Tánc

Ingyenesen lesz látható a Recirquel New Yorkot is meghódító előadása

2021.03.26. 09:05
Ajánlom
A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten virtuális színpadán mutatják be március 26-án a Recirquel Társulat Non Solus című produkcióját.

A cirkuszművészetet tánccal ötvöző előadás, amely egy trilógia első darabjaként került színre 2015-ben, két ember egymásra találásának történetét meséli el, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és elmúlás között barangolnak a képzelet világában.

photo-Roland_POZSONYI_non_solus_1280px_0163-122635.jpg

Jelenet a Non Solusból (Fotó/Forrás: Pozsonyi Roland / Recirquel)

A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció a testek kifejező erejét mesterfokon használva avat be a „cirque danse” műfajába, miközben arra keresi a választ, hogy hogyan keletkezett az élet, hogyan élhető, és milyen kapcsolatban áll egymással test és lélek.

A Non Solus Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása Bach elektronikus zenével kombinált műremekeire,

melyet a Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamok tesznek teljessé, és emelik a produkciót hangzásában is igazán misztikus síkra.

A Non Solus nemcsak Magyarországon ért el szép sikereket, 2019-ben a New York-i közönséget is elvarázsolta a kortárs alkotások fellegvárának tartott Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális központban. Az előadásról a The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett, kiemelve, hogy a produkció „nem cirkuszművészet, hanem sokkal inkább balett a levegőben.”

A most látható online előadást a Müpa rögzítette, és a Festspielhaus St. Pölten oldalán március 26. 8 órától április 2. 8 óráig bárki számára ingyenesen megtekinthető.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Pozsonyi Roland / Recirquel)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.