Tánc

Januári Tünetek

2010.01.12. 12:21
Ajánlom
1 zenész, 2 nő, 5 csatorna és még több program - így indul 2010 a Tünet Együttesnél.

A Tünet Együttes decemberben elindította középiskolásoknak szóló programját, melynek keretében a társulat tagjai interaktív és szórakoztató formában ismertetik meg a diákokat a kortárs tánc alapmozdulataival  és -kérdéseivel. A program magánszemélyek és -vállalatok segítségével, a Summa Artium Mecénás Napi árverésén elnyert támogatásokból valósul meg. A Kortárstánc-iskola című középiskolai beavató-program célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a középiskolás korosztállyal interaktív és szórakoztató formában. A beavató-program három részből tevődik össze: A beavató foglalkozás keretében Tünet Együttes tagjai, Vadas Tamara, Szász Dániel és Peer Krisztián dramaturg interaktív formában adnak ízelítőt egy testnevelés óra keretén belül, a diákoknak a kortárs tánc alapmozdulataiból és -gyakorlataiból. Ezt követően kötetlen beszélgetésre invitálják a diákokat, ahol frissen szerzett élményeikről és tapasztalataikról beszélgethetnek a társulat tagjaival. A program második és harmadik részében a diákok ellátogatnak egy Tünet-előadásra majd ezt követően az alkotók beszélgetnek a diákokkal a látottakról, és körüljárják az adott előadás szemszögéből is a kortárs tánc és színház kérdéseit. (Az iskolák jelentkezését a panka@tunetegyuttes.hu e-mail címen várják.)

Január 24-25-én újra látható az együttes két ritkán játszott darabja. Az Olyan furcsa vagy ma című majdnem-szólóban az Egy Kiss Erzsi Zenéből és a Qualitonsból is ismert sokoldalú zenész, G. Szabó Hunor elektromosgitár-impróját és Vadas Tamara átváltozásait a Kiégő Izzók vetítése kíséri.  Szabó Réka újra látható a színpadon Lomtalanítás című "szinglibalettjében".  A különleges léleklomtalanítás szövege Szabó Réka és Petri Lukács Ádám közös műve.

A Tünet Együttes új darabjában - Az élet értelme - avagy időmúlatás 60 percben - nem kisebb kérdést feszeget, mint hogy mi is az élet értelme. Mit jelent értelmesen tölteni azt az időt, ami most múlik, meg most is, meg amíg kimondom, hogy "most", addig is? Megfogalmazhatók-e válaszok, és ha igen, nem oltják-e ki ezek egymást? A színházban, ahogy a hétköznapi életben is: ha mindent meg akarsz kapni, mindenről lemaradsz. A darab struktúrája modellezi azt a választási kényszert, amely egész életünket átszövi: a kezdet és a vég között kavargó káosznak csak a néző intenzív figyelme, valamely kiválasztott részletben való elmélyülése adhat értelmet. Az előadáshoz Bill Viola Nantes Triptych című munkája szolgált inspirációul.

A Szabó Réka rendezésében Peer Krisztián dramaturg és a szereplők alkotói közreműködésével megszülető bő 60 percnyi időmúlatásban a Tünet Együttes korábbi előadásaiból már jól ismert előadók (Góbi Rita, Gőz István, Szabó Márta, Szász Dániel, Vadas Zsófia Tamara) mellett ezúttal feltűnik az ex-krétakörös Bánki Gergő is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.
Tánc hír

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.
Tánc ZSIMÜ 2019

Két vendégkoreográfus munkájával zárja az évadot az Inversedance

Egyben a Zsidó Művészeti Napok záróeseménye is lesz a Panta Rhei című kettős ősbemutató június 2-án, a közelmúltban megnyílt Nemzeti Táncszínház nagytermében.