Tánc

Katlan Tánchét a Sínben

2009.07.22. 14:12
Ajánlom
Nemzetközi táncworkshopot rendeznek augusztusban a Katlan Csoport szervezésében a Sín Kulturális Központban.

A SÍN Kulturális Központ megnyitó sorozatának részeként 2009. augusztus 10. és 14. között kerül megrendezésre a nemzetközi Katlan Tánchét. A projekt célja a táncot, mint természetes mozgásformát, az öröm és a szabadság megélésének egy formáját minél több emberhez közel hozni. Olyan izgalmas külföldi és hazai tehetségeket hívtak meg, akik Magyarországon még nem jártak, illetve csak ritka és kiemelt alkalmakkor tanítanak. A kurzusra mindenkit várnak, aki már táncolt vagy még sosem adódott alkalma, aki szeretné kipróbálni és nyitott minden újdonságra, amatőröket és táncosokat egyaránt.

A Katlan és a SIN közös szervezésű Tánchetének vendége lesz a Franciaországban élő Lamine Keita, aki Budapesten először tart guineai afrotáncórákat az ősi rítusok és ritmusok jegyében. Szintén csemegének számít a spanyol Sebastien Vela Lopez és Yvonette Vela Lopez párosa, akik eredeti és vérpezsdítő, gesztusnyelvre építő hiphopot tanítanak a kurzusra érkezőknek.

A hazai mesterek közül Farkas Zoltán Batyu tart egy igazán egyedi és magával ragadó, táncházi mulatságnak is beillő Néptánc workshopot. A Tánchét résztvevői újabb érdekességen - Táncos önismereti tréningen - a Jarovinszkij Vera vezette belső utazáson is részt vehetnek.

A programban helyet kap még a test és lélek harmóniájának megteremtésére törekvő hatha jóga Bálint Zitával, a zene és a mozgás dinamizmusára épülő, a tánc természetességét hangsúlyozó Kortárstánc óra Jantner Emese vezetésével, és egy kisebb táncelőadás létrehozása műhelymunka keretében Juhos István Puttóval, a világot megjárt, sokoldalú koreográfussal.

 "Hisszük, hogy a test nevelése formálja a lelket. A vésővel megmunkált kő nem lesz sohasem olyan sima, mint a patakban egymáshoz csiszolódó kavicsok. Mi ezt az együtt csiszolódást szeretnénk megkóstoltatni az emberekkel, hogy aztán az egy hét alatt szerzett élményeiket beépíthessék a hétköznapjaikba, és nyitottabbak legyenek általában a mozgásra és a világra is" - mondta a programot szervező Bacsa Terka és Rózsavölgyi Barbara. "Olyan órarendet állítottunk össze, melyben a különböző műfajok sokszínűségén túl, hangsúlyt kap a test tudatos használata, és ezen keresztül a mozgás élvezete.  Törekedtünk rá, hogy az egyes órákon jelen legyen a közösséget teremtő erő, akár körtánc, akár páros gyakorlatok, akár műhelymunka formájában. Ezért olyan tanárokat kértünk fel, akik szakmailag kiválóak, és pedagógusként is érzékenyek."

Részletes program és információ a Katlan Csoport honlapján található.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.