Tánc

Janács Eveliné a Gela Lajos-emlékplakett

2012.03.17. 13:55
Ajánlom
Janács Evelin táncművész, táncpedagógus kapta idén a Gela Lajos-emlékplakettet, a Magyar Állami Operaház művészeti ügykezelésében dolgozók elismerésére szolgáló díjat.

Az évente odaítélendő Gela-plakettet 2010-ben adták át először az operaházban. A díjazott, akinek személyéről négytagú zsűri dönt, a játékmesterek, balettmesterek, rendező- vagy balettasszisztensek, ügyelők és súgók közül kerülhet ki. Medveczky Ádám karmester, a díjat odaítélő testület elnöke kiemelte: könnyen és gyorsan döntött a kuratórium. Felidézte, hogy immár harmadik alkalommal ítélték oda a Gela Lajos-emlékplakettet, amellyel az alapítvány egyik célja ébren tartani azon "láthatatlan hősök" emlékezetét, akiknek a plakátokon nem szerepel a nevük, de rangosabb helyen a próbacédulán olvasható. "Ők viszik előbbre az előadásokat" - hangsúlyozta. A Gela-plakettel a névadóra, az Erkel Színház 2009-ben elhunyt, közszeretetnek örvendő egykori ügyelőjére is emlékeznek. Az érmét a nyugalmazott főügyelő, Krasznai János készítette. 

Az idei díjazottat méltatva Medveczky Ádám hozzátette: több alkalommal is dolgoztak együtt Janács Evelinnel, a táncosnő munkájában a szépség poézisa ragadta meg.  Solymosi Tamás megbízott balettigazgató növendékként ismerkedett meg Janács Evelinnel, akire - mint fogalmazott - ma is bármikor számíthat balettmesterként, és aki sosem kifogásokat, mindig a megoldást keresi.

Janács Evelin 1969-ben végzett az Állami Balett Intézetben. A diploma megszerzése után az Operaház szerződtette, majd a Flamand Nemzeti Balettnél dolgozott.  "Táncoltam spiccen, mezítláb, karaktercipőben, sőt még macskaként is a Madách Színházban több mint hatszáz előadást" - mondta magáról az ünnepelt. Huszonöt évi aktív táncolás után, Szakály György kérte fel, tanítsa az operai repertoárt a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeinek - ma is ez a fő feladata, bár Seregi László Rómeó és Júliájában Dadaként még színpadra lép.

    

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.