Tánc

Karine Ponties: „A tánc inkább eszköz, mint cél”

2011.03.19. 11:00
Ajánlom
A Belgiumban alkotó francia táncos-koreográfus, Karine Ponties az európai kortárs tánc egyik legizgalmasabb jelensége. 1995-ben alakította meg Dame de pic elnevezésű társulatát, amellyel immár harmadszor vendégszerepel nálunk. A MU Színházban március 25-én és 26-án látható a Holeulone című 2006-os produkciójuk.

- Mit fed a Holeulone kifejezés?

- Egy szójátékot az angol all alone-ra és a hole alone-ra francia kiejtéssel: mindenki egyedül és egyedül a lyukban.

- Milyen indíttatásból született meg ez a férfi kettősre és grafikai animációra íródott mű?

- A 2002-es Brutalis előadást követően szerettem volna folytatni a művészi együttműködésemet Thierry Van Hasselt grafikussal. A rajz és a tánc, a toll és a test találkozása volt a kiindulópont, hiszen mindkét kifejezési mód testi állapotokat fogalmaz meg. Mindkettő az anyaggal, az idővel, a mozgással dolgozik, azokat fixálja egy adott térben. A rajz számomra a mozgásban lévő gondolatot idézi. Élő előadásban nem vagyok híve az animációnak, de a Holeulone esetében ez a technikai kifejezés adott értelmet a szereplő fantáziájában megjelenő képeknek.

- Hogyan kapcsolódik mindehhez az irodalmi alapanyag: úgy tudom, hogy Daniel Keyes világhírű regénye, a Virágot Algernonnak inspirálta.

 - Természetesen csak áttételesen. A regényből Charlie, a főhős érzékenysége volt rám a leginkább hatással. A fejlődési és a megértési vágy iránti törekvése olyan csodálatos, hogy testi kifejezésre inspirált. A könyvből áradó energia közel áll ahhoz, amit mi, koreográfusok, táncosok a mozdulatművészet alkotófolyamatába fektetünk. Másfelől bármelyikünket érinthet a Virágot Algernonnak története, amikor valaki élete egy adott pillanatában elveszíti a talajt a lába alól, hontalanná válik, megszűnik addigi státusza, nem találja a helyét. Mindezek ellenére mégis tudatosan, tiszta fejjel cselekszik, bármi is éri őt : emelkedés vagy bukás. Mélyen emberinek tartom azokat a reakciókat, amiket gondolatilag, érzelmileg, vívódások, zavarok, valós vagy képzelt emlékek formájában megél.

- Minden munkájában a különféle társművészetekkel ötvözi a mozdulatművészetet, különösen a grafikával, a festészettel. Ilyen értelemben nem táncközpontú koreográfusnak is nevezhető?

- A tánc inkább eszköz, mint cél. A test számomra kísérletezési forma, aminek megvannak a maga korlátai, törésvonalai. Alkotásról alkotásra egyre több társművésszel szeretem körülvenni magam, akik kérdeznek, konfrontálnak, sajátos látásmódot hoznak be magukkal, és nem utolsó sorban gazdagítják a darabjaim tartalmát, esztétikáját. Közös kutatómunkát folytatunk a táncosokkal, a látvány- és hangtervezőkkel. A lényeg mindig az, hogy egy autonóm alkotás jöjjön létre. Nálam nincs különbségtétel az irodalmi, költői, filmes, képzőművészeti, audiovizuális hatások beépítését illetően. Valójában minden művészeti ág élő, kísérleti anyag érzelmek, gondolatok, lelkiállapotok, benyomások rögzítésére.

- Számos koreográfiájában a mese és a valóság mezsgyéjén egyensúlyozik. Mennyiben törekszik univerzális vagy éppen egyéni   történetek  megalkotására?

- A kettő valahol egy. Alapvetően az egyén sérülései, hibái, sajátosságai érdekelnek. Mindezt belehelyezem egy adott történet szövetébe anélkül, hogy bármiféle naturalizmusa törekednék. Az absztrakt és a konkrét, a mítosz és a képzelet, a forma és a tartalom „szorításában" mindig valamiféle álomszerűség érdekel. A hangok, színek, képek, gesztusok, testi ütközések nyelvére lefordított varázslat, metamorfózis. Lényegében az ember a maga kis- és nagyszerűségében. A táncosok teste egyszersmind korlát és a korlátok átlépésének eszköze, mindenre reagál és mindent képes felülírni, más dimenzióba helyezni az őt ért külső és belső hatások által. Minden ember létező formáját tekintve egyszersmind primer anyag, az általa megélt események, a belőle fakadó érzések, gondolatok eszköztára, aki más testekkel való ütközésben éli meg a mindennapjait. Másfelől külön világ, teljes univerzum, minden idegszálával szerves kapcsolatban áll a világmindenséggel. Hogyan lehet ezt a kettőt, a pillanatok fizikai fogságában élő lényt és a teljességgel együtt lélegzőt szintézisbe hozni? Másképpen szólva, az anyagi és a szellemi világhoz való tartozásunkat megeleveníteni? Tulajdonképpen ennek a kettős kötődésnek az érzékeltetését tartom lényegesnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.
Tánc galéria

Táncos utazás térben és időben

Matyóföld, Brazília, Kalotaszeg, Kalocsa és még rengeteg varázslatos helyszín elevenedik meg közel 200 táncművész segítségével a 24. Duna Karnevál keretében. Mindez június 8-16. között három kiemelt helyszínen: a Szent István Bazilikánál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az UP Újpesti Rendezvénytérben!