Tánc

Kínában a kanadai balett-táncosok

2011.08.10. 15:03
Ajánlom
27 év óta első alkalommal lépett fel Kínában a Les Grands Ballets Canadiens társulata. Ötven táncos és az őket segítő technikai személyzet utazik a Távol-Keletre.

1984-ben húsz várost érintett a negyven előadásos turné, amely során Kína, Japán, Hong Kong, Thaiföld, Dél-Korea és Szingapúr közönsége előtt táncolt a kanadai együttes. Akkor Balanchine, Kudelka, Tudor, Brian Macdonald és Zsang Ju Ji koreográfiái szerepeltek repertoáron.

Ezúttal két előadásról volt szó, amelyek helyszíne Peking új operaháza, az előadott mű pedig az Ohad Naharin készítette Minus One, amely a kritikák szerint egyszerre abszurd és komikus, egy erős látványelemekkel kísért felzaklató rituálé, olyan posztmodern örömdarab, amelynek a végén a nézők a színpadon együtt táncolhatnak a társulat tagjaival. A kínai vendéglátók eredetileg a Mats Ek koreografálta Csipkerózsikát szerették volna látni, annak a díszlete azonban túl költségesen szállítható.

A kanadai-kínai kapcsolat egyre szorosabb: a Les Grands Ballets Canadiens meghívására Montrealban lépett fel 2010-ben a Guangzsou Balett, ezt viszonozzák most a kanadaiak, akik mesterkurzust is tartanak a kínai táncosoknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.