Tánc

Kezdődik a táncünnep Miskolcon – ma indul a Horizont Fesztivál

2023.04.25. 13:40
Ajánlom
A válogatott hazai és meghívott külföldi táncelőadók immár hatodik alkalommal fesztiváloznak a Miskolci Nemzeti Színházban április 25-29. között. Az idei év annyiban is különleges, hogy a Miskolci Balett most ünnepli 10. születésnapját.

A fesztivál nyitónapját a Miskolci Balett Vörös napló című, legújabb darabja zárja, amelyet Kozma Attila, a Miskolci Balett és a Horizont fesztivál művészeti vezetője állít színpadra. A Vörös napló Marilyn Monroe eltűnt titkos naplója. „Idén ez az egyik legjelentősebb bemutatónk.

Marilyn Monroe nem csak a film-, de a popkultúra ikonja is volt, reményeim szerint az ő életének bemutatása minden korban érdekes a nézők számára

– mondja az előadás kapcsán a koreográfus.

„Régi tartozásunkat szeretnénk törleszteni a hazai alkotók felé, így igyekeztünk minél több magyarországi társulatot meghívni” – ezt már a rendezvény szervezőjeként kommunikálja Kozma Attila. Ennek szellemében a fesztivál vendége lesz a Közép-Európa Táncszínház, a Kulcsár Noémi Tellabor társulat, Feledi János és a Feledi Project, valamint a fiatal alkotók közül Tóth Laura és Kozma Johanna. Előbbi előadása ötvözi a nyelvi játékot, a táncot és az éneket, utóbbi pedig a felnőtté válás folyamatát boncolgatja. A harmincéves Bozsik Yvette Társulat két előadása is bekerült a programba. A külföldi előadók közül pedig itt lesz Lengyelországból Anna Piotrowska, valamint Izraelből a Vertigo Dance Company.

Miskolci_Balett-Voros_naplo-foto-Eder_Vera1-132846.jpg

Miskolci Balett: Vörös Napló (Fotó/Forrás: Éder Vera / Miskolci Balett)

„Szándékunk volt, hogy ha már egy ilyen erős színház ad otthont a fesztiválnak, mint a Miskolci Nemzeti Színház, akkor hozzunk olyan előadásokat is, melyek egy színház-tánc ötvözeti érdekességet tudnak mutatni a nézőknek” – mondja a rendezvény művészeti vezetője. Ezt a szándékot jelzi, hogy a fesztiválon látható lesz Shakespeare és Csehov egy-egy műve is tánc formájában.

Kiállítás is kapcsolódik a fesztiválhoz: az idén 10 éves Miskolci Balett történetét mutatja be a tárlat, ahol az érdeklődők a társulat eddigi előadásaiból láthatják a legizgalmasabb fotókat. Valamint zene-és tánctörténeti előadással érkezik Bősze Ádám zenetörténész és Megyeri Léna tánckritikus.

A 6. Horizont Fesztivál részletes programja itt olvasható.

Fejléckép: Feledi Project: Sirály (fotó/forrás: Kaszner Nikolett/Feledi Project)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.
Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.