Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

2019.02.22. 09:20
Ajánlom
A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

Az oldal közzétett például egy jelentést az Egyesült Államok 50 legnagyobb balett-társulatának vezetői fizetéseiről, nemek szerinti bontásban. Íme néhány érdekes eredmény:

  • a legnagyobb szakadék a női és férfi művészeti vezetők fizetése közt mutatkozott
  • a művészeti vezetőknek kevesebb mint egyharmada nő  
  • 2017-ben a női művészeti igazgatók fizetése így aránylott az ugyanazon pozícióban lévő férfiak fizetéséhez képest: 68 cent:egy dollár
  • A 10 legjobban kereső művészeti vezető közül csak egy volt nő 2017-ben
  • A legmagasabban fizetett férfi művészi igazgató 900.000 dollárt keresett 2017-ben, míg a legjobban fizetett női művészi vezető 325 000 dollárt vitt haza.

Az ügyvezető igazgatók esetében már biztatóbbak a számok:

  • a vizsgált hároméves periódusban, 2015 és 2017 között az ügyvezető igazgatók 43 százaléka volt nő
  • bár 2016-ban még a női ügyvezetők 90 centet kerestek a férfi kollégáik egy dollárjához képest, ez a szakadék 2017-re 98 centre csökkent
  • 2017-ben az első három legjobban fizetett ügyvezető nő volt
  • a legjobban fizetett ügyvezető is nő volt 2017-ben az 540.570 dolláros jövedelmével
  • a leginkább alulfizetett ügyvezető igazgató is nő volt: ő 32.692 dollárt vitt haza

A Joffrey Ballet jogásza, Liza Yntema által alapított Data Dance Project további genderalapú statisztikák elkészítését tervezi, azt remélve, hogy idővel ezek a kemény adatok elindítanak valamiféle változást a nemi egyenlőség útján.

A jövőben igazgatósági tagok, fesztiválszervezők, vendégelőadók és koreográfusok adatait igyekeznek megvizsgálni. Adataikat egyébként 990 kérdőív és a GuideStar nevű statisztikai oldal, valamint egy 80 kérdésből álló kérdőív alapján szerezték.

(forrás: dancemagazine.com, címlapkép: Getty Images)

Szexista lenne a balett?

Kapcsolódó

Szexista lenne a balett?

Mennyiben reprezentálja a nemek modern társadalomban elfoglalt helyét az egyik legnagyobb múltra visszatekintő táncműfaj? Manapság a nyugati világban a nők és a férfiak (közel) egyenlő státuszt foglalnak el a munkában, vezetőként, szavazóként és kenyérkeresőként is, de megjelenik-e ez az átrendeződés a balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.