Tánc

Két első díjat is kaptak a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei a 6. European Ballet Grand Prix-n

2023.02.13. 13:05
Ajánlom
A Magyar Táncművészeti Egyetem hat növendéke vett részt az osztrák főváros nemzetközi balettversenyén, a 6. European Ballet Grand Prix-n. A küldöttség két első díjjal és értékes helyezésekkel zárta a bécsi versenyt. Professzionális klasszikus balett szóló junior kategóriában Németh Lili Giselle női variációkkal lett első, míg a professzionális klasszikus balett pas de deux junior kategóriában a Párizs lángjai pas de deux-vel Dobra Jankát és Saito Hirakut látta a legjobbnak a nemzetközi zsűri, amelynek tagja volt az MTE mesteroktatója, Barna Mónika is. 

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Barna Mónika a következőképpen összegezte a több mint 300 indulót felvonultató eseményt:

„Nagyon jól szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei. Aki nem végzett az első háromban, az is csak tizedekkel maradt le a jobb helyezésekről. A zsűritagok, a társaim szemlátomást értékelték a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó szakmai munkát. Az volt a vélemény, hogy

nem csak technikai, hanem magas szintű művészi tudásuk is van a növendékeinknek.

Németh Lili, Dobra Janka valamint Saito Hiraku is meggyőző volt. Mindhárom díjazott a színpadon nyújtott magas szintű teljesítményével a zsűri egyértelmű elismerését vívta ki. Azonban nemcsak ők, valóban minden hallgatónk kiváló teljesítményt nyújtott. A díjazottaknak és a helyezést elérő versenyzőknek is nagy szeretettel gratuláltam, hiszen remekül teljesítettek. Mindannyian profi művészként voltak jelen” – nyilatkozta.

becs_2_new-1024x555-124525.jpeg

A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Arra felvetésre, hogy milyenek voltak a körülmények, a szervezés, Barna Mónika a versenyzők szempontjából válaszolt.

„Azért ez egy nehezített pálya a táncosoknak. Ezért is igen értékes, hogy mindenki kiváló teljesítményt nyújtott. Ismeretlenek a körülmények, színpadi próba nélkül kell táncolni, egy szokatlan helyszínen. Rengeteg a résztvevő, tehát csak open stage-re, színpadbejárásra van lehetőségük a gyerekeknek, ami összesen negyedóra. Mi, zsűritagok reggel kilenc órától este hét-nyolc óráig kint voltunk, de élmény volt látni, hogy minden szervezetten zajlott, nem volt csúszás. Két és félnapos esemény, sok-sok indulóval, utána pedig még egy három óránál is hosszabb gála.

Nem volt könnyű itt megfelelni, de a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült.

A gálán nemcsak a díjazottak, több meghívott is szerepelt: Prisca Zeisel Münchenből, Gloria Benaglia és Robert Hyland a Brnói Nemzeti Színházból és egy korábbi bécsi győztes, Solomon Osazuva. Hosszú, de szép este volt!”

A gála telt ház előtt zajlott, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói ismét egy rangos nemzetközi versenyen bizonyítottak.

becs_vege_new-1536x737-124115.jpeg

A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

A résztvevők:

Dobra Janka, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Saito Hiraku, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Csípán Csenge, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Gáspár Sámuel, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Németh Lili, VI. évfolyam – balettmester: Kazinczy Eszter

Szűcs Liza, V. évfolyam – balettmester: Kövessy Angéla

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)  

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Tájképek – Idősebb táncművészekkel készít előadást Juhász Zsolt

A Tájképek című darabban a tánc különböző területeiről érkező, hosszú évek óta a szakmában dolgozó művészek szerepelnek. A Duna Táncműhely táncelőadását március 25-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban.   
Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.