Tánc

Jószolgálat

2008.03.27. 00:00
Ajánlom
Hogy itt sírva lesz, afelől nem volt kétségünk a Millenáris Teátrumba, Bozsik Yvette új koreográfiájának bemutatójára érkezve. Az emberi akaraterőnél, állhatatosságnál kevés megrendítőbb dolgot ismerek.

Jelenet az előadásból (foto: www.btf.hu)

A táncos-koreográfus társulata, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport közös produkcióját természetesen akkor sem lehet szikár módon, kizárólag esztétikai szemszögből vizsgálni, ha erre amúgy messzemenően alkalmas.

A Lélektánc bemutatója után leginkább tüzes hangú, társadalompolitikai pamflet megírásához lenne az embernek kedve. Szólhatna ez az írás annak a társadalomnak elképesztő torzulásairól, melyet együtt gányoltunk, tapasztgattunk, foltozgattunk itt az elmúlt időkben. Melyben empátiának, irgalomnak, jószívűségnek, nyitottságnak, érzékenységnek mint afféle fényűzési termékeknek, alig maradt hely. Ahol aprószentek láthatatlan légiója segít embernek maradni embertársaink azon roppant tömegének, kik e lökdösődés- és agresszióalapú, hajszolt és frusztrált társadalomban képtelenek felvenni az iramot, például mert testük nem rendelkezik mindazon tulajdonságokkal, amelyekkel az úgynevezett átlagemberé.

Az alkotóként az elmúlt időben elképesztő tempóra váltott Bozsik Yvette legújabb produkciójában saját társulatának tagjai mellett különböző mértékben mozgássérült illetve vak táncosok is közreműködnek. Arról, hogy e mű maradéktalanul azzá legyen, ami, Bozsik Yvette koreográfus-rendező és Iványi Marcell társrendező mellett a Tánceánia mozgásművész-mozgásterapeuta hármasa: a színpadon meg nem jelenő konzultáns-asszisztens Bóta Ildikó és az előadás fellépőjeként is látható Gál Eszter és Kálmán Ferenc személye a garancia.

A színpadon a Tánceánia gárdájából Bruckner Csaba, Potoczki Gábor és Puskássy Márk – utóbbiak ketten kerekesszékben. Hármójukra már meleg szívvel emlékezhetünk Bozsik Yvette nagyhatású, komoly diskurzust kiváltott, Táncterápia című produkciójából. Matatek Judit – amellett, hogy Tímár Péter Vakvagányok című filmje főszereplőjeként együtt játszott Bozsikkal – a táncos-koreográfus A fény látnoknője című produkciójában dolgozott a társulattal, 2001 decemberében. Barkó Tamás, aki tüneményes vezetőkutyájával jelenik meg a színen, újdonász, s egyben e produkció egyik főalakja. A speciális konferanszié szerepét is nagyszerűen betöltő Gál Eszter pedig az „est sztárvendégeiként” jelenti be a Gördülő Tánccsoport két művészét: a társulatot vezető Sárai Ritát és partnerét, Vágola Imrét – vagyis a Hurrikán Duót.


Jelenet az előadásból (foto: www.btf.hu)

A Lélektánc önálló, olykor szenvedélyes társadalmi protest-táncként is felfogható művészi produkció, s a mindennapi gyógyító munkát ábrázoló helyzetek kollázsa. A játék egyszerre mutatja fel a közösség, az összetartozás, az emberi egyenlőség egyetemes igazságát, és az ösztönös akarat egészséges ember számára fel sem foghatóan hatalmas erejét. A puritán, jelzésszerű térben, civilbe öltözött, vagy csak egészen jelképes jelmezeket viselő fellépők bemutatta est összhangzattá nemesül: kockázatos vizeken járva, meg nem ingó moralitás alapján állva szól hozzánk.

A mód, ahogyan Bozsik saját táncosait vezeti e produkcióban, példaértékű. Vati Tamás egyfajta játékmesterként határozott, szupportív és szigorú. Mozdulatai nem „gügyögnek”, gesztusai nem finomkodók. Egyenrangú társként fordul, nyúl sérült társaihoz. Fülöp Tímea, Hasznos Dóra, Krausz Alíz, Samantha Kettle és Vislóczky Szabolcs ugyancsak tüneményes társ, a koncepciót tökéletesen értő és érző szívember.

Bozsik gesztusokkal és mozgássorokkal, jelekkel és viszonyrendszerekkel ábrázolja állásfoglalását, nézeteit az integrációról. Mondandója egyenes, tiszta és közérthető, megrendítő és tiszteletet parancsoló, egyben finom provokációtól sem mentes.

A tandemen köröző Matatek és Vati, az érzéki kettőst táncoló Matatek és Vislóczky, aztán Bruckner szóló-jelenése, Puskássy, Fülöp és Kálmán megrendítő és sejtelmes triója, s a játék végén Barkó magányos, lenyűgöző sétája a Vati Tamás által talpai alá hordott, a szín közepén húzódó asztalsoron – megrendítő szépségű metaforák, amelyeket épeszű, épszívű embernek nem kell magyarázni.

Nehéz ebből a megejtő előadásból csúcspontokat kimazsolázni, de a motívumok és hatásmechanizmusuk érzékeltetésére mégiscsak szükséges. Sárai Rita és Vágola Imre lírai, kerekesszékes kettőse rám olyan hatást gyakorolt, amit tánc talán még soha. A sugárzó szépségű, estélyis Sárai és délceg, szmokingos-csokornyakkendős partnere kettőséből az életöröm, a magabiztosság, az akarat valami olyan varázslata áradt, ami szinte kidöntött a székemből. Azonnal végignéztem a Gördülő honlapját, elolvastam tagjainak kommentálhatatlan, szikár életrajzait, s mostantól ott laknak a szívem legmelegebb zugában. Akárcsak mindazok, akik ezt az előadást létrehozták, egytől-egyig. A végére tényleg nem marad más, csak fejet hajtani előttük: elhivatottságuk, erejük, derűjük, hitük előtt.

(2008. március 21. - Millenáris Teátrum, 19:00 - Bozsik Yvette: Lélektánc - Budapesti Tavaszi Fesztivál
Km.: Bozsik Yvette Társulat, Tánceánia Együttes, Gördülő Tánccsoport; zene: Philippe Heritier; fény: Pető József; tér: Vati Tamás; jelmez: Bozóki Mara; konzultáns-asszisztens: Bóta Ildikó; kreatív producer, társrendező: Iványi Marcell; kor.-rend.: Bozsik Yvette)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.