Tánc

Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban

2011.10.14. 09:00
Ajánlom
Tizennyolc együttes részvételével rendezik meg péntektől vasárnapig a 25. Kállai Kettős Néptáncfesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

A fesztivált először 1971-ben szervezték meg, az első időkben még évente, később már kétévente gyűltek össze Magyarország legjobb néptáncegyüttesei a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban. A fellépők között tizennégy hazai és négy külföldi tánccsoport mutatja be tudását a szakmai zsűrinek és a közönségnek - mondta Borsiné Sveda Anikó főszervező csütörtökön az MTI-nek. A település 2011-ben kettős jubileumot ünnepel, mivel az éppen negyedszázados fesztivál mellett hatvanadik születésnapját ünnepli a Kállai Kettős Néptánccsoport. A legenda szerint a kállai kettőst a korábbi Kálló megyeházájának egykori börtönében a fogva tartott rabok táncolták el először, akik a padlóra lerakott tüskés deszkákon állva hol az egyik, hol pedig a másik lábukat emelgetve próbálták mérsékelni a tüskék által okozott fájdalmat.

A tánc kialakulását a fennmaradt történelmi emlékek nyomán a 17. század végére teszik. A kállói vár védői ebben az időben gyakran fogtak el ellenséges katonákat, akiket háttal egymásnak kötöztek, majd muzsikaszóra táncoltatták őket: amelyikük ügyetlenkedett vagy eltévesztette a lépést, azt korbáccsal ütötték, így mindkét rab igyekezett a társát fordítani a korbács felé. Ez az "ugrabugrálás" később a bálokban és mulatságokon is népszerű volt, a kállai kettős kialakulásában azonban nagyobb szerepe volt a Kállóban hagyományos páros táncnak, amelyekben egy lány és egy fiú egy történetet táncolt el. A lépések később sokat finomodtak, a kállai kettős hagyománya pedig apáról fiúra szállt a településen.

A fesztiválon a kiírás szerint csak a minősített együttesek vehetnek részt, amelyeknek egyenként harminc perces műsort kell bemutatniuk. A versenyre a békéscsabai, salgótarjáni, kisújszállási, debreceni, nyíregyházi, jászberényi, miskolci, sátoraljaújhelyi, budapesti és nagykállói néptánccsoportok mellett a szlovákiai Berkenyéről és Nagyidáról, a németországi Metzingenből, valamint Erdélyből érkeznek táncosok. A nagykállói városi sportcsarnokban pénteken délután tartják a hivatalos megnyitót, ezt követően kezdődik a szakmai bemutató. Pénteken és szombaton népzenei koncertekkel, táncházzal és tánctanítással, vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetéssel és a gálaműsorral várják a versenyek után a közönséget.  Borsiné Sveda Anita tájékoztatása szerint a fesztiválnak otthont adó városi sportcsarnok környéke a három nap alatt kirakodóvásárrá alakul át, ahol a helyi és a megyei népművészeti egyesületek tartanak kézműves foglalkozásokat és bemutatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.