Tánc

Karttunen Kollektiv: Days of Disco

2011.04.17. 15:00
Ajánlom
Először azokat kell figyelmeztetni, akik most a Szombat esti láz ikonszerű diszkó-felvételeit szeretnék viszontlátni. A Karttunen Kollektiv alkotása, a Diszkó napjai (Days of Disco), nem kívánja utánozni a csillogó múltat. Ehelyett azt mutatja be, hogy egy kortárs koreográfus miként látja azt, ami a „diszkó" néven vált ismertté.

A Diszkó napjai-ban Jyrki Karttunen és művészcsapata merít a múlt dallamaiból és stílusirányzataiból, de ezeket áthozzák napjaink világába. A darab ügyesen elkerüli a diszkóhoz kapcsolódó egyértelmű kliséket, hogy végül közelről és árnyaltan mutassa be azokat az embereket, akiknek személyes tapasztalatai képet adnak egy jelenségről. A Diszkó napjai egy nagyon személyes jelenettel kezdődik: Jyrki Karttunen a saját gyermekkorának idejét kívánja felfedezni, az 1970-es évek második felét. Ez a darabnak egy enyhén melankolikus aláfestést ad: a cím azokat a kedves dolgokat is jelenti, amelyek már nincsenek többé, és csak az emlékeinkben élnek tovább. A mű azonban Jyrki Karttunen alkotása, ezért az átmeneti melankóliát folyamatosan átszövi az egészséges humor.

Days of Disco - Karttunen Kollektiv

2011. április 23. 19:00 Nemzeti Táncszínház Budapest Táncfesztivál

Ea.: Anne Hiekkaranta, Jyrki Karttunen, Ville Oinonen, Mikko Paloniemi 
Koncepció, kor.: Jyrki Karttunen 
Zene: Tuomas Fränti 
D., fény, videó terv: Kimmo Karjunen 
Jelmezterv: Karoliina Koiso-Kanttila 
Emlékkép videó: Piia Ahonen, Kimmo Karjunen, Petri Tuohimaa

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.