Tánc

Ingyenesen lesz látható a Recirquel New Yorkot is meghódító előadása

2021.03.26. 09:05
Ajánlom
A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten virtuális színpadán mutatják be március 26-án a Recirquel Társulat Non Solus című produkcióját.

A cirkuszművészetet tánccal ötvöző előadás, amely egy trilógia első darabjaként került színre 2015-ben, két ember egymásra találásának történetét meséli el, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és elmúlás között barangolnak a képzelet világában.

photo-Roland_POZSONYI_non_solus_1280px_0163-122635.jpg

Jelenet a Non Solusból (Fotó/Forrás: Pozsonyi Roland / Recirquel)

A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció a testek kifejező erejét mesterfokon használva avat be a „cirque danse” műfajába, miközben arra keresi a választ, hogy hogyan keletkezett az élet, hogyan élhető, és milyen kapcsolatban áll egymással test és lélek.

A Non Solus Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása Bach elektronikus zenével kombinált műremekeire,

melyet a Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamok tesznek teljessé, és emelik a produkciót hangzásában is igazán misztikus síkra.

A Non Solus nemcsak Magyarországon ért el szép sikereket, 2019-ben a New York-i közönséget is elvarázsolta a kortárs alkotások fellegvárának tartott Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális központban. Az előadásról a The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett, kiemelve, hogy a produkció „nem cirkuszművészet, hanem sokkal inkább balett a levegőben.”

A most látható online előadást a Müpa rögzítette, és a Festspielhaus St. Pölten oldalán március 26. 8 órától április 2. 8 óráig bárki számára ingyenesen megtekinthető.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Pozsonyi Roland / Recirquel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Néptáncegyüttesek látványos produkciói a 28. Duna Karneválon

Nemzetközi és hazai táncegyüttesek fellépésével rendezik meg a 28. Duna Karnevált június 9-16-ig Budapesten. A fesztiválon fellép többek között a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes és a Romengo.
Tánc ajánló

A balettvilág sztárjai lépnek fel a Magyar Állami Operaházban

Jacopo Tissi és Alejandro Virelles is bemutatkozik a Magyar Nemzeti Balett művészeivel 2023. május 27-én a VII. Nagy Iván Nemzetközi Balettgálán a Magyar Állami Operaházban.
Tánc hír

Lám, a tánc tényleg mindenkié – átadták a Lábán Rudolf-díjat a legjobb innovatív kortárstánc előadásoknak

Idén a független szakmai grémium Hód Adrienn vegyes képességű előadókkal létrehozott, nemzetközi koprodukcióban készült Harmonia című darabját, és Szeri Viktor fatigue című szólóját ítélte a szcéna legjobbjainak. Az elismerést május 10-én, este adták át a Trafóban.
Tánc ajánló

Hangmeditációtól a különféle testeken át a hajléktalanságig – Idén is különleges élményeket kínál a PLACCC Dance

Immár harmadik alkalommal jelentkezik a PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, amit idén két különleges, „sétálós” projekt vezet be. A köztérre és az alkotói innovációra fókuszáló rendezvény ez alkalommal a tér és a test kapcsolatát vizsgálja.
Tánc hír

Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Először mutatkozott be Budapesten a Párizsban és Barcelonában már évek óta hagyományosan megrendezésre kerülő Grand Audition. A „válogatóra” Európa számos országából érkeztek fiatal baletthallgatók, hogy neves szakemberek előtt adjanak számot tudásukról.