Tánc

Instant online tánctudás

2012.05.15. 10:17
Ajánlom
Avagy hogyan tanuljunk meg gyorsan az internetről táncolni? Az alábbi VIDEÓk nemcsak tippeket adnak, hogy melyik műfaj állhat hozzánk legközelebb, hanem lépésről lépésre mutatják meg, hogyan kell elkezdeni a balettet, néptáncot vagy épp a hip-hopot, krumpot.

A British Council filmarchívumában található Steps of the ballet című archív videó egy klasszikus balett létrehozásával foglalkozik az első lépésektől kezdve. A klasszikus balett-technika, ami az udvari táncokból alakult ki, számos nagyszerű balettmester és balett-táncos művészi és alkotó munkája által csiszolódott jelenlegi formájává. A balett gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, különféle változatait a kultúra történetének valamennyi korszakában megtaláljuk. Szűkebb értelemben véve a balett a 16. századtól kezdődően Itáliában és Franciaországban kialakult dramatizált táncot jelenti. Az 1948-ban készült filmben a legalapvetőbb pozíciókat, mozdulatokat és lépéseket mutatják be, melyet a híres ausztrál táncos-koreográfus Robert Helpmann magyaráz el részletesen. A videó második felében a korábban megismert technikákat láthatjuk gyakorlatban megvalósulni egy balettelőadás keretében.

A klasszikus táncoktól erősen eltérő mozgású és gondolkodású hip-hop táncstílus(ok)hoz kapcsolódóan is végtelen számú oktatóvideót találhatunk a különböző videómegosztókon. A hip-hop elsősorban egy szubkultúra, mivel saját zenei stílusa van, ami az MCing/emszízés (ütemre szövegelés), rappelés és a DJing/Scratch (lemez-karcolás), van saját tánckultúrája is, ami a break, rajz/festői stílusa a graffiti, valamint rengeteg sport, ami még hozzá köthető, pl a kosárlabda és a streetball. A hip-hop alkotások témája, hangulata, a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták. A Bronxból indult hip-hop elsajátításához a kezdőtől a haladón át a legprofibb utcai táncmozgásig minden a rendelkezésünkre áll, ha mi is olyan mozgáskultúrával szeretnénk rendelkezni, mint a külföldi zenecsatornákon látható sztárok táncosai.

A manapság annyira népszerű "krumping" táncstílus alapjait is elsajátíthatjuk az internetről akár magyar, akár amerikai "őshonos" oktatók videóin keresztül. A krumping egy városi, afroamerikai street dance forma, ami Közép- és Dél Los Angeles utcáiról indult kb. 2001-2002 körül. Szabadság, beszédesség és igazán energetikus mozdulatok jellemzik. A hip hop tánckultúra mellett jelentős részét teszik ki más technikák, mint például: break, lockin, popping és freestyle. Ez a táncstílus egyfajta feszültség, agresszió és frusztráció békés, erőszakmentes úton történő levezetéseként alakult ki. Az erőszakos gengszter tevékenység általános és megszokott volt Közép- és Dél Los Angelesben, így a krumping az ellenállásban fejlődött ki, ezért olyan, mint az utcai erőszak.

A krumping Tight Eyez, Big Mijo és J-Smoove nevéhez köthető, habár a krumperek egy rokon táncformát, a clowing-ot szintén elfogadják, mint eredetük egy kiindulási pontját. A clowing egy másik formája a hip hop-nak, amit 'Tommy a Bohóc' (Thomas Johnson) talált ki 1992-ben. A kettő a forma és az eredet által összefügg, megosztva ugyanazt az alapsebességet és egy hasonló mozgásmintát, ami magában foglalja a gyors ritmusú fel és le mozgást, kar-lengetést, kar-dobást, fogásokat, dobbantásokat és siklásokat valamint a gerinc szaggatott megfeszítését és a mellkas kitolása, közismertebb nevén „mellkas dobás". Ahogy mások ezen a területen felvették a clowing mozgást, a stílus átment valami őrültebbe és hevesebbe. Johnson kitalálta, hogy magasabb célt ad a táncstílusnak, amit alkotott. Megnyitotta a Tommy a Bohóc Akadémiát, egy társalgót, ahol a gyerekek tudtak tanulni és táncolni iskola után és megalkotta a 'battlezone' tánc ötletét, előtérbe helyezve egy táncversenyt, amely gyakran „krumpers vs clowns"-ként volt meghirdetve.

Azoknak a táncolni vágyó érdeklődőknek, akiket nem annyira a modern táncok, mint inkább a hazai néptánc alapjai mozgatnak meg, azoknak a Bihari János Táncegyüttes kínál nyártól online tanulási lehetsőéget. A Bihari János Művészeti Iskola 2011. szeptemberében kezdte el Néptánc a közösség formálás és a kultúra ápolás eszköze című projektjének megvalósítását, melynek keretében oktatói néptáncra és néprajzi ismeretekre tanítanak VII. kerületi és szentendrei iskolásokat és óvodásokat. Az oktatósorozat készítésével a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára könnyebbé válik a gyerekek néptáncra való tanítása az ország bármely területén. A projekt részeként Budapest VII. kerületében a Baross Gábor Általános Iskolában, az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola két székhelyén és a Bóbita óvodában, valamint a szentendrei Izbégi Általános Iskolában indítottak néptánc szakkört, ahol képzett oktatók tanítják kultúránkat az érdeklődő gyerekeknek. A néptánc oktatás mellett elméleti órákon jeles napjainkról, szokásainkról, viseleteinkről, s zenénkről is ismereteket szerezhetnek a szakkör látogatói. A programban résztvevő iskolák pedagógusai számára módszertani gyakorlati oktatás folyik félévente 4 alkalommal, hogy a későbbiekben könnyebben tudják tovább vinni a néptánc szakkört. A projekt keretében a táncok tanításáról videó filmek készülnek, melyek felkerülnek a projekt önálló honlapjára (www.folkpart.hu) kerülnek fel 2012. júniusában. Az itt megtalálható felvételek bárki számára elérhetőek lesznek, segédanyagként használhatóak pedagógusok, néptánc oktatók számára. A sorozat olyan pedagógusoknak szól, akik többet szeretnének megtudni a Kárpát-medence táncairól, illetve azok oktatásának tematikájáról. Az órákat elismert néptánc pedagógusok (Appelshoffer János, Végső Miklós, Lengyel Szabolcs) tartják, élő zenei kísérettel. Az oktató DVD-k módszertani anyagokból és óravázlatokból állnak. A módszertani anyagok 45 percesek és többek között a rábaközi, sárközi, Dél-alföldi, szatmári, szilágysági, mezőségi, széki néptáncok rejtelmeibe vezetnek be minket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.