Tánc

Januári Tünetek

2010.01.12. 12:21
Ajánlom
1 zenész, 2 nő, 5 csatorna és még több program - így indul 2010 a Tünet Együttesnél.

A Tünet Együttes decemberben elindította középiskolásoknak szóló programját, melynek keretében a társulat tagjai interaktív és szórakoztató formában ismertetik meg a diákokat a kortárs tánc alapmozdulataival  és -kérdéseivel. A program magánszemélyek és -vállalatok segítségével, a Summa Artium Mecénás Napi árverésén elnyert támogatásokból valósul meg. A Kortárstánc-iskola című középiskolai beavató-program célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a középiskolás korosztállyal interaktív és szórakoztató formában. A beavató-program három részből tevődik össze: A beavató foglalkozás keretében Tünet Együttes tagjai, Vadas Tamara, Szász Dániel és Peer Krisztián dramaturg interaktív formában adnak ízelítőt egy testnevelés óra keretén belül, a diákoknak a kortárs tánc alapmozdulataiból és -gyakorlataiból. Ezt követően kötetlen beszélgetésre invitálják a diákokat, ahol frissen szerzett élményeikről és tapasztalataikról beszélgethetnek a társulat tagjaival. A program második és harmadik részében a diákok ellátogatnak egy Tünet-előadásra majd ezt követően az alkotók beszélgetnek a diákokkal a látottakról, és körüljárják az adott előadás szemszögéből is a kortárs tánc és színház kérdéseit. (Az iskolák jelentkezését a panka@tunetegyuttes.hu e-mail címen várják.)

Január 24-25-én újra látható az együttes két ritkán játszott darabja. Az Olyan furcsa vagy ma című majdnem-szólóban az Egy Kiss Erzsi Zenéből és a Qualitonsból is ismert sokoldalú zenész, G. Szabó Hunor elektromosgitár-impróját és Vadas Tamara átváltozásait a Kiégő Izzók vetítése kíséri.  Szabó Réka újra látható a színpadon Lomtalanítás című "szinglibalettjében".  A különleges léleklomtalanítás szövege Szabó Réka és Petri Lukács Ádám közös műve.

A Tünet Együttes új darabjában - Az élet értelme - avagy időmúlatás 60 percben - nem kisebb kérdést feszeget, mint hogy mi is az élet értelme. Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy "most", addig is? Megfogalmazhatók-e válaszok, és ha igen, nem oltják-e ki ezek egymást? A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz. A darab struktúrája modellezi azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó káosznak csak a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című munkája szolgált inspirációul.

A Szabó Réka rendezésében Peer Krisztián dramaturg és a szereplők alkotói közreműködésével megszülető bő 60 percnyi időmúlatásban a Tünet Együttes korábbi előadásaiból már jól ismert előadók (Góbi Rita, Gőz István, Szabó Márta, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara) mellett ezúttal feltűnik az ex-krétakörös Bánki Gergő is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.