Tánc

Ki látott már olyat, hogy a nő emeli a férfit?

2017.05.02. 11:19
Ajánlom
A zseniális izraeli duó a "hand to hand" akrobatikus cirkuszi technikát a capoira és a kortárs tánc elemeivel ötvözi, mindezt úgy, hogy a legtöbbször a nő van alul, mármint a tartóember szerepében.

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi négy éve kezdtek közös munkába, majdnem véletlenül. Mindketten egy akrobalansz kurzuson vettek részt egy izraeli cirkusziskolában. Amikor párt kellett választani, az összes magas, erős férfi alacsony lánnyal akart dolgozni – mesélik. Ezzel szakított Amir, a sokoldalúan képzett táncos, artista, capoira művész és Hemda, aki egy fiatal cirkusztársulatban nőtt fel. Mindkettőjüket nagyon izgatták a bonyolult emeléstechnikák, és nem szeretett volna egyikük sem kizárólag csak tartóember lenni.

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi

Amir Guetta és Hemda Ben Zvi (Fotó/Forrás: Lucas Gardezani Abduch)

Ezért felrúgták az íratlan szabályokat, mely szerint a férfi emel, a nő pedig egyensúlyoz, és izgalmas kísérletezésbe kezdtek. „Már a kezdetekről fogva a saját mozgásnyelvünk kidolgozásán dolgoztunk. Amir jó ugró, én pedig stabil tartóember vagyok. A mozgást mi úgy képzeljük el, mint egy beszélgetést, ahol minden mozdulatra jön egy válaszreakció". Nézd meg, hogy néz ez ki a gyakorlatban! A Couple című filmben Barcelona utcáin mutatják be elképesztő mozdulatsoraikat a járókelők szeme láttára. 

(forrás: Dance Magazine)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.