Tánc

Kállai Kettős Néptáncfesztivál Nagykállóban

2011.10.14. 09:00
Ajánlom
Tizennyolc együttes részvételével rendezik meg péntektől vasárnapig a 25. Kállai Kettős Néptáncfesztivált a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban.

A fesztivált először 1971-ben szervezték meg, az első időkben még évente, később már kétévente gyűltek össze Magyarország legjobb néptáncegyüttesei a Nyíregyháza mellett fekvő kisvárosban. A fellépők között tizennégy hazai és négy külföldi tánccsoport mutatja be tudását a szakmai zsűrinek és a közönségnek - mondta Borsiné Sveda Anikó főszervező csütörtökön az MTI-nek. A település 2011-ben kettős jubileumot ünnepel, mivel az éppen negyedszázados fesztivál mellett hatvanadik születésnapját ünnepli a Kállai Kettős Néptánccsoport. A legenda szerint a kállai kettőst a korábbi Kálló megyeházájának egykori börtönében a fogva tartott rabok táncolták el először, akik a padlóra lerakott tüskés deszkákon állva hol az egyik, hol pedig a másik lábukat emelgetve próbálták mérsékelni a tüskék által okozott fájdalmat.

A tánc kialakulását a fennmaradt történelmi emlékek nyomán a 17. század végére teszik. A kállói vár védői ebben az időben gyakran fogtak el ellenséges katonákat, akiket háttal egymásnak kötöztek, majd muzsikaszóra táncoltatták őket: amelyikük ügyetlenkedett vagy eltévesztette a lépést, azt korbáccsal ütötték, így mindkét rab igyekezett a társát fordítani a korbács felé. Ez az "ugrabugrálás" később a bálokban és mulatságokon is népszerű volt, a kállai kettős kialakulásában azonban nagyobb szerepe volt a Kállóban hagyományos páros táncnak, amelyekben egy lány és egy fiú egy történetet táncolt el. A lépések később sokat finomodtak, a kállai kettős hagyománya pedig apáról fiúra szállt a településen.

A fesztiválon a kiírás szerint csak a minősített együttesek vehetnek részt, amelyeknek egyenként harminc perces műsort kell bemutatniuk. A versenyre a békéscsabai, salgótarjáni, kisújszállási, debreceni, nyíregyházi, jászberényi, miskolci, sátoraljaújhelyi, budapesti és nagykállói néptánccsoportok mellett a szlovákiai Berkenyéről és Nagyidáról, a németországi Metzingenből, valamint Erdélyből érkeznek táncosok. A nagykállói városi sportcsarnokban pénteken délután tartják a hivatalos megnyitót, ezt követően kezdődik a szakmai bemutató. Pénteken és szombaton népzenei koncertekkel, táncházzal és tánctanítással, vasárnap az ünnepélyes eredményhirdetéssel és a gálaműsorral várják a versenyek után a közönséget.  Borsiné Sveda Anita tájékoztatása szerint a fesztiválnak otthont adó városi sportcsarnok környéke a három nap alatt kirakodóvásárrá alakul át, ahol a helyi és a megyei népművészeti egyesületek tartanak kézműves foglalkozásokat és bemutatókat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meghitt pillanatok Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni fényképalbumából - Galéria

A fényképek között akadnak ismerős fotók és eddig soha nem látott képek is. Kapcsolatuk szívet melengető közös portréi mellett helyet kapott mindkettejük gyerekkora és családja, számos kirándulás, strandon töltött nap vagy némi síelés is. 1944. november 9-én halt meg Radnóti Miklós költő, műfordító, a 20. századi magyar líra egyik meghatározó alakja. 
Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról.
Klasszikus

Elhunyt Ujházy László zenei szakember

A Magyar Zenetudományi és Zenekritikai Társaság alapító tagja volt. Halálhíréről a Magyar Narancs számolt be.
Színház

Schell Judit negyvenes férfiakkal néz farkasszemet a Tháliában

Valló Péter először rendez bohózatot: a Legszebb férfikor magyarországi ősbemutatóját december 14-én tartják a Thália nagyszínpadán.
Klasszikus

A Kertész házaspár tiszteletére alapított díjban részesült Váradi Gyula

Idén első alkalommal adták át a Kertész Imre és Kertész Magda emlékére alapított díjat, amelyet a Virtuózok felfedezettje, Váradi Gyula vehetett át.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.
Tánc gyász

„Anyanyelve a folklór volt” – Elhunyt Foltin Jolán

Az Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett Nemzet Művésze, a koreografált néptánc nagyasszonya 76 éves volt.
Tánc hír

Ünnepel a 40 éves Győri Balett

Könyvbemutatókkal, kiállításokkal, pódiumbeszélgetéssel és előadásokkal ünnepli az idén 40 éves Győri Balett a kerek évfordulót Győrben és Budapesten.