Tánc

"Kinek szíve merre vezet"

2010.03.22. 12:34
Ajánlom
Művészetek határok nélkül - hirdeti az alapításának 15. évfordulóját ünneplő Égtájak Iroda évnyitó gálaestje március 22-én, hétfőn este 7 órától a Vígszínházban.

Az idén 15. születésnapját ünneplő Égtájak Iroda immár másfél évtizede a kultúra eszközeivel keresi, kutatja, építi és ápolja a kapcsolatokat Magyarország és a külhoni magyarság között. Az Égtájak idei gálaestjén természetesen a kultúráé a főszerep: a zene, a tánc, az anyanyelv sokszínű egysége jelenik meg a színpadon.

Az Égtájak Iroda szellemében a gálaműsor alapmotívuma a keresés: a kultúra lüktetésére, ritmusára találkoznak 7 ország művészei: zenészek, táncosok, színészek, költők, írók, rendezők és mindannyian, akiknek fontos a külhoni magyarság kultúrája. Aki keres, az talál. A kulturális találkozások alkalmat adnak egymás felfedezésére, megismerésére. A közös hang, a közösség megtalálásának öröme felülírja a határokat, a korlátokat, a különbségeket. A különleges műsorfolyam reprezentálja az Égtájak Iroda szerteágazó tevékenységét, szinte az összes alkotó területet érinti: a tánctól a gasztronómiáig.

A 15. jubileumi gálaest fellépői között találjuk Markó Béla költőt, Románia miniszterelnök-helyettesét, az RMDSZ elnökét, aki "eredeti foglalkozásához" visszatérve saját költeményét adja elő. A húsztagú Egyesített Kárpát-medencei nagyzenekar húzza több mint nyolcvan Kárpát-medencei néptáncos talpalávalóját Csíkszentdomokostól Balánbányáig. A gálaesten hét régió művészei együtt hirdetik: modern és hagyományos együtt élnek szakadatlan, határok és korlátok sem képesek szétszakítani a magyar kultúrát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.