Tánc

"Kinek szíve merre vezet"

2010.03.22. 12:34
Ajánlom
Művészetek határok nélkül - hirdeti az alapításának 15. évfordulóját ünneplő Égtájak Iroda évnyitó gálaestje március 22-én, hétfőn este 7 órától a Vígszínházban.

Az idén 15. születésnapját ünneplő Égtájak Iroda immár másfél évtizede a kultúra eszközeivel keresi, kutatja, építi és ápolja a kapcsolatokat Magyarország és a külhoni magyarság között. Az Égtájak idei gálaestjén természetesen a kultúráé a főszerep: a zene, a tánc, az anyanyelv sokszínű egysége jelenik meg a színpadon.

Az Égtájak Iroda szellemében a gálaműsor alapmotívuma a keresés: a kultúra lüktetésére, ritmusára találkoznak 7 ország művészei: zenészek, táncosok, színészek, költők, írók, rendezők és mindannyian, akiknek fontos a külhoni magyarság kultúrája. Aki keres, az talál. A kulturális találkozások alkalmat adnak egymás felfedezésére, megismerésére. A közös hang, a közösség megtalálásának öröme felülírja a határokat, a korlátokat, a különbségeket. A különleges műsorfolyam reprezentálja az Égtájak Iroda szerteágazó tevékenységét, szinte az összes alkotó területet érinti: a tánctól a gasztronómiáig.

A 15. jubileumi gálaest fellépői között találjuk Markó Béla költőt, Románia miniszterelnök-helyettesét, az RMDSZ elnökét, aki "eredeti foglalkozásához" visszatérve saját költeményét adja elő. A húsztagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar húzza több mint nyolcvan Kárpát-medencei néptáncos talpalávalóját Csíkszentdomokostól Balánbányáig. A gálaesten hét régió művészei együtt hirdetik: modern és hagyományos együtt élnek szakadatlan, határok és korlátok sem képesek szétszakítani a magyar kultúrát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.