Tánc

Ismét Veszprémre figyel a táncvilág

2021.08.12. 12:45
Ajánlom
Huszonharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 31. és szeptember 5. között a TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozót Veszprémben, amely Krámer György és Vándorfi László kezdeményezésére jött létre, idén pedig megújult koncepcióval, ám mégis szorosan illeszkedve a hagyományokhoz várja az érdeklődőket.

A fesztivál már a kezdetektől fogva összművészetiségre törekszik, így kortárs táncelőadásaihoz rendszeresen kapcsolódnak fotó-, film-, képző-, zeneművészeti, valamint irodalmi alkotások is. Az Európa Kulturális Főváros rang elnyerése pedig új lehetőségeket is hozott, így a szervezők bíznak benne, hogy minél szélesebb körű nemzetközi kapcsolatrendszert tudnak kiépíteni a következő években.

A fesztiválhoz a több mint két évtized alatt számos elismert alkotó csatlakozott, többek között Horváth Csaba táncos, koreográfus, rendező, aki 2020 decemberétől művészeti vezetőként segíti a munkát.

Az idei fesztiválon a hazai kortárs tánc legjelentősebb képviselői lépnek fel, Veszprémbe érkezik a Szegedi Kortárs Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Frenák Pál Társulat, a Duda Éva Társulat és Fehér Ferenc, de bemutatkozási lehetőséget kapnak az új generáció képviselői – részben az Imre Zoltán Program díjazott alkotói – is.

Nem maradhatnak ki a programból a nemzetközileg is elismert fiatal együttesek sem, a Hodworks, a Gangaray Dance Company, a Góbi Rita Társulat és a Willany Leó Improvizációs Táncszínház.

Új kezdeményezésként a veszprémi Aréna küzdőterén találkozik a kortárs tánc és a cirkuszművészet egy látványos, minden korosztályt megszólító produkcióban.

A fesztivált egy egyhetes workshop vezeti fel augusztus 23. és 31. között, ÉLJ – Értem, Látom, Jelzem címmel. A gesztusnyelv alapú nonverbális kommunikációs foglalkozásokat a Pannon Várszínház társulatának tagjai tartják gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A fesztivál részletes programja az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép forrása: Pannon Várszínház

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.