Tánc

Keveházi Gábor munkaügyi bírósághoz fordul

2011.02.10. 09:48
Ajánlom
Mindezt a Magyar Nemzeti Balett igazgatói posztjáról történt felmentése miatt teszi a táncművész-koreográfus.

Keveházi Gábor hagsúlyozta: pályázattal nyerte el a Magyar Nemzeti Balett igazgatói tisztését, megbízatása 2015. június 30-ig szólt. 2010 augusztus óta azonban különböző oldalakról támadások érték, ezért úgy határozott, felajánlja a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosának, Horváth Ádámnak, hogy visszalép és művészeti vezetőként dolgozik tovább Hágai Katalinnal együtt. Utódjául Cserta Józsefet, a Magyar Nemzeti Balett táncművészét javasolta.

Keveházi Gábor elmondása szerint végül a miniszteri biztos ezt úgy módosította, hogy Hágai Katalin legyen az igazgató és Cserta - ahogyan eddig is - irányítsa a művészeti tanácsot. Ezt a társulattal is közölték. Egy nappal később azonban Horváth Ádám a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal egyetértésben Eldar Alievet - akit Keveházi szerződtetett próbavezető balettmesternek - nevezte ki igazgatóvá. Keveházi Gábor szerint az intézkedést a balettegyüttes nem támogatta egyöntetűen, és annak hatására Hágai Katalin is lemondott. A volt igazgató hangsúlyozta, hogy saját felmentését nem tekinti jogszerűnek, és munkaügyi bírósághoz fordul. Arról, hogy őt milyen indokkal mentették fel, vagy egyáltalán megindokolták-e felmentését, a bírósági ügy miatt nem akart beszélni. Ugyanakkor a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, miszerint a balettmesteri pótlékot jogtalanul vette volna föl, a Las Palmas-i turné pénzét nem jól számolták el, azt válaszolta, hogy a "vád" nem helytálló, Las Palmasban nem is volt ott.

Keveházi Gábor az elmúlt években végzett munkájáról szólva  hangsúlyozta, hogy erősítette a magyar repertoárt például Seregi László meghatározó balettjeivel, fiatal tehetségeket hozott a Magyar Táncművészeti Főiskoláról, a nyári nemzetközi kurzusokkal kiterjesztette a nemzetközi kapcsolatokat, és lehetőséget adott a fiatal magyar koreográfus nemzedéknek. Mint fogalmazott, most attól tart, hogy az eredmények veszendőbe mennek, különösen, ha a 110 tagú együttes létszámát valóban 80-ra csökkentik, s így bizonyos műveknek le kell kerülnie a repertoárról.

A szerdai sajtótájékoztatón ott volt a Keveházi Gábort támogató Markó Iván. Hivatalos lett volna az eseményre Hágai Katalin és Seregi László is, ők azonban betegség miatt nem tudtak megjelenni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Könyv

E. T. A. Hoffmann Mozarttól kölcsönözte a nevét

1776. január 24-én született a német romantika kiemelkedő írója, Az arany virágcserép, valamint a Diótörő és Egérkirály szerzője, aki annyira tisztelte Wolfgang Amadeus Mozartot, hogy még a nevét is felvette.
Vizuál

A főváros egyetlen sörgyárát is bejárhatjuk a Múzeumok Éjszakáján

Idén is megnyitja kapuit a Dreher Söripari Emléktár a Múzeumok Éjszakáján. Ennek apropóján egy négy részből álló talkshow sorozatot indítanak Sztorik habbal címmel, amelyben építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművaészetről és a múzeumok működéséről beszélgetnek.  

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.