Tánc

Indiai kathak tánccsoport turnézik hazánkban

2012.08.17. 08:09
Ajánlom
Hat, egy-egy természeti erőt képviselő védikus istennőt mutat be Sharmistha Mukherjee világhírű kathak táncosnő, az új indiai elnök lánya és csoportja A nő - Indiai istennők meséi című előadásában péntektől hétfőig négy magyar városban.

A nő című táncelőadás középpontjában hat, eddig háttérbe szorított védikus istennő áll: Adití (az anyaistennő), Vács (a beszéd istennője), Bhúmi (a földanya), Aranjáni (az erdő istennője), Rátrí (az éjszaka istennője) és Usasz (a hajnal istennője). A kathak tánc évszázados történetmesélő táncforma, eredetileg indiai templomi tánc volt, amely a mély odaadás, valamint a boldogság forrása és annak megnyilvánulása. Sarmista Mukherdzsi legújabb koreográfiája az univerzum misztikus és hatalmas női lét ereje előtt tiszteleg. Az egyik legkorábbi ismert indiai irodalmi alkotásban a Rig Védában (i.e. 1700-1100) már vannak utalások különböző istennőkre. 

Sarmista Mukherdzsi India egyik legismertebb kathak táncosa. Családja elkötelezett a művészet és a politika iránt. Édesanyja, Szúvra Mukherdzsi híres énekesnő, édesapját, Pranáb Mukherdzsi pedig júliusban választották meg India elnökévé. A művésznő stílusát a természetesség, a spontaneitás és a féktelen életöröm jellemzi. Szenvedélyes koreográfus, aki sok darabot alkotott és mutatott be Indiában valamint a világ több országában. Jellemző munkásságára, hogy mindig próbál a hagyományos kathak stílus határain túlnyúlni. A Johann Sebastian Bach klasszikus zenéjére alkotott koreográfiáját óriási siker kísérte Európában. Kísérletező előadásain gyakran használja a multimédia eszközeit. A bemutatót augusztus 17-én a kaposvári Nyári Egyetemen, 18-án Százhalombattán a Summerfesten, Budapesten pedig 19-én a Mesterségek Ünnepén, végül a debreceni Virágkarneválon 20-án láthatja a magyar közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.