Tánc

Kang Sue-jin üzent a tánc világnapja alkalmából

2022.04.29. 14:05
Ajánlom
Április 29-én ünnepeljük a tánc világnapját, ebből az alkalomból Kang Sue-jin táncművész, a Koreai Nemzeti Balett művészeti igazgatója juttatta el gondolatait a szakma és a közönség számára.

A 2022. évben a koreai balett-táncos, Kang Sue-jin fogalmazta meg gondolatait a tánc világnapján. A Monte-Carlóban végzett művész harminc éven át volt a Stuttgarti Balett szólistája, majd vezető táncosa. 2014 óta a Koreai Nemzeti Balett művészeti igazgatója. Művészetét számos német és koreai díjjal jutalmazták. Világnapi üzenetében arra reflektált, hogyan hatott a táncművészetre a Covid-helyzet.

A teljes üzenetet az alábbiakban tesszük közzé:

Kang Sue-jin 2022. évi Nemzetközi táncnapi üzenete

A COVID-19 katasztrófa véget vetett korábbi szabad életünknek, és e tragédia miatt újragondoljuk a „tánc” és a „táncosok” jelentését. A távoli múltban a tánc a gesztusokon keresztüli kifejezés és a kommunikáció elsődleges eszköze volt, majd olyan előadó-művészetté vált, amely megmozgatja a lelket és inspirálja a közönséget.

A pillanat művészete, amelyet megalkotása után nehéz visszaállítani eredeti formájába, mert teljes testünkből és lelkünkből fakad.

A tánc mulandó pillanatokból épül fel, amelyek örök mozgásra késztetik a táncosokat. A COVID-19 azonban eredeti formájában korlátozta, sőt megbénította a táncművészetet.

A javuló helyzet ellenére a táncelőadásokra továbbra is számos korlátozás érvényes. Emiatt

ápoljuk azon értékes idők emlékeit, amikor a tánc és a táncosok ékszerként csillogtak, emberi gyötrelmet és szorongást, élet iránti vágyat, valamint reményt közvetítettek

és fénnyel árasztották el a világot.

Hasonlóképpen fontos felidézni, hogy a középkori Európában a fekete halál utórengései idején a párizsi Operában 1841. június 28-án adták elő a halálon túli szerelmet ábrázoló Giselle című balettet, amely kirobbanó visszhangot kapott. Azóta a Giselle-t Európa-szerte és

az egész világon játsszák, hogy vigaszt és bátorítást nyújtson a járványok által sújtott emberiség lelkének.

A Giselle című előadás először mutatta be véleményem szerint egy balerina csodálatos szellemét, aki megpróbált kimenekülni a világ nehézségeinek béklyójából.

A magányos és megfáradt közönség szomjazza a táncosok együttérzését és vigasztalását. Táncosként hiszünk abban, hogy szárnycsapásaink reményt és bátorságot adnak a járvány leküzdéséhez, mindazoknak, akik szeretik a táncművészetet.

A szívem máris hevesebben dobog!

Kang Sue-jin

Fejléckép: Kang Sue-jin (fotó/forrás: Jail Souen / International Dance Day)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.