Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

2019.02.22. 09:20
Ajánlom
A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

Az oldal közzétett például egy jelentést az Egyesült Államok 50 legnagyobb balett-társulatának vezetői fizetéseiről, nemek szerinti bontásban. Íme néhány érdekes eredmény:

  • a legnagyobb szakadék a női és férfi művészeti vezetők fizetése közt mutatkozott
  • a művészeti vezetőknek kevesebb mint egyharmada nő  
  • 2017-ben a női művészeti igazgatók fizetése így aránylott az ugyanazon pozícióban lévő férfiak fizetéséhez képest: 68 cent:egy dollár
  • A 10 legjobban kereső művészeti vezető közül csak egy volt nő 2017-ben
  • A legmagasabban fizetett férfi művészi igazgató 900.000 dollárt keresett 2017-ben, míg a legjobban fizetett női művészi vezető 325 000 dollárt vitt haza.

Az ügyvezető igazgatók esetében már biztatóbbak a számok:

  • a vizsgált hároméves periódusban, 2015 és 2017 között az ügyvezető igazgatók 43 százaléka volt nő
  • bár 2016-ban még a női ügyvezetők 90 centet kerestek a férfi kollégáik egy dollárjához képest, ez a szakadék 2017-re 98 centre csökkent
  • 2017-ben az első három legjobban fizetett ügyvezető nő volt
  • a legjobban fizetett ügyvezető is nő volt 2017-ben az 540.570 dolláros jövedelmével
  • a leginkább alulfizetett ügyvezető igazgató is nő volt: ő 32.692 dollárt vitt haza

A Joffrey Ballet jogásza, Liza Yntema által alapított Data Dance Project további genderalapú statisztikák elkészítését tervezi, azt remélve, hogy idővel ezek a kemény adatok elindítanak valamiféle változást a nemi egyenlőség útján.

A jövőben igazgatósági tagok, fesztiválszervezők, vendégelőadók és koreográfusok adatait igyekeznek megvizsgálni. Adataikat egyébként 990 kérdőív és a GuideStar nevű statisztikai oldal, valamint egy 80 kérdésből álló kérdőív alapján szerezték.

(forrás: dancemagazine.com, címlapkép: Getty Images)

Szexista lenne a balett?

Kapcsolódó

Szexista lenne a balett?

Mennyiben reprezentálja a nemek modern társadalomban elfoglalt helyét az egyik legnagyobb múltra visszatekintő táncműfaj? Manapság a nyugati világban a nők és a férfiak (közel) egyenlő státuszt foglalnak el a munkában, vezetőként, szavazóként és kenyérkeresőként is, de megjelenik-e ez az átrendeződés a balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.
Tánc lapszemle

Újabb nehézséggel kell szembenéznie a Nemzeti Táncszínháznak

A 24.hu értesülései szerint a Millenáris Parkban átadott, ötmilliárd forintból épül épülethez nem járt tulajdonjog, ezért az intézménynek most több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek.