Tánc

KET Feszt

2011.05.02. 10:27
Ajánlom
A Közép-Európa Táncszínház újjáalakulásának ötödik évfordulóján fesztiválra hív: május 9. és 13. között ötnapos együttlétre, ahol minden este más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat.

Öt évaddal ezelőtt, 2006 szeptemberében kezdte meg munkáját a Közép-Európa Táncszínház - egy korszak lezárulta után - egy új felállásban, mely egyedi a hazai független kortárs táncszínházi életben. Szögi Csaba művészeti vezető új társulatot hívott össze fiatal, frissen végzett táncosokból - nagyrészt a MU Terminál legelső csapatának friss energiákat hozó végzőseiből - a társulat előadásainak elkészítését pedig meghívott koreográfusokra-alkotókra bízta. Az első évad három meghívott alkotója - Duda Éva, Hámor József és Gergye Krisztián - lehetőséget kapott a nyugodt és professzionális körülmények között való alkotásra, és megkapták a KET-es csapatot, hogy dolgozzanak velük, merítsenek belőlük, tanítsák, vezessék a fiatal táncosokat művészi útjukon. Így a KET műhelye a kísérletezés, az újat keresés terepe lehet, alkotóknak és táncosoknak egyaránt.

A KET azóta is ezt az utat járja: állandó társulattal és meghívott (gyakran visszahívott) alkotókkal hozza létre évi két-három bemutatóját. Megfordult itt időközben Pataky Klári, Katona Gábor, Réti Anna, vagy az új társulattal táncosként induló Virág Melinda.

Az 5 éves "mini évfordulón" egy fesztiválra hívunk mindenkit: 5 napos együttlétre, ahol minden este más-más produkcióval mutatkozik be az aktuális társulat. Lesz három koprodukciós és két saját előadás. Dudát, Gergyét és Hámort több dolog is összekapcsolja: például hogy azóta mindhárman Harangozó-díjjal elismert koreográfusok lettek, vagy hogy mára mindhárman saját csapatukkal, önálló formációkkal hozzák létre bemutatóik többségét. A három ily módon kiemelkedő vendégalkotó társulatát hívtuk meg a KET Fesztre, és mindegyikükkel egy-egy közös, koprodukciós előadást mutatunk be fesztiválon. Duda Éva Társulatával a Movein' című improvizáción alapuló performanszt, Gergye Krisztián Társulatával a Danse Macabre-t, Hámor József Gangaray Dance Companyjával pedig új közös premiert tartunk, ArTeRrOr címmel. És bemutatjuk az idei évad két új saját KET-es bemutatóját is: Jónás Zsuzsa Visszavonhatatlan című darabját, és az Io Sonót, mely egyedülálló darab, hiszen a társulat tagjai ezúttal külső alkotó nélkül, saját belső energiáikat használva alkottak maguknak előadást.

Hétfőtől csütörtökig napközben Maday Tímea Kinga és Hámor József workshopjaira várják a táncosokat.

A fesztivállal a KET ezúttal kimozdul a Bethlen térről, és a Gödör Klubba várják régi-új ismerőseiket.

A KET Feszten fellépő táncművészek:

A KET tagjai: Eller Gusztáv, Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Katonka Zoltán, Mádi László, Molnár Zita, Palcsó Nóra

A Duda Éva Társulata tagjai: Bora Gábor, Bordás Emil, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Gulyás Anna, Mikó Dávid, Simkó Beatrix

A Gergye Krisztián Társulata tagjai: Bocsi Eszter, Hoffmann Adrienn, Frigy Ádám

A Gangaray Dance Company tagjai: Hámor József, Maday Tímea Kinga, Juhász Péter, Jenna Jalonen (MTF), Rónay Attila (MTF)

A fesztivál programja (az előadások 20 órakor kezdődnek): május 9. - Movein', május 10. - Visszavonhatatlan, május 11. - Danse Macabre, május 12. - Io sono, május 13. - ArTeRrOr. A jegyár 500 forint előadásonként, a fesztiválbérlet 2000 forintba kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.