Tánc

Keveházi Gábor munkaügyi bírósághoz fordul

2011.02.10. 09:48
Ajánlom
Mindezt a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztjáról történt felmentése miatt teszi a táncművész-koreográfus.

Keveházi Gábor hagsúlyozta: pályázattal nyerte el a Magyar Nemzeti Balett igazgatói tisztését, megbízatása 2015. június 30-ig szólt. 2010 augusztus óta azonban különböző oldalakról támadások érték, ezért úgy határozott, felajánlja a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosának, Horváth Ádámnak, hogy visszalép és művészeti vezetőként dolgozik tovább Hágai Katalinnal együtt. Utódjául Cserta Józsefet, a Magyar Nemzeti Balett táncművészét javasolta.

Keveházi Gábor elmondása szerint végül a miniszteri biztos ezt úgy módosította, hogy Hágai Katalin legyen az igazgató és Cserta - ahogyan eddig is - irányítsa a művészeti tanácsot. Ezt a társulattal is közölték. Egy nappal később azonban Horváth Ádám a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal egyetértésben Eldar Alievet - akit Keveházi szerződtetett próbavezető balettmesternek - nevezte ki igazgatóvá. Keveházi Gábor szerint az intézkedést a balettegyüttes nem támogatta egyöntetűen, és annak hatására Hágai Katalin is lemondott. A volt igazgató hangsúlyozta, hogy saját felmentését nem tekinti jogszerűnek, és munkaügyi bírósághoz fordul. Arról, hogy őt milyen indokkal mentették fel, vagy egyáltalán megindokolták-e felmentését, a bírósági ügy miatt nem akart beszélni. Ugyanakkor a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, miszerint a balettmesteri pótlékot jogtalanul vette volna föl, a Las Palmas-i turné pénzét nem jól számolták el, azt válaszolta, hogy a "vád" nem helytálló, Las Palmasban nem is volt ott.

Keveházi Gábor az elmúlt években végzett munkájáról szólva  hangsúlyozta, hogy erősítette a magyar repertoárt például Seregi László meghatározó balettjeivel, fiatal tehetségeket hozott a Magyar Táncművészeti Főiskoláról, a nyári nemzetközi kurzusokkal kiterjesztette a nemzetközi kapcsolatokat, és lehetőséget adott a fiatal magyar koreográfus nemzedéknek. Mint fogalmazott, most attól tart, hogy az eredmények veszendőbe mennek, különösen, ha a 110 tagú együttes létszámát valóban 80-ra csökkentik, s így bizonyos műveknek le kell kerülnie a repertoárról.

A szerdai sajtótájékoztatón ott volt a Keveházi Gábort támogató Markó Iván. Hivatalos lett volna az eseményre Hágai Katalin és Seregi László is, ők azonban betegség miatt nem tudtak megjelenni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.