Tánc

Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban

2011.10.14. 09:00
Ajánlom
Tizennyolc együttes részvételével rendezik meg péntektől vasárnapig a 25. Kállai Kettős Néptáncfesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

A fesztivált először 1971-ben szervezték meg, az első időkben még évente, később már kétévente gyűltek össze Magyarország legjobb néptáncegyüttesei a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban. A fellépők között tizennégy hazai és négy külföldi tánccsoport mutatja be tudását a szakmai zsűrinek és a közönségnek - mondta Borsiné Sveda Anikó főszervező csütörtökön az MTI-nek. A település 2011-ben kettős jubileumot ünnepel, mivel az éppen negyedszázados fesztivál mellett hatvanadik születésnapját ünnepli a Kállai Kettős Néptánccsoport. A legenda szerint a kállai kettőst a korábbi Kálló megyeházájának egykori börtönében a fogva tartott rabok táncolták el először, akik a padlóra lerakott tüskés deszkákon állva hol az egyik, hol pedig a másik lábukat emelgetve próbálták mérsékelni a tüskék által okozott fájdalmat.

A tánc kialakulását a fennmaradt történelmi emlékek nyomán a 17. század végére teszik. A kállói vár védői ebben az időben gyakran fogtak el ellenséges katonákat, akiket háttal egymásnak kötöztek, majd muzsikaszóra táncoltatták őket: amelyikük ügyetlenkedett vagy eltévesztette a lépést, azt korbáccsal ütötték, így mindkét rab igyekezett a társát fordítani a korbács felé. Ez az "ugrabugrálás" később a bálokban és mulatságokon is népszerű volt, a kállai kettős kialakulásában azonban nagyobb szerepe volt a Kállóban hagyományos páros táncnak, amelyekben egy lány és egy fiú egy történetet táncolt el. A lépések később sokat finomodtak, a kállai kettős hagyománya pedig apáról fiúra szállt a településen.

A fesztiválon a kiírás szerint csak a minősített együttesek vehetnek részt, amelyeknek egyenként harminc perces műsort kell bemutatniuk. A versenyre a békéscsabai, salgótarjáni, kisújszállási, debreceni, nyíregyházi, jászberényi, miskolci, sátoraljaújhelyi, budapesti és nagykállói néptánccsoportok mellett a szlovákiai Berkenyéről és Nagyidáról, a németországi Metzingenből, valamint Erdélyből érkeznek táncosok. A nagykállói városi sportcsarnokban pénteken délután tartják a hivatalos megnyitót, ezt követően kezdődik a szakmai bemutató. Pénteken és szombaton népzenei koncertekkel, táncházzal és tánctanítással, vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetéssel és a gálaműsorral várják a versenyek után a közönséget.  Borsiné Sveda Anita tájékoztatása szerint a fesztiválnak otthont adó városi sportcsarnok környéke a három nap alatt kirakodóvásárrá alakul át, ahol a helyi és a megyei népművészeti egyesületek tartanak kézműves foglalkozásokat és bemutatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.