Tánc

Instant online tánctudás

2012.05.15. 10:17
Ajánlom
Avagy hogyan tanuljunk meg gyorsan az internetről táncolni? Az alábbi VIDEÓk nemcsak tippeket adnak, hogy melyik műfaj állhat hozzánk legközelebb, hanem lépésről lépésre mutatják meg, hogyan kell elkezdeni a balettet, néptáncot vagy épp a hip-hopot, krumpot.

A British Council filmarchívumában található Steps of the ballet című archív videó egy klasszikus balett létrehozásával foglalkozik az első lépésektől kezdve. A klasszikus balett-technika, ami az udvari táncokból alakult ki, számos nagyszerű balettmester és balett-táncos művészi és alkotó munkája által csiszolódott jelenlegi formájává. A balett gyökerei az ókorba nyúlnak vissza, különféle változatait a kultúra történetének valamennyi korszakában megtaláljuk. Szűkebb értelemben véve a balett a 16. századtól kezdődően Itáliában és Franciaországban kialakult dramatizált táncot jelenti. Az 1948-ban készült filmben a legalapvetőbb pozíciókat, mozdulatokat és lépéseket mutatják be, melyet a híres ausztrál táncos-koreográfus Robert Helpmann magyaráz el részletesen. A videó második felében a korábban megismert technikákat láthatjuk gyakorlatban megvalósulni egy balettelőadás keretében.

A klasszikus táncoktól erősen eltérő mozgású és gondolkodású hip-hop táncstílus(ok)hoz kapcsolódóan is végtelen számú oktatóvideót találhatunk a különböző videómegosztókon. A hip-hop elsősorban egy szubkultúra, mivel saját zenei stílusa van, ami az MCing/emszízés (ütemre szövegelés), rappelés és a DJing/Scratch (lemez-karcolás), van saját tánckultúrája is, ami a break, rajz/festői stílusa a graffiti, valamint rengeteg sport, ami még hozzá köthető, pl a kosárlabda és a streetball. A hip-hop alkotások témája, hangulata, a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták. A Bronxból indult hip-hop elsajátításához a kezdőtől a haladón át a legprofibb utcai táncmozgásig minden a rendelkezésünkre áll, ha mi is olyan mozgáskultúrával szeretnénk rendelkezni, mint a külföldi zenecsatornákon látható sztárok táncosai.

A manapság annyira népszerű "krumping" táncstílus alapjait is elsajátíthatjuk az internetről akár magyar, akár amerikai "őshonos" oktatók videóin keresztül. A krumping egy városi, afroamerikai street dance forma, ami Közép- és Dél Los Angeles utcáiról indult kb. 2001-2002 körül. Szabadság, beszédesség és igazán energetikus mozdulatok jellemzik. A hip hop tánckultúra mellett jelentős részét teszik ki más technikák, mint például: break, lockin, popping és freestyle. Ez a táncstílus egyfajta feszültség, agresszió és frusztráció békés, erőszakmentes úton történő levezetéseként alakult ki. Az erőszakos gengszter tevékenység általános és megszokott volt Közép- és Dél Los Angelesben, így a krumping az ellenállásban fejlődött ki, ezért olyan, mint az utcai erőszak.

A krumping Tight Eyez, Big Mijo és J-Smoove nevéhez köthető, habár a krumperek egy rokon táncformát, a clowing-ot szintén elfogadják, mint eredetük egy kiindulási pontját. A clowing egy másik formája a hip hop-nak, amit 'Tommy a Bohóc' (Thomas Johnson) talált ki 1992-ben. A kettő a forma és az eredet által összefügg, megosztva ugyanazt az alapsebességet és egy hasonló mozgásmintát, ami magában foglalja a gyors ritmusú fel és le mozgást, kar-lengetést, kar-dobást, fogásokat, dobbantásokat és siklásokat valamint a gerinc szaggatott megfeszítését és a mellkas kitolása, közismertebb nevén „mellkas dobás". Ahogy mások ezen a területen felvették a clowing mozgást, a stílus átment valami őrültebbe és hevesebbe. Johnson kitalálta, hogy magasabb célt ad a táncstílusnak, amit alkotott. Megnyitotta a Tommy a Bohóc Akadémiát, egy társalgót, ahol a gyerekek tudtak tanulni és táncolni iskola után és megalkotta a 'battlezone' tánc ötletét, előtérbe helyezve egy táncversenyt, amely gyakran „krumpers vs clowns"-ként volt meghirdetve.

Azoknak a táncolni vágyó érdeklődőknek, akiket nem annyira a modern táncok, mint inkább a hazai néptánc alapjai mozgatnak meg, azoknak a Bihari János Táncegyüttes kínál nyártól online tanulási lehetsőéget. A Bihari János Művészeti Iskola 2011. szeptemberében kezdte el Néptánc a közösség formálás és a kultúra ápolás eszköze című projektjének megvalósítását, melynek keretében oktatói néptáncra és néprajzi ismeretekre tanítanak VII. kerületi és szentendrei iskolásokat és óvodásokat. Az oktatósorozat készítésével a néptánc iránt érdeklődő pedagógusok számára könnyebbé válik a gyerekek néptáncra való tanítása az ország bármely területén. A projekt részeként Budapest VII. kerületében a Baross Gábor Általános Iskolában, az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola két székhelyén és a Bóbita óvodában, valamint a szentendrei Izbégi Általános Iskolában indítottak néptánc szakkört, ahol képzett oktatók tanítják kultúránkat az érdeklődő gyerekeknek. A néptánc oktatás mellett elméleti órákon jeles napjainkról, szokásainkról, viseleteinkről, s zenénkről is ismereteket szerezhetnek a szakkör látogatói. A programban résztvevő iskolák pedagógusai számára módszertani gyakorlati oktatás folyik félévente 4 alkalommal, hogy a későbbiekben könnyebben tudják tovább vinni a néptánc szakkört. A projekt keretében a táncok tanításáról videó filmek készülnek, melyek felkerülnek a projekt önálló honlapjára (www.folkpart.hu) kerülnek fel 2012. júniusában. Az itt megtalálható felvételek bárki számára elérhetőek lesznek, segédanyagként használhatóak pedagógusok, néptánc oktatók számára. A sorozat olyan pedagógusoknak szól, akik többet szeretnének megtudni a Kárpát-medence táncairól, illetve azok oktatásának tematikájáról. Az órákat elismert néptánc pedagógusok (Appelshoffer János, Végső Miklós, Lengyel Szabolcs) tartják, élő zenei kísérettel. Az oktató DVD-k módszertani anyagokból és óravázlatokból állnak. A módszertani anyagok 45 percesek és többek között a rábaközi, sárközi, Dél-alföldi, szatmári, szilágysági, mezőségi, széki néptáncok rejtelmeibe vezetnek be minket.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.