Tánc

Két első díjat is kaptak a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei a 6. European Ballet Grand Prix-n

2023.02.13. 13:05
Ajánlom
A Magyar Táncművészeti Egyetem hat növendéke vett részt az osztrák főváros nemzetközi balettversenyén, a 6. European Ballet Grand Prix-n. A küldöttség két első díjjal és értékes helyezésekkel zárta a bécsi versenyt. Professzionális klasszikus balett szóló junior kategóriában Németh Lili Giselle női variációkkal lett első, míg a professzionális klasszikus balett pas de deux junior kategóriában a Párizs lángjai pas de deux-vel Dobra Jankát és Saito Hirakut látta a legjobbnak a nemzetközi zsűri, amelynek tagja volt az MTE mesteroktatója, Barna Mónika is. 

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Barna Mónika a következőképpen összegezte a több mint 300 indulót felvonultató eseményt:

„Nagyon jól szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei. Aki nem végzett az első háromban, az is csak tizedekkel maradt le a jobb helyezésekről. A zsűritagok, a társaim szemlátomást értékelték a Magyar Táncművészeti Egyetemen folyó szakmai munkát. Az volt a vélemény, hogy

nem csak technikai, hanem magas szintű művészi tudásuk is van a növendékeinknek.

Németh Lili, Dobra Janka valamint Saito Hiraku is meggyőző volt. Mindhárom díjazott a színpadon nyújtott magas szintű teljesítményével a zsűri egyértelmű elismerését vívta ki. Azonban nemcsak ők, valóban minden hallgatónk kiváló teljesítményt nyújtott. A díjazottaknak és a helyezést elérő versenyzőknek is nagy szeretettel gratuláltam, hiszen remekül teljesítettek. Mindannyian profi művészként voltak jelen” – nyilatkozta.

becs_2_new-1024x555-124525.jpeg

A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Arra felvetésre, hogy milyenek voltak a körülmények, a szervezés, Barna Mónika a versenyzők szempontjából válaszolt.

„Azért ez egy nehezített pálya a táncosoknak. Ezért is igen értékes, hogy mindenki kiváló teljesítményt nyújtott. Ismeretlenek a körülmények, színpadi próba nélkül kell táncolni, egy szokatlan helyszínen. Rengeteg a résztvevő, tehát csak open stage-re, színpadbejárásra van lehetőségük a gyerekeknek, ami összesen negyedóra. Mi, zsűritagok reggel kilenc órától este hét-nyolc óráig kint voltunk, de élmény volt látni, hogy minden szervezetten zajlott, nem volt csúszás. Két és félnapos esemény, sok-sok indulóval, utána pedig még egy három óránál is hosszabb gála.

Nem volt könnyű itt megfelelni, de a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak sikerült.

A gálán nemcsak a díjazottak, több meghívott is szerepelt: Prisca Zeisel Münchenből, Gloria Benaglia és Robert Hyland a Brnói Nemzeti Színházból és egy korábbi bécsi győztes, Solomon Osazuva. Hosszú, de szép este volt!”

A gála telt ház előtt zajlott, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói ismét egy rangos nemzetközi versenyen bizonyítottak.

becs_vege_new-1536x737-124115.jpeg

A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

A résztvevők:

Dobra Janka, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Saito Hiraku, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Csípán Csenge, VIII. évfolyam – balettmester: Barna Mónika

Gáspár Sámuel, VIII. évfolyam – balettmester: Medvecz József

Németh Lili, VI. évfolyam – balettmester: Kazinczy Eszter

Szűcs Liza, V. évfolyam – balettmester: Kövessy Angéla

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)  

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Zenés színház

Nézzen bele ön is Mundruczó Kornél müncheni Tosca-rendezésébe!

A neves film-, színházi és operarendező következő premierjét május 20-án tartják a Bajor Állami Operaházban. A produkció egyik júliusi előadása online közvetítésben is megtekinthető majd.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

Elhunyt Jantyik Csaba

Az ötvenkilenc éves színművészt, a Budapesti Operettszínház társulatának tagját hosszan tartó betegség után, május 16-án érte a halál – tette közzé a hírt az intézmény.
Jazz/World

Ritka hangszeren játszik konkoi az új live session videójában 

Harmóniumra írt dalt ad elő konkoi új videójában. A most megjelent live session videóban szereplő hangszert legközelebb május 24-én, a Fiumei úti sírkertben hallhatja a közönség. Videópremier.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A kortárs tánc sztárja, Lia Rodrigues koreográfiája látható a Trafóban

Lia Rodrigues neve mára fogalommá nőtte ki magát a kortárstánc kedvelőinek körében. Május 30-án és 31-én Bűvölet című előadásával zárja az idei színházi évadát a Trafó.
Tánc ajánló

Petőfi költészetét idézi meg a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Múzeum kertjében

A magyar ifjakhoz, avagy virág vagy te, hazám ifjúsága címmel Petőfi Sándor előtt tisztelegve a költő forradalmi és szerelmi verseinek hangulatait, gondolatait, az ifjúsághoz szóló üzeneteit a Duna Művészegyüttes főszereplésével idézik meg június 7-én.
Tánc hír

Gálaműsorral ünnepel a táncszakma

Április 29-én este, a tánc világnapján a szakma szereplőit köszönti a Magyar Táncművészek Szövetsége. Nagyszabású gálaműsorral ünnepelnek, amelyen elismeréseket adnak át: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.
Tánc ajánló

Idén is megrendezik a Táncház Napját

A Hagyományok Háza tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját május 4-én a Liszt Ferenc téren. Idén is gazdag programsorozattal várják mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. 
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.