Tánc

Ismerje meg Paul Taylort!

2011.07.27. 13:31
Ajánlom
A koreográfus munkásságát és magánéletét is megismerhetik az érdeklődők az online archívum segítségével.

A Taylor Alapítvány 1992-ben kezdte el az archívum felépítését. Ennek legutóbbi lépcsőjeként egy közel hetvenezer dolláros támogatás segítségével tette lehetővé, hogy a marketinget, a pénzügyet, a pr-t és természetesen a produkciókat érintő feljegyzések, iratok, valamint Paul Taylor magánlevelei és West Village-i otthonából származó tárgyai között kutassanak a táncrajongók és a szakemberek.

Paul Taylor 1930. július 29-én született, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó élő alakja. Az 1950-es években Martha Graham a tánc rosszfiújának nevezte. A hatvanas években azzal borzolta a kedélyeket, hogy kétszáz évvel korábbi zenére készített modern koreográfiákat, a hetvenes években a korszellemnek megfelelően a férfi-nő kapcsolatra és a szexualitásra helyezte a hangsúlyt munkáiban, a következő évtizedben megjelent munkáiban a házasságon belüli erőszak és a férfiak közti intimitás - különösen háborúk idején, a hadseregben -, a kilencvenes években a bigott vallásosság és a hipokriták elleni érzéseit fejezte ki, az új évezredben pedig az amerikai imperializmus, a feministák és a halál kerültek alkotói céltáblája keresztjébe. Ezidáig több mint 130 koreográfiát készített, munkáit a Paul Taylor Dance Company, a kamaradarabokat a Taylor 2 nevű társulat és a világ nagy együttesei tartják repertoáron.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.