Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

2019.02.22. 09:20
Ajánlom
A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.

Az oldal közzétett például egy jelentést az Egyesült Államok 50 legnagyobb balett-társulatának vezetői fizetéseiről, nemek szerinti bontásban. Íme néhány érdekes eredmény:

  • a legnagyobb szakadék a női és férfi művészeti vezetők fizetése közt mutatkozott
  • a művészeti vezetőknek kevesebb mint egyharmada nő  
  • 2017-ben a női művészeti igazgatók fizetése így aránylott az ugyanazon pozícióban lévő férfiak fizetéséhez képest: 68 cent:egy dollár
  • A 10 legjobban kereső művészeti vezető közül csak egy volt nő 2017-ben
  • A legmagasabban fizetett férfi művészi igazgató 900.000 dollárt keresett 2017-ben, míg a legjobban fizetett női művészi vezető 325 000 dollárt vitt haza.

Az ügyvezető igazgatók esetében már biztatóbbak a számok:

  • a vizsgált hároméves periódusban, 2015 és 2017 között az ügyvezető igazgatók 43 százaléka volt nő
  • bár 2016-ban még a női ügyvezetők 90 centet kerestek a férfi kollégáik egy dollárjához képest, ez a szakadék 2017-re 98 centre csökkent
  • 2017-ben az első három legjobban fizetett ügyvezető nő volt
  • a legjobban fizetett ügyvezető is nő volt 2017-ben az 540.570 dolláros jövedelmével
  • a leginkább alulfizetett ügyvezető igazgató is nő volt: ő 32.692 dollárt vitt haza

A Joffrey Ballet jogásza, Liza Yntema által alapított Data Dance Project további genderalapú statisztikák elkészítését tervezi, azt remélve, hogy idővel ezek a kemény adatok elindítanak valamiféle változást a nemi egyenlőség útján.

A jövőben igazgatósági tagok, fesztiválszervezők, vendégelőadók és koreográfusok adatait igyekeznek megvizsgálni. Adataikat egyébként 990 kérdőív és a GuideStar nevű statisztikai oldal, valamint egy 80 kérdésből álló kérdőív alapján szerezték.

(forrás: dancemagazine.com, címlapkép: Getty Images)

Szexista lenne a balett?

Kapcsolódó

Szexista lenne a balett?

Mennyiben reprezentálja a nemek modern társadalomban elfoglalt helyét az egyik legnagyobb múltra visszatekintő táncműfaj? Manapság a nyugati világban a nők és a férfiak (közel) egyenlő státuszt foglalnak el a munkában, vezetőként, szavazóként és kenyérkeresőként is, de megjelenik-e ez az átrendeződés a balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Miért nincsenek női duettek a klasszikus balettban?

Erre kérdezett rá a Royal Ballet két balerinája, Beatriz Stix-Brunell és Yasmine Naghdi, és hogy megtörjék a trendet, azonnal el is táncolták a harmadik társuk, Kristen McNally által koreografált pas de deux-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kiemelkedő életművek és emberi teljesítmények – Átadták az Cziffra Fesztivál díjait

Idén rekordszámú pályázat érkezett. A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni; a döntést végül a jelölési időszak lezárultával az öttagú szakmai zsűri hozta meg.
Színház

„Minden téren jönnek előre a nők” – Interjú Péterfy Borival

Az Átrium új bemutatója, a Mefisztó Klaus Mann Mephistójának szabad átirata a kortárs kabaré műfajában, sok zenével és meglepetéssel. Az Urbán András rendezte előadásban Péterfy Bori a többi színészhez hasonlóan sokféle karaktert villant fel.
Klasszikus

Világsztárok a Müpában: klasszikusok és ősbemutatók az új évadban

Türelemre, alázatra és rugalmasságra tanított az előző időszak – idézte fel az elmúlt másfél évet Káel Csaba vezérigazgató a Müpa évadnyitó sajtótájékoztatóján, emlékeztetve rá, hogy ez a nyitás most többet és mást jelent mindenki számára. A következő szezon a megújulás jegyében telik: a visszatérő közönségkedvencek mellett számos új program érkezik az intézménybe, a magyar sztárok mellett pedig a nemzetközi művészvilág kiemelkedő alkotói is képviseltetik majd magukat a koncerttermekben.
Vizuál

Évtizedes elfeledettség után először látható Péli Tamás monumentális pannója

A Születés című alkotás szeptember 26-ig látható a BTM Vármúzeum Barokk Csarnokában. A páratlan jelentőségű, de hányattatott sorsú, ez idáig a közönség elől elzárt fára festett táblakép központi motívuma a roma nép képzelt-megálmodott eredetmítosza.
Klasszikus

Barokk forgatag – Zenei időutazásra hív a 37. Régi Zenei Napok

Minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok Vácon és Gödöllőn július 3. és 10. között. A műsorban különleges zenei csemegék is helyet kaptak, a professzorok között érkezik Malcolm Bilson és Simon Standage.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc hír

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.
Tánc ajánló

Tánc-cirkuszi kavalkád, élőzenével kísérve

Június 5-én debütál a Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója a RAMAZURI. Duda Éva Társulat ezzel az előadással elemelkedik a hagyományos táncszínházi formáktól és egy látványos, élőzenével kísért, valamint akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi előadást tűz színpadra.
Tánc hír

"Gyűrjed a szoknya / csapjad a csizma ráncát"

A Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiváljának döntőjét június 4. és 6. között rendezik meg Szarvason. A rangos verseny regionális fordulóin közel ezer gyermek mérette meg magát három korcsoportban, és a válogatókon eltáncolt több mint 460 produkció közül, a zsűri végül 71-et választott ki.
Tánc ajánló

Róna Viktor és Orosz Adél - Ritka pillanatok a magyar balett aranykorából

Folytatódik a Percről-percre Róna Viktorral tánctörténeti sorozat ezúttal Orosz Adél művészetének felidézésével az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet youtube csatornáján. Május 31-én a Kincsvadászat videósorozat Lakatos Gabriella balettművész pályáját idézi fel.