Tánc

Ki látott már olyat, hogy a nő emeli a férfit?

2017.05.02. 11:19
Ajánlom
A zseniális izraeli duó a "hand to hand" akrobatikus cirkuszi technikát a capoira és a kortárs tánc elemeivel ötvözi, mindezt úgy, hogy a legtöbbször a nő van alul, mármint a tartóember szerepében.

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi négy éve kezdtek közös munkába, majdnem véletlenül. Mindketten egy akrobalansz kurzuson vettek részt egy izraeli cirkusziskolában. Amikor párt kellett választani, az összes magas, erős férfi alacsony lánnyal akart dolgozni – mesélik. Ezzel szakított Amir, a sokoldalúan képzett táncos, artista, capoira művész és Hemda, aki egy fiatal cirkusztársulatban nőtt fel. Mindkettőjüket nagyon izgatták a bonyolult emeléstechnikák, és nem szeretett volna egyikük sem kizárólag csak tartóember lenni.

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi (Fotó/Forrás: Lucas Gardezani Abduch)

Ezért felrúgták az íratlan szabályokat, mely szerint a férfi emel, a nő pedig egyensúlyoz, és izgalmas kísérletezésbe kezdtek. „Már a kezdetekről fogva a saját mozgásnyelvünk kidolgozásán dolgoztunk. Amir jó ugró, én pedig stabil tartóember vagyok. A mozgást mi úgy képzeljük el, mint egy beszélgetést, ahol minden mozdulatra jön egy válaszreakció". Nézd meg, hogy néz ez ki a gyakorlatban! A Couple című filmben Barcelona utcáin mutatják be elképesztő mozdulatsoraikat a járókelők szeme láttára. 

(forrás: Dance Magazine)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Aki vállalja a tehetetlenségét, az nevetségessé válik?

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.
Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.