Tánc

"Kihelyezzük magunkból a problémát"

2013.04.04. 13:43
Ajánlom
Kint-a-bent címmel az Integrált Kifejezés- és Táncterápiás Egyesület Összművészeti Napját tartja április 7-én a Jurányiban. A rendezvényről és a módszerről Pete Nóra pedagógust, Páll Orsolya Emese és Jarovinszkij Vera pszichológusokat kérdeztük, akik egyben integrált kifejezés- és táncterápiával is foglalkoznak.

- Kik és milyen céllal hozták létre az integrált kifejezés- és táncterápiás képzést? Milyen szakemberek tanítanak itt?

Pete Nóra: Az integrált kifejezés- és táncterápia módszerét az 1980-90-es évek folyamán dolgozta ki Wilfried Gürtler német pszichológus és pszichoterapeuta. A '90-es években többször is Magyarországra látogatott és különböző szakmai fórumokon, konferenciákon mutatta be módszerét, majd 1997-ben elindította a magyarországi képzést is, mely négyéves rendszerű:  két év önismereti munkára épül rá a két év módszertani képzés. Kezdetben itt Németországból és Ausztriából érkező terapeuták vezették a csoportokat, majd az első évfolyamok végzése után, ill. az alapító Wilfried Gürtler 2003-ban bekövetkezett halálával magyar szakemberek vették át az önismereti és képzőcsoportok vezetését. Terapeutáink pszichológusi, gyógypedagógusi vagy pedagógusi alapvégzettséggel és sokéves táncos, mozgásos tanulmányokkal, gyakorlattal rendelkeznek, de munkánk természetes része az állandó továbbképződés különböző művészeti és terápiás irányzatokból. 

- 2013-ban mennyire ismert a módszer hazánkban?

PN: A módszer képviselői rendszeresen szerepelnek a hazai pszichoterápiás szakmai élet legnagyobb fórumain, konferenciáin, csakúgy, mint a nagyobb közönségnek szánt rendezvényeken, mint például a Pszinapszis és egyéb egyetemi rendezvények, és az ELTE Pszichológiai Intézetében minden félévben szerepel választható kurzusként az IKT. Az április 7-i rendezvényünk célja módszerünknek a nagyközönséggel és a társszakmákban dolgozókkal való megismertetése.

- A művészetnek, alkotásnak mely aspektusai teszik gyógyítóvá a táncterápiát?

Páll Orsolya Emese: A „kifejezés" - történjen akármilyen csatornán keresztül - több szempontból gyógyító. Ha egy problémánkhoz megpróbálunk kreatívan hozzányúlni, valamilyen alkotásba - táncba, képbe, szoborba, versbe - önteni, ezáltal „kihelyezzük magunkból", nem azonosulunk már teljesen vele, kívülről rá tudunk nézni, s jobban megérthetjük a bennünk zajló folyamatokat. Megélhetjük, hogy egy eredendően rossz dolognak, problémának érzékelt dologból valami születik, magunkat alkotónak, bizonyos fokig „teremtőnek" érezve máris több erőforrásunkat tudjuk mozgósítani, s ez hozzásegít a gyógyulás folyamatához. Egy terápiás csoportban vagy éppen egyéni terápiában az alkotások befogadókra, tanúkra is találnak, s ez a másik fontos gyógyító tényező. Hiszen minden ember vágyik arra, hogy ha megmutatja magát, ha valamit közöl magáról, akkor egy másik embernél figyelmet, megértést találjon. S ha ez az értő figyelem, elfogadás megteremtődik, ez sokszor már magában elegendő ahhoz, hogy oldódjon a szorongás, relativizálódjon a probléma súlya.

- Milyen konkrét, hétköznapi problémáinkra lehet gyógyító hatással a táncterápia?

Jarovinszkij Vera: Bármilyen életvezetéssel, párkapcsolati problémával, alacsony önértékeléssel, illetve negatív énképpel küzdő személyek életében jótékony, terápiás hatású ez a módszer. Jól alkalmazható szorongásokkal összefüggő problémákra, stresszre, hangulatzavarokra, szomatikus problémákra, testkép- és evészavarokra, kommunikációs-szociális gátlásokra vagy egyszerűen csak, ha mozgásában gátolt valaki. Segíthet korai, még csecsemő- vagy egészen kisgyermekkorban, sőt, akár magzati időszakban elszenvedett traumákból, hiányokból eredő állapotokban is, hiszen testünk mindent megőriz emlékezetében, azokat az eseményeket is, amelyekről verbálisan megosztható tudásunk nincsen. Bármilyen korosztályú célcsoportnak, illetve egyéni terápiás keretek között is jól alkalmazható.

- Hogyan alkalmazható pszichiátriai betegségeknél?

PN: Az adott pszichiátriai betegség fajtájától és súlyosságától függően különböző keretekkel, de elsősorban kiegészítő módszerként - gyógyszeres kezelés és/vagy egyéni verbális pszichoterápia mellett - alkalmazható, valamint nagyobb krízis vagy pszichiátriai kezelés utáni rehabilitáció részeként, egyfajta visszavezetésként a szociális érintkezések világába. Szintén használható új megküzdési stratégiák felfedezésére, kialakítására, s nem utolsó sorban a táncon és más kifejező eszközökön keresztül az életöröm, vitalitás felélesztésére.

- Mi van azokkal a résztvevőkkel, akiknek nem jön egyből a mozgás, a tánc, akinek gondot okoz ez a megnyilvánulás?

POE: Nem siettetjük, nem erőltetjük a nagy, látványos mozgásokat, „táncnak tűnő" megnyilvánulásokat. S ugyanez igaz a többi általunk használt kifejezési formára is. Sokan jönnek például úgy, hogy „én nem tudok és nem szeretek rajzolni." Nem baj. Lehet, hogy ő maga is meglepődik, amikor például ujjal maszatolva, pár festékfolttal nagyon autentikusan ki tudja fejezni egy érzését, élményét - önmaga és a külvilág számára. A sikeres terápiás munka alapja az elvárásmentes, elfogadó légkör, amelyben minden résztvevő a saját tempójának, ritmusának, adott érzelmi vagy mentális állapotának megfelelően nyilvánulhat meg vagy éppen húzódhat háttérbe. A táncra pedig egyébként nem a szokásos értelemben gondolunk - nem zenére végzett megtanulható lépéseket, koreográfiákat értünk rajta -, hanem egészen tág értelemben, minden mozdulatot, testi megnyilvánulást: apró gesztust, légzésritmust, járást. Hiszen nem attól lesz valami tánc, hogy szép és megformált, hanem hogy élő, és életet fejez ki. Ebből következően a táncterápiák alapfeltevése, hogy táncolni mindenki tud.

- Milyen programokra számíthatunk a Jurányiban? Kik lesznek a résztvevő előadók?

PN: 10-18 óráig párhuzamosan több teremben zajlanak a programok. Idősávonként négy, különböző fókuszú (mozgás-tánc, rajz-festés, hang-zene, színház-dráma) másfél órás műhelyből, és egy témák szerint szekciókba osztott előadásblokkból választhatnak a résztvevők. Akik csak bekukkantanának, vagy épp úgy érkeznek, hogy már elkezdődött az adott idősáv programja, azok a nyitott „Játszótéren" tölthetnek egy kis időt, ahol rövidebb, könnyedebb gyakorlatok segítik a játékba feledkezést és egy kis ízelítőt adnak a módszerből. A workshopokat és előadásokat az IKT Egyesület tagjai, végzett csoportvezetők és terapeuták tartják. 18 óra után performance-est következik, ahol szintén a képzést már elvégzettek mutatkoznak be szólókkal és duókkal, majd ezután külsős meghívottként a Béla Műhely Sound Art vezeti népszerű kreatív zenés programját, a karmesterjátékot. A rendezvény egész ideje alatt kiállítást is megtekinthetnek a vendégek az IKT foglalkozásokon vagy azok hatására született alkotásokból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.
Tánc lapszemle

Újabb nehézséggel kell szembenéznie a Nemzeti Táncszínháznak

A 24.hu értesülései szerint a Millenáris Parkban átadott, ötmilliárd forintból épül épülethez nem járt tulajdonjog, ezért az intézménynek most több száz millió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek.
Tánc Film

New Yorkban versenyez a fiatal magyar táncosokról szóló film

Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmjét beválogatták a Dance on Camera Fesztivál hivatalos versenyprogramjába; az alkotást július 14-én vetítik a New York-i Lincoln Centerben.