Tánc

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

2020.12.01. 09:05
Ajánlom
Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.

A darab alapkoncepciója szerint a színpadon mindenki billogként viseli a színét és más színű emberekkel kerül relációba. A kékség pedig nem véletlen: az angolban a „blue” egyben szomorúságot is jelent, ezzel kifejezi azt a hangulatot is, amivel az alkotók szemlélik a minket körülvevő világ globális állapotát. Ezt erősíti az előadásban pillanatokra felcsendülő blues is.

„Miközben a vallási, faji különbségek, kisebbségi jogok, politikai nézetek harca egyre erősebb, az adott kérdésekről alkotott véleményeink megfogalmazása egyre nehezebb és veszélyesebb.

Ha a gondolatainkat meg merjük fogalmazni, abban a pillanatban „beszíneződünk”,

bekerülünk egy skatulyába, ahova valójában egyáltalán nem tartozunk.” – mondta Kurucz Sándor, hozzátéve: „Furcsán elveszni látszik a szólásszabadság lehetősége, mert ugyan mondhatod a magadét, de ha így teszel, akkor biztos, hogy kategorizálnak. A politika diktálta színek mentén akarnak megjelölni, miközben az ember, az egyén sokkal összetettebb mátrix. Az internet és az utca vált a politikai pártok szavazóvadász csatározásának színterévé, ami azonban megmérgezi az emberi viszonyokat, a mindennapokat, és „kékké, vagy nem kékké” válunk tőle.”

A vendégkoreográfus kísérlete arra is megpróbál választ találni, hogy az általa létrehozott, sajátosan ösztönös, nyers mozgásrendszer ki tudja-e billenteni a táncosokat a számukra könnyű sablonokból.

fotoGrazianoBongiovanni-094032.jpg

Részlet a Szegedi Kortárs Balett Blue című előadásából (Fotó/Forrás: Graziano Bongiovanni / Szegedi Kortárs Balett)

Juronics Tamás is hasonló megújulást tűzött ki célul, új impulzusokat, utakat keres. Ebbe az elképzelésbe pedig nemcsak Kurucz Sándor, hanem Czár Gergely koreográfiája is tökéletesen beleilleszkedik. Czár nem először dolgozik a Szegedi Kortárs Balett csapatával, táncainak jellegzetessége pedig a nyitottság, a szabad asszociációk mentén formálódó, a nézőkben fejében egyedileg kialakuló értelmezés megteremtése.

Ebben a darabban nincsenek történetek, nem rajzolódnak ki egyéni sorsok.

Az alkotók a csoportok és egyének különbségei mentén vázolják fel az ellentétekből adódó konfliktusokat, az érzelmek, impressziók vannak átfordítva a tánc nyelvére. Mindez háromféle stílusban valósul meg, amik hol összeérnek, hol pedig teljes mértékben függetlenednek egymástól.

A Blue, amit Nanine Linning The black paintings című előadásával együtt december 4-én mutattak volna be, pillanatnyilag házi főpróbává alakult, ám amint lehetőséget látnak arra, hogy közönség előtt is megmutathassák a koreográfiát, kitűzik a premier időpontját. Pataki András igazgató szerint erre akár már január végén sor kerülhet. Addig azonban a Szegedi Kortárs Balett online térbe vonul, és olyan klasszikusokkal kedveskednek a nézőknek, mint a Diótörő és a Hamupipőke, de terveik között szerepel a fennmaradó decemberi előadások streamelése is.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Graziano Bongiovanni)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Héttorony című produkciója a Nemzeti Táncszínházban

December 28-án Makovecz Imre emlékére készült Héttorony című kortárs néptáncszínházi előadásával lép a Nemzeti Táncszínház színpadára a Duna Művészegyüttes. A produkcióban közreműködik Vecsei H. Miklós és az Etnofon Zenei Társulás.
Tánc hír

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Budapest Ballet Grand Prix-n

Első alkalommal rendezték meg a Budapest Ballet Grand Prix-t, ahol az egyetem hallgatói számos dobogós helyezést és különdíjat értek el. Az egyetem gratulációját fejezte ki a győzteseknek és felkészítő mestereiknek.
Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.