Tánc

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

2020.12.01. 09:05
Ajánlom
Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.

A darab alapkoncepciója szerint a színpadon mindenki billogként viseli a színét és más színű emberekkel kerül relációba. A kékség pedig nem véletlen: az angolban a „blue” egyben szomorúságot is jelent, ezzel kifejezi azt a hangulatot is, amivel az alkotók szemlélik a minket körülvevő világ globális állapotát. Ezt erősíti az előadásban pillanatokra felcsendülő blues is.

„Miközben a vallási, faji különbségek, kisebbségi jogok, politikai nézetek harca egyre erősebb, az adott kérdésekről alkotott véleményeink megfogalmazása egyre nehezebb és veszélyesebb.

Ha a gondolatainkat meg merjük fogalmazni, abban a pillanatban „beszíneződünk”,

bekerülünk egy skatulyába, ahova valójában egyáltalán nem tartozunk.” – mondta Kurucz Sándor, hozzátéve: „Furcsán elveszni látszik a szólásszabadság lehetősége, mert ugyan mondhatod a magadét, de ha így teszel, akkor biztos, hogy kategorizálnak. A politika diktálta színek mentén akarnak megjelölni, miközben az ember, az egyén sokkal összetettebb mátrix. Az internet és az utca vált a politikai pártok szavazóvadász csatározásának színterévé, ami azonban megmérgezi az emberi viszonyokat, a mindennapokat, és „kékké, vagy nem kékké” válunk tőle.”

A vendégkoreográfus kísérlete arra is megpróbál választ találni, hogy az általa létrehozott, sajátosan ösztönös, nyers mozgásrendszer ki tudja-e billenteni a táncosokat a számukra könnyű sablonokból.

fotoGrazianoBongiovanni-094032.jpg

Részlet a Szegedi Kortárs Balett Blue című előadásából (Fotó/Forrás: Graziano Bongiovanni / Szegedi Kortárs Balett)

Juronics Tamás is hasonló megújulást tűzött ki célul, új impulzusokat, utakat keres. Ebbe az elképzelésbe pedig nemcsak Kurucz Sándor, hanem Czár Gergely koreográfiája is tökéletesen beleilleszkedik. Czár nem először dolgozik a Szegedi Kortárs Balett csapatával, táncainak jellegzetessége pedig a nyitottság, a szabad asszociációk mentén formálódó, a nézőkben fejében egyedileg kialakuló értelmezés megteremtése.

Ebben a darabban nincsenek történetek, nem rajzolódnak ki egyéni sorsok.

Az alkotók a csoportok és egyének különbségei mentén vázolják fel az ellentétekből adódó konfliktusokat, az érzelmek, impressziók vannak átfordítva a tánc nyelvére. Mindez háromféle stílusban valósul meg, amik hol összeérnek, hol pedig teljes mértékben függetlenednek egymástól.

A Blue, amit Nanine Linning The black paintings című előadásával együtt december 4-én mutattak volna be, pillanatnyilag házi főpróbává alakult, ám amint lehetőséget látnak arra, hogy közönség előtt is megmutathassák a koreográfiát, kitűzik a premier időpontját. Pataki András igazgató szerint erre akár már január végén sor kerülhet. Addig azonban a Szegedi Kortárs Balett online térbe vonul, és olyan klasszikusokkal kedveskednek a nézőknek, mint a Diótörő és a Hamupipőke, de terveik között szerepel a fennmaradó decemberi előadások streamelése is.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Graziano Bongiovanni)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.
Tánc hír

Gálaműsorral jubilál Fővárosi Nagycirkusz

Gálaműsorral ünnepli a 131 éves múltra visszatekintő Fővárosi Nagycirkusz az új épület megnyitásának 50. évfordulóját. A különleges előadást január 14-én a cirkusz Facebook-oldalán élőben közvetítik.