Tánc

Kinek adunk hozzáférést testünk jelszavaihoz?

2016.03.01. 15:02
Ajánlom
Ez a kérdés áll Ujszászi Dorottya és Frigy Ádám, a Dot. Consla Company két alkotója új előadásának a középpontjában, amelyet a Műhely Alapítvány segítségével hozta létre. A P@88W0RLD című előadást március 10-én mutatják be a MU Színházban.

Nap mint nap jelszavakat használunk. Kódok világában, passworld-ben élünk. Mindannyian átéltü̈k már „az elfelejtett jelszó” pillanatát. A jelszó egy általunk létrehozott „stop” egy rendszerben, mellyel gyakran képesek vagyunk saját magunkat is kizárni. De mire is való a 'password'? Valójában mit jelent a biztonság? Hol is vagyok biztonságban? Jó nekünk, ha biztonságban vagyunk? Vajon vannak ilyen jelszavak a testünkön, testünkben is? És kinek adunk „hozzáférést”, ki ismerheti jelszavainkat? - írják az alkotók az előadás kapcsán.

Dot. Consla Company: P@88W0RLD, próbafotó

Dot. Consla Company: P@88W0RLD, próbafotó

Ujszászi Dorottya a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskoláját szakmai Nívó-díjjal végezte. Szerepelt a Budapest Táncszínház, a PR-Evolution, az Inverse Dance, a Badora Társulat, és a Magyar Nemzeti Balett modern estjeiben. Jardin d'Europe és többszörös Fülöp-Viktor ösztöndíjas. Külföldön táncolt a Hubert Essakow Dance (UK), a Quan Bui Ngoch, a Les Ballet C de la B táncosának - '3art3 Company' (CH) darabjaiban. Ranglista vezető versenytáncos, 2011-től a nemzetközi salsa élet meghatározó alakjává vált Leon Rose-zal (UK/FR). Sokrétű tudását a kortárs tánc, kontakt improvizáció és salsa ötvözetéből alkotott CONSLA műfajában összegezte, melynek kutatásán, fejlesztésén 2010 óta dolgozik. Saját társulata a Dot.Consla Company és Consla Core. Legutóbb a Közép-Európa Táncszínháznak koreografálta Click című első CONSLA táncszínházi darabját.

Dot. Consla Company: P@88W0RLD, próbafotó

Dot. Consla Company: P@88W0RLD, próbafotó

Frigy Ádám a Talentum Táncművészeti szakközépiskola elvégzését követően a Fejes Ádám nevével fémjelzett MU Terminálban folytatta tanulmányait. A megszerzett tudást pedig olyan jeles hazai és külföldi alkotók munkáiban kamatoztatta, mint például Gergye Krisztián, Barta Dóra, Hámor József, Andrea Boll (CH/NL) valamint Jivko Jeliazkov (BG). 2011-től pedig a Közép-Európa Táncszínház tagjaként dolgozott. 2014-ben a társulat Fázisok elnevezésű kísérletező műhelymunka keretén belül készítette el Mádi Lászlóval közösen Polaritásaim című duettjét.

P@88W0RLD

Alkotók-előadók: Ujszászi Dorottya, Frigy Ádám

Hegedűművész: Ujszászi Kinga

Elektronikus hangzás: Mádi László

Fény: Vajda Máté

Konzultáns: Quan Bui Ngoc (VN/B), Téri Gáspár

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc magazin

Tíz izgalmas adalék a Giselle című baletthez

Misztikum, borzongás, őrület és egy világokon átívelő szerelem – na meg elképesztő tánctechnika. Január 18-tól ismét műsorra tűzi a Magyar Nemzeti Balett az egyik legnépszerűbb romantikus balettet, Adolpe Adam Giselle-jét. Összeszedtük, miért is olyan izgalmas ez a mű.
Tánc hír

Fenyves Márk emlékének szentelik az idei SzólóDuó Fesztivált

A január 10-12. között zajló tánc fesztiválon összesen huszonkét koreográfiát láthat a közönség.
Tánc ajánló

Ismét hullámzik a Feledi Project

Január 12-én újra látható lesz a Bethlen Téri Színházban a Feledi Project Hullámok című produkciója.