Tánc

Kamaszkori Liszt-opera, koreografált Dante-szimfónia

2011.03.25. 18:33
Ajánlom
Liszt Ferenc kamaszkorában komponált operáját, a Don Sanche, avagy a szerelem kastélya című művet mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház együttese pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. Ugyanekkor a Szegedi Kortárs Balett Roberto Galavan koreográfiájával a Dante-szimfóniára készült balett előpremierjét tartja a Thália Színházban..

"Negyedszázada, 1986-ban vettem lemezre a Don Sanche-ot, akkor még jóval kevesebb tapasztalatom volt, és a munka koncentráltsága miatt sem láttam át a darab egészét. Úgy érzem, ez most jobban sikerült. Az ifjú Liszt opéra féerie-ként, azaz tündéroperaként határozta meg művét, amely rendkívül friss, fiatalos és könnyed muzsika, szinte gyerekesen örömteli" - nyilatkozta Pál Tamás, az operaprodukció karmestere. Mint kifejtette, bár a szerző csak 13 esztendős volt, amikor elkezdte a darabot komponálni, az opera mégis hihetetlenül professzionális munka, és olyan derűs kamasz érzelmeket ábrázol, amelyek a későbbi Lisztből természetesen már hiányoznak.

"A zenekarnak nagy élvezet játszani ezt a zenét, és ugyanilyen élvezet dirigálni, az énekeseknek is öröm játszani a lehetőséggel, hogy dalszerű természetességgel szólalhatnak meg" - fogalmazott Pál Tamás. Szerinte érdekes és teljes, a mű szelleméhez illő színpadi előadást készít Anger Ferenc rendező. Don Sanche-ot László Boldizsár, Elzire hercegnőt Mester Viktória, Alidor varázslót Kálmán Péter személyesíti meg.

Liszt Dante-szimfóniájának koreografált változatát, Roberto Galvan munkáját a Szegedi Kortárs Balett előadásában láthatja a fesztivál közönsége pénteken a Tháliában. „A teljes szimfónia elhangzik, László Zsolt pedig az ihlető műből, az Isteni színjátékból mond részleteket. Egy utazás valósul meg, követi Dante alkotásának történéseit, elindul Vergiliussal, oldalán Beatricével a pokolba. Megsokszorozza Dante alakját, más táncolja a pokolban, mint a purgatóriumban vagy a paradicsomban" - mondta Juronics Tamás, az együttes művészeti igazgatója.

Galvannal - aki a darabbal kapcsolatban megjegyezte: a magyar zene szenvedélyessége igen közel áll latin gyökereihez - korábban sokat dolgozott együtt a Szegedi Kortárs Balett. „Sokat tanultam Galvantól, mesteremnek tartom. Az a fajta mozgásrendszer, amit ő képvisel, igen közel áll a társulathoz. És az a lírai, emocionális, egyúttal intellektuális megközelítés, ami rokon az enyémmel, ugyancsak illik az arculatunkhoz" - jegyezte meg Juronics Tamás. Hozzátette, hogy Liszt zenéje ellen nem érdemes dolgozni, engedni kell áradni és belemerülni. Az Inferno című est egyik része a Dante-szimfónia, a másik pedig Juronics koreográfiájával a Faust-szimfónia; az ikeralkotásokat áprilisban mutatják be Szegeden. Csetényi Vencel, Czár Gerely, Markovics Ágnes, Haller János, Finta Gábor és Fehér Laura táncolja a főbb szerepeket.  A pénteki Don Sanche/Dante-szimfónia előadást vasárnap megismétlik a Thália Színházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.