Tánc

Januári Tünetek

2010.01.12. 12:21
Ajánlom
1 zenész, 2 nő, 5 csatorna és még több program - így indul 2010 a Tünet Együttesnél.

A Tünet Együttes decemberben elindította középiskolásoknak szóló programját, melynek keretében a társulat tagjai interaktív és szórakoztató formában ismertetik meg a diákokat a kortárs tánc alapmozdulataival  és -kérdéseivel. A program magánszemélyek és -vállalatok segítségével, a Summa Artium Mecénás Napi árverésén elnyert támogatásokból valósul meg. A Kortárstánc-iskola című középiskolai beavató-program célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a középiskolás korosztállyal interaktív és szórakoztató formában. A beavató-program három részből tevődik össze: A beavató foglalkozás keretében Tünet Együttes tagjai, Vadas Tamara, Szász Dániel és Peer Krisztián dramaturg interaktív formában adnak ízelítőt egy testnevelés óra keretén belül, a diákoknak a kortárs tánc alapmozdulataiból és -gyakorlataiból. Ezt követően kötetlen beszélgetésre invitálják a diákokat, ahol frissen szerzett élményeikről és tapasztalataikról beszélgethetnek a társulat tagjaival. A program második és harmadik részében a diákok ellátogatnak egy Tünet-előadásra majd ezt követően az alkotók beszélgetnek a diákokkal a látottakról, és körüljárják az adott előadás szemszögéből is a kortárs tánc és színház kérdéseit. (Az iskolák jelentkezését a panka@tunetegyuttes.hu e-mail címen várják.)

Január 24-25-én újra látható az együttes két ritkán játszott darabja. Az Olyan furcsa vagy ma című majdnem-szólóban az Egy Kiss Erzsi Zenéből és a Qualitonsból is ismert sokoldalú zenész, G. Szabó Hunor elektromosgitár-impróját és Vadas Tamara átváltozásait a Kiégő Izzók vetítése kíséri.  Szabó Réka újra látható a színpadon Lomtalanítás című "szinglibalettjében".  A különleges léleklomtalanítás szövege Szabó Réka és Petri Lukács Ádám közös műve.

A Tünet Együttes új darabjában - Az élet értelme - avagy időmúlatás 60 percben - nem kisebb kérdést feszeget, mint hogy mi is az élet értelme. Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy "most", addig is? Megfogalmazhatók-e válaszok, és ha igen, nem oltják-e ki ezek egymást? A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz. A darab struktúrája modellezi azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó káosznak csak a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című munkája szolgált inspirációul.

A Szabó Réka rendezésében Peer Krisztián dramaturg és a szereplők alkotói közreműködésével megszülető bő 60 percnyi időmúlatásban a Tünet Együttes korábbi előadásaiból már jól ismert előadók (Góbi Rita, Gőz István, Szabó Márta, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara) mellett ezúttal feltűnik az ex-krétakörös Bánki Gergő is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.