Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

2019.02.22. 09:20
Ajánlom
A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

Az oldal közzétett például egy jelentést az Egyesült Államok 50 legnagyobb balett-társulatának vezetői fizetéseiről, nemek szerinti bontásban. Íme néhány érdekes eredmény:

  • a legnagyobb szakadék a női és férfi művészeti vezetők fizetése közt mutatkozott
  • a művészeti vezetőknek kevesebb mint egyharmada nő  
  • 2017-ben a női művészeti igazgatók fizetése így aránylott az ugyanazon pozícióban lévő férfiak fizetéséhez képest: 68 cent:egy dollár
  • A 10 legjobban kereső művészeti vezető közül csak egy volt nő 2017-ben
  • A legmagasabban fizetett férfi művészi igazgató 900.000 dollárt keresett 2017-ben, míg a legjobban fizetett női művészi vezető 325 000 dollárt vitt haza.

Az ügyvezető igazgatók esetében már biztatóbbak a számok:

  • a vizsgált hároméves periódusban, 2015 és 2017 között az ügyvezető igazgatók 43 százaléka volt nő
  • bár 2016-ban még a női ügyvezetők 90 centet kerestek a férfi kollégáik egy dollárjához képest, ez a szakadék 2017-re 98 centre csökkent
  • 2017-ben az első három legjobban fizetett ügyvezető nő volt
  • a legjobban fizetett ügyvezető is nő volt 2017-ben az 540.570 dolláros jövedelmével
  • a leginkább alulfizetett ügyvezető igazgató is nő volt: ő 32.692 dollárt vitt haza

A Joffrey Ballet jogásza, Liza Yntema által alapított Data Dance Project további genderalapú statisztikák elkészítését tervezi, azt remélve, hogy idővel ezek a kemény adatok elindítanak valamiféle változást a nemi egyenlőség útján.

A jövőben igazgatósági tagok, fesztiválszervezők, vendégelőadók és koreográfusok adatait igyekeznek megvizsgálni. Adataikat egyébként 990 kérdőív és a GuideStar nevű statisztikai oldal, valamint egy 80 kérdésből álló kérdőív alapján szerezték.

(forrás: dancemagazine.com, címlapkép: Getty Images)

Szexista lenne a balett?

Kapcsolódó

Szexista lenne a balett?

Mennyiben reprezentálja a nemek modern társadalomban elfoglalt helyét az egyik legnagyobb múltra visszatekintő táncműfaj? Manapság a nyugati világban a nők és a férfiak (közel) egyenlő státuszt foglalnak el a munkában, vezetőként, szavazóként és kenyérkeresőként is, de megjelenik-e ez az átrendeződés a balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.