Tánc

„Jó érzés, hogy részese lehetek egy ilyen nagyszerű csapatnak” – Interjú Tonhaizer Tündével és Mészáros Gergővel

A József Attila Színház rendszeres nézői, ha névről nem is, de arcukról és mozgásukról egészen biztosan ismerik Tücsit és Bugeszt, vagyis Tonhaizer Tündét és Mészáros Gergőt, akik, bár más-más közegből érkeztek, összeköti őket a tánc szeretete. Az indulásról és kedvenc előadásukról is kérdeztük őket.

Hogyan lettetek a tánc rabjai?

Mészáros Gergő: Az általános iskolai tornaórák egy része kötelező táncóra volt, sváb néptáncot tanultunk, amivel rendszeresen felléptünk iskolai és kerületi rendezvényeken, néptánctalálkozókon. Nagyjából tízéves lehettem, amikor teljesen beszippantott az a zenei világ, amit az MTV-n láttam, főleg a hip-hop, és persze Michael Jackson, Prince, meg a többiek. A klipben látható koreográfiákat könnyen megtanultam, úgyhogy a szüleim beírattak egy hip-hop tánciskolába. A csapat oszlopos tagjaként néhány év alatt több száz fellépésen vettem részt, már akkor sem volt kérdés, hogy előadóművészettel szeretnék foglalkozni.

Tonhaizer Tünde: Ez a „rabság” engem is igen korán elragadott, immáron 36 éve a fogságában tart és remélem, hogy nem ereszt el jó sokáig. Végigjártam a Balettintézet rögös útjait, amely során beleivódott a testembe-lelkembe a mozdulat-érzés-kifejezés eszköztára.

Az évek során észrevettem magamon, hogy ha szomorú vagy épp vidám vagyok, akkor ezeket a felfokozott lelkiállapotokat „kitáncolom” magamból, ami megnyugvást, tisztánlátást, egyfajta flow érzést ad, és segít továbblendülni tiszta energiákba.

Emlékeztek még az első fellépésetekre?

MeszarosGergo-223203.jpg

Mészáros Gergő (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

M. G.: Sajnos nem, de egy iskolai rendezvény lehetett, hatévesen. Az első komolyabb fellépésem a PeCsában volt 1997-ben egy koncerten, de ez az emlék is már csak a benyomások szintjén létezik, hiszen több mint húsz éve történt.

T. T.: Azt hiszem, hogy az első komolyabb színpadra lépésem az Operaházban volt, a Diótörőben mint kiskatona és egér. Nagyon pici voltam, ámulatba ejtett a színpad nagysága, illata és varázsa.

Két, egymásból távol álló stílust képviseltek, milyen út vezetett a József Attila Színházig?

T. T.: Bár gyerekként balerina szerettem volna lenni, a sors mégis más utat szánt nekem. Néptánc–színpadi táncosként végeztem, és nagy szerencsémre első állomásként a Szegedi Kortárs Balettben dolgozhattam, majd szabadúszó lettem. Ezalatt az idő alatt fantasztikus koreográfusokkal dolgozhattam együtt, különböző társulatok projektjeiben vehettem részt. Ami viszont a legnagyobb büszkeségem, az az egész estés szólóestem, amit Kántor Kata koreográfussal közösen készítettünk, és Gelsomina karakterét formáltam meg benne.

M. G: A többség valószínűleg hip-hop táncosként ismerhet, anno hat évig vezettem a saját táncegyesületemet, és ekkoriban voltam tagja a hírhedt Bangerz Crewnak is. De az elmúlt években szerepeltem kortárstánc-előadásokban is, valamint az Operaháztól kezdve a József Attila Színházig mindenféle színpadi darabban megfordultam mint táncos/epizodista, forgattam rengeteg játékfilmben mint színész, táncos, dublőr és több tucat workshopot tartottam szerte az országban.

Spanyolországban kipróbáltam a „másik” oldalt is fény- és hangtechnikusként, azóta pedig úgy tekintek a színpadi háttérmunkásokra, mint az angyalaimra.

A legkülönösebb mozgásforma, amivel a mai napig foglalkozom, a törzsi fúziós hastánc, amire mindenki fel szokta húzni a szemöldökét, pedig ennek az amerikai eredetű stílusnak komoly szubkultúrája van világszerte, igaz, férfi képviselője talán fél tucat.

A kreatív energiáim zömét jelenleg a zenében élem ki, egy alternatív rockzenekar tagja vagyok, ahol több hangszeren játszom és dalokat írok, valamint egy egyedi monodráma-koncepción dolgozom, ahol egy képtelen sztoriba ágyazva ötvözném a táncot és az élőzenét. A Teátroom Lakásszínház egyik alkotójaként pedig kortárs szerzők műveire improvizálunk zenét és mozgást, ám, mint minden színház, most ez a projekt is szünetel.

TonhaizerT_FilaBalazs-223431.jpg

Tonhaizer Tünde és Fila Balázs (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Hogy fér meg ezek mellett a József Attila Színház?

T. T.: Nagyon hálás vagyok a József Attila Színháznak, a vezetőségnek, a koreográfusoknak, mert teret adnak megmutatni tudásomat. Akár az egyes előadásokon belüli kisebb szólók formájában is, melyekben kifejezhetem önmagamat, természetesen a rám szabott karakteren keresztül. Jó érzés, hogy részese lehetek egy ilyen nagyszerű csapatnak.

Végre újra tartozom valahova, ezt szabadúszóként nem élhettem át.

Imádom, hogy végre színészkedhetek is, mert nagy vágyam teljesült ezzel.

M. G.: Noha ez az első műhely, ahol huzamosabb ideje együtt dolgozunk Tücsivel, az elmúlt évtizedben jó pár színházban szerepeltünk közösen. A József Attila Színházban kiváló művészekkel, családias légkörben táncolhatok változatos előadásokban, ez az együttállás eddig még sehol nem jött létre.

Van olyan előadás, ami különösen közel áll a szívetekhez?

T. T.: Bármelyik előadásomat jó szívvel ajánlom, mert mindenki megtalálhatja közöttük a maga kedvére valót, de a személyes kedvencem az Amadeus. A próbafolyamat minden másodpercét élveztem, nagyon inspiráló volt a közös munka, szárnyalhatott a fantáziánk. A darab drámaisága, a színészek briliáns játéka, a jelmezek, díszlet, mind- mind összhangba kerültek egymással.

M. G.: Azokban az előadásokban érzem jól magam, ahol a feszes koreográfia mellett van lehetőségem improvizációra és szöveges szerepem is akad. Ez egy az egyben ráillik a 9-től 5-igre, melyet idén ősszel mutattunk be második nekifutásra, emlékezetes körülmények között. Ritkán látom azonban a teljes képet, ha én is benne vagyok az előadásban, úgyhogy mezei színházkedvelőként A király beszédét tudom ajánlani a nézőknek.

Fejléckép: a József Attila Színház tánckara (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.