelyezést tudunk biztosítani és az egyetem az étkezés költségeihez is hozzá tud járulni.

MTE_Balett_felvetteli_00004-1024x684-140744.jpg

Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A moderntánc és színházi tánc szakirányra elsősorban azok a lányok és fiúk jelentkezhettek, akik a 2022/2023-as tanévben fejezik be az általános iskola 8. osztályát, illetve ennek megfelelő tanulmányaikat, és nem idősebbek 16 évesnél. Ez az osztály az előkészítő évfolyamok idejére most közösen indul: BA felvételi a színházi tánc szakirányra 2024-ben, a moderntánc szakirányra 2025-ben lesz.

További részletek ide kattintva, információ pedig a [email protected] e-mail címen kérhető.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Felvételi a Magyar Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: Falcz Zsófia / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Kapcsolódó

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Tájképek – Idősebb táncművészekkel készít előadást Juhász Zsolt

A Tájképek című darabban a tánc különböző területeiről érkező, hosszú évek óta a szakmában dolgozó művészek szerepelnek. A Duna Táncműhely táncelőadását március 25-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban.   
Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.