Tánc

Katlan Tánchét a Sínben

2009.07.22. 14:12
Ajánlom
Nemzetközi táncworkshopot rendeznek augusztusban a Katlan Csoport szervezésében a Sín Kulturális Központban.

A SÍN Kulturális Központ megnyitó sorozatának részeként 2009. augusztus 10. és 14. között kerül megrendezésre a nemzetközi Katlan Tánchét. A projekt célja a táncot, mint természetes mozgásformát, az öröm és a szabadság megélésének egy formáját minél több emberhez közel hozni. Olyan izgalmas külföldi és hazai tehetségeket hívtak meg, akik Magyarországon még nem jártak, illetve csak ritka és kiemelt alkalmakkor tanítanak. A kurzusra mindenkit várnak, aki már táncolt vagy még sosem adódott alkalma, aki szeretné kipróbálni és nyitott minden újdonságra, amatőröket és táncosokat egyaránt.

A Katlan és a SIN közös szervezésű Tánchetének vendége lesz a Franciaországban élő Lamine Keita, aki Budapesten először tart guineai afrotáncórákat az ősi rítusok és ritmusok jegyében. Szintén csemegének számít a spanyol Sebastien Vela Lopez és Yvonette Vela Lopez párosa, akik eredeti és vérpezsdítő, gesztusnyelvre építő hiphopot tanítanak a kurzusra érkezőknek.

A hazai mesterek közül Farkas Zoltán Batyu tart egy igazán egyedi és magával ragadó, táncházi mulatságnak is beillő Néptánc workshopot. A Tánchét résztvevői újabb érdekességen - Táncos önismereti tréningen - a Jarovinszkij Vera vezette belső utazáson is részt vehetnek.

A programban helyet kap még a test és lélek harmóniájának megteremtésére törekvő hatha jóga Bálint Zitával, a zene és a mozgás dinamizmusára épülő, a tánc természetességét hangsúlyozó Kortárstánc óra Jantner Emese vezetésével, és egy kisebb táncelőadás létrehozása műhelymunka keretében Juhos István Puttóval, a világot megjárt, sokoldalú koreográfussal.

 "Hisszük, hogy a test nevelése formálja a lelket. A vésővel megmunkált kő nem lesz sohasem olyan sima, mint a patakban egymáshoz csiszolódó kavicsok. Mi ezt az együtt csiszolódást szeretnénk megkóstoltatni az emberekkel, hogy aztán az egy hét alatt szerzett élményeiket beépíthessék a hétköznapjaikba, és nyitottabbak legyenek általában a mozgásra és a világra is" - mondta a programot szervező Bacsa Terka és Rózsavölgyi Barbara. "Olyan órarendet állítottunk össze, melyben a különböző műfajok sokszínűségén túl, hangsúlyt kap a test tudatos használata, és ezen keresztül a mozgás élvezete.  Törekedtünk rá, hogy az egyes órákon jelen legyen a közösséget teremtő erő, akár körtánc, akár páros gyakorlatok, akár műhelymunka formájában. Ezért olyan tanárokat kértünk fel, akik szakmailag kiválóak, és pedagógusként is érzékenyek."

Részletes program és információ a Katlan Csoport honlapján található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg.
Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.