Tánc

Ismét Veszprémre figyel a táncvilág

2021.08.12. 12:45
Ajánlom
Huszonharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 31. és szeptember 5. között a TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozót Veszprémben, amely Krámer György és Vándorfi László kezdeményezésére jött létre, idén pedig megújult koncepcióval, ám mégis szorosan illeszkedve a hagyományokhoz várja az érdeklődőket.

A fesztivál már a kezdetektől fogva összművészetiségre törekszik, így kortárs táncelőadásaihoz rendszeresen kapcsolódnak fotó-, film-, képző-, zeneművészeti, valamint irodalmi alkotások is. Az Európa Kulturális Főváros rang elnyerése pedig új lehetőségeket is hozott, így a szervezők bíznak benne, hogy minél szélesebb körű nemzetközi kapcsolatrendszert tudnak kiépíteni a következő években.

A fesztiválhoz a több mint két évtized alatt számos elismert alkotó csatlakozott, többek között Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező, aki 2020 decemberétől művészeti vezetőként segíti a munkát.

Az idei fesztiválon a hazai kortárs tánc legjelentősebb képviselői lépnek fel, Veszprémbe érkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat és Fehér Ferenc, de bemutatkozási lehetőséget kapnak az új generáció képviselői – részben az Imre Zoltán Program díjazott alkotói – is.

Nem maradhatnak ki a programból a nemzetközileg is elismert fiatal együttesek sem, a Hodworks, a Gangaray Dance Company, a Góbi Rita Társulat és a Willany Leó Improvizációs Táncszínház.

Új kezdeményezésként a veszprémi Aréna küzdőterén találkozik a kortárs tánc és a cirkuszművészet egy látványos, minden korosztályt megszólító produkcióban.

A fesztivált egy egyhetes workshop vezeti fel augusztus 23. és 31. között, ÉLJ – Értem, Látom, Jelzem címmel. A gesztusnyelv alapú nonverbális kommunikációs foglalkozásokat a Pannon Várszínház társulatának tagjai tartják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A fesztivál részletes programja az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép forrása: Pannon Várszínház

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.
Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.